Dostupni linkovi

Izborna obećanja za multietničko Novo Brdo


Albanski i srpski kandidati za gradonačelnika Novog Brda obećavaju razvoj ove najsiromašnije opštine na Kosovu. Novo Brdo čini 24 naselja i sela, u kojima što odvojeno što zajedno žive Srbi i Albanci.

Borba protiv nezaposlenosti kroz ulaganja u male biznise i poljoprivredu, izgradnja infrastrukture i korišćenje prirodnih resursa su predizborne ponude kandidata za predsednika opštine Novo Brdo svim stanovnicima bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Prema planu Martija Ahtisarija u sastav Novog Brda sada ulazi 24 sela, u kojima većinu čine Srbi, kako bi na taj način ova opština postala proširena a srpska zajednica dobila većinu u lokalnoj vlasti.


Za nove opštinske organe pođednako se bore i albanski i srpski kandidati, koji ocenjuju da je predizborna trka fer, dok u opštini vladaju dobri međuetnički odnosi. Kandidat za predsednika je i aktuelni gradonačelnik Bajruš Imeri iz Demokratskog saveza Kosova. On kaže da je glavna ponuda smanjenje stepena nezaposlenosti.

“Ja ću se angažovati za ekonomski razvoj jer tu ima problema. Ako je ponovo budem izabran obećavam građanima razvoj i bolje uslove u obrazovanju i zdravstvu”
, kaže Imeri.

Slično obećava i Gafur Mustafa kandidat iz Demokratske partije Kosova.

“Konkretno razmišljamo o korišćenju šumskog zemljišta, proširenje stočne pijace, koja je multietnička. Zatim izgradnja mini stočnih farmi i slično, ali i korišćenje prirodnih resursa”, ističe Mustafa.

Sa približavanjem izbora srpskoj zajednici se konstatno upućuju pozivi zvaničnog Beograda i Srpskog nacionalnog veća na bojkot izbora. Međutim, oni Srbi koji su se prijavili za izbore kažu da će bojkotom izgubiti mogućnost da upravljaju teritorijom na kojoj žive, što im nudi Ahtisarijev plan. Zato kažu za izlazak na izbore nema alternativu.

POTREBNO MNOGO ULAGANJA

Predizborne kampanje srpskih kandidata su skromne bez medijskog praćenja. Oni građanima obećavaju da će se prvenstveno zalagati za ekonomski razvoj kao ključnog uslova za ostanak Srba.

Srđan Jovanović, kadnidat za predsednika opštine iz Samostalne liberalne stranke, koja učestvuje u radu Skupštine i Vlade Kosova, kaže da se samo uz podršku centralnih vlasti može puno toga uraditi na lokalnom nivou.
Srđan Jovanović

“To je ruralna sredina kojoj trebaju mnoga ulaganja i jedini način za sada na koji bi ljudi mogli da ekzistiraju je bavljenje poljoprivredom, pošto će opština Novo Brdo zauzimati možda najveću površinu po broju stanovnika, ali to što je nekada bila najrazvijenija opština ne daje za pravo da možemo da verujemo da će to biti ponovo za par godina. Tačno je da je imalo rudnik zlata i srebra ali taj rudnik već duže vreme ne radi punim kapacitetom.”


Zoran Denić, kandidat iz Socijaldemokratske partije Kosova i Metohije, ističe da će sve akcije lokalnih vlasti zavisiti od budžeta.

“Ukoliko ja prođem na ovim izborima, ukoliko budem gradonačelnik, biće pristup tim sredstvima tako da ću videti kako bi ta sredstva raspodelio proporcionalno prema strukturi zastupljenosti građana.”

Sredonjovekovni grad i nekadašnje rudarsko sedište, danas Novo Brdo važi za jednu od najsiromašnijih opština na Kosovu, prema ocenama nekih međunarodnih organizacija.

PASIVNA OPŠTINA

Oko 10.000 stanovnika Novog Brda brine velika besposlica, a time i perspektiva mladih.

Muhamet Vlasaljiu očekuje da izbori donesu promene.

“Očekujemo razvoj opštine. Ovom kraju trebaju investicije najviše za razvoj poljoprivrede”,
rekao je on.

Hamit Krasnići smatra da izlaskom na izbore treba da iskaže neslaganje sa proširenjem opštine.

“Glasam za postojeću opštinu a ne za njeno proširenje”.

Srbi koji izlaze na izbore očekuju bolji život. Marko Marković smatra da su izbori dobra prilika za srpsku zajednicu.

“Ja mislim da bi Srbi trebali da izađu na izbore prvenstveno zbog radnih mesta jer proširenjem opštine otvoriće se mnogo radnih mesta. Druga stvar to će sve samo po sebi doći. Kao prvo mi ovde živimo na Kosovu, a mi smo dobili iz Srbije da ne izlazimo na izbore ali oni prvenstveno omladini na Kosovu nisu ništa ponudili.”


Slično očekuje i Velibor Trajković. Međutim on kritikuje kandidate što svoje programe nisu predstavili glasačima.

“Niko do sada nije došao ni Albanac a ni Srbin pa da čujemo program, njihove ideje za razvoj ove opštine. Ovo je pasivna opština, siromašna. Nezaposleni nisu samo Srbi nego i Albanci. Ja hoću da izađem da glasam bilo šta da kažu u Srbiji, hoće niće, svaki je to za sebe”.
XS
SM
MD
LG