Dostupni linkovi

Od 'paralelnih sportskih klubova' se traži poštovanje zakona Kosova


Zgrada Vlade Kosova, avgust 2019.
Zgrada Vlade Kosova, avgust 2019.

Odbojkaški klub Partizan iz Lipljana kod Prištine na Kosovu, registrovan je pri Odbojkaškom savezu Srbije i takmiči se u okviru druge lige Srbije.

Međutim, ovakva takmičenja bi mogla biti zabranjena na teritoriji Kosova. Mogućnost za to se otvara nakon što je nadležno telo, Nacionalni savet za sprečavanje i sankcionisanje nasilja i negativnih pojava na sportskim događajima, u utorak uveče preporučio Vladi da sportski klubovi koji nisu deo kosovskih saveza ubuduće moraju da poštuju kosovske zakone.

Aleksandar Rašić, direktor i kapiten odbojkaškog kluba Partizan iz Lipljana u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je i ranije bilo brojnih potešksoća oko organizovanja utakmica u kojima su oni trebali da budu domaćini.

“Igrali smo kao domaćini u Nišu (gradu na jugu Srbije), tamo nam je bio domaći teren. Vremenom smo se, hajde da kažem približili, pa smo igrali u jednom periodu u Kosovskoj Mitrovici, a godinama unazad kao domaćini igramo u Zubinom Potoku”, kaže Rašić i dodaje da su se utakmice “na domaćem terenu” ponekad igrale i u Gračanici, opštini sa većinskim srpskim stanovništvom kod Prištine.

On dodaje da u novoj sezoni imaju i nove probleme, odnosno da se ekipama iz Srbije ne dozvoljava da uđu na teritoriju Kosova radi igranja utakmica u okviru lige Srbije.

“Prihvatili smo da sve svoje utakmice u prvom delu sezone igramo kao gosti”, navodi Aleksandar Rašić.

Kosovski savet usvojio preporuke. Šta se predviđa?

Sportski klubovi koji nisu deo kosovskih saveza ubuduće će biti dužni da poštuju kosovske zakone prilikom organizovanja aktivnosti na teritoriji Kosova, navodi se u preporukama koje je usvojio Nacinalni savet te objavio u utorak, 26. oktobra uveče.

Ukoliko se ovi zakoni ne poštuju, biće kažnjena lica ili udruženja koja organizuju sportske aktivnosti, precizira se.

Preporuke je usvojio Nacionalni savet za sprečavanje i sankcionisanje nasilja i negativnih pojava na sportskim događajima, na osnovu kojih Vlada Kosova treba da donese odluku o aktivnostima srpskih saveza na teritoriji Kosova.

„Na osnovu Zakona o sprečavanju i sankcionisanju nasilja i negativnih pojava u sportu, zvanične sportske aktivnosti na teritoriji Kosova mogu organizovati sportski savezi, sportska udruženja i sportski klubovi formirani u skladu sa zakonima Kosova. Takođe, Zakon precizira da pravo organizovanja sportskih događaja imaju i druga fizička i pravna lica koja su prethodno sklopila ugovore sa savezima ili sportskim klubovima, licenciranim na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

Savet preporučuje Ministarstvu kulture omladine i sporta da, kroz opštinske direktorijate za sport, radi na integraciji sportskih klubova koji nisu deo saveza Kosova.

Šta su ‘paralelne sportske aktivnosti’?

Mogućnost da sportski klubovi koji Kosovu funkcionišu u srpskom sistemu budu “zabranjeni”, prethodno je najavio ministar kulture, omladine i sporta Kosova, Hajrulah Čeku (Hajrullah Ceku) kao protiv meru na odluku srpskih vlasti da onemoguće učešće kosovskim bokserima na Svetskom prvenstvu, koje se održava u Beogradu.

Zamenica ministra za kulturu, omladinu i sport, Dauljina (Daulina) Osmani u izjavi za RSE podvlači da ovakva mera ne bi bila usmerena protiv srpskih kosovskih sportista, već da je cilj da se zaustave “paralelne sportske aktivnosti koje se odvijaju na teritoriji Kosova”.

„Ti klubovi su članovi srpskih saveza i održavaju utakmice srpskih liga na teritoriji Kosova. To je ono što kod nas nije dozvoljeno. Možemo da imamo srpski klub na Kosovu koji je deo Srpske lige, ali da svoje utakmice igraju u Srbiji, ali ne na Kosovu“, kaže Osmani.

Ponavlja da Ministarstvo kulture, omladine i sporta ne radi ništa protiv srpske zajednice na Kosovu ali da se “nelegalnim sportskim aktivnostima” krše kosovski zakoni.

„Postoje dva zakona koja se krše, to je Zakon o sportu i drugi, prema izveštaju Kosovske policije koji smo dobili, je da za svaku aktivnost koja se odvija (na Kosovu), policija mora biti obaveštena 72 sata unapred. Ove organizacije, ovi klubovi, nikada ne najavljuju svoje aktivnosti policiji“, kaže Osmani.

Sledeće godine Kosovo će biti domaćin univerzitetskog svetskog prvenstva u rukometu. Zamenica ministra Osmani kaže da će Kosovo dozvoliti Srbiji da učestvuje na tom prvenstvu.

Kako funkcionišu srpski klubovi na Kosovu?

U srpskim sredinama na Kosovu funkcionišu klubovi koji su registrovani pri Srbiji i takmiče se u ligi Srbije.

Ima i onih, koji su u kosovskom sistemu registrovani kao Nevladine organizacije (NVO), odnosno kao škola fudbala, odbojke, tenisa i tako dalje. Ovakvi klubovi uglavnom igraju prijateljske utakmice sa klubovima iz Srbije.

Ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku je na konferenciji za novinare u Prištini 25. oktobra rekao da će Nacionalni savet za sprečavanje i sankcionisanje nasilja i negativnih pojava u sportu odlučivati o daljim koracima oko funkcionisanja srpskih klubova.

Podsetio je da na Kosovu funkcionišu mnoge “paralelne strukture srpskih saveza”, koje deluju u suprotnosti sa kosovskim zakonima.

Primera radi, na Kosovu funkcioniše Fudbalski savez Kosova i Metohije u okviru Fudbalskog saveza Srbije. Sedište ovog Saveza je u Severnoj Mitrovici, gde živi većinsko srpsko stanovnbištvo.

Iz ovog Saveza nisu želeli za RSE da komentarišu najavu kosovskih vlasti da bi njihovo delovanje moglo biti zabranjeno uz navode da “čekamo konačnu odluku, onda ćemo razgovarati”.

Isto tako u okviru Odbojkaškog saveza Srbije funkcioniše Odbojkaški savez Kosova i Metohije.

Aleksandar Rašić, direktor i kapiten odbojkašog kluba Partizan iz Lipljana kaže da je odbojkaški savez Kosova i Metohije već dobio dopis od Vlade Kosova u kome se navodi da će biti zabranjene sportske aktivnosti.

“Poslali su zvanični dopis našim savezima koji funkcionišu na severu (Kosova), poslali su dopise da će klubovi, odnosno organizatori tih utakmica biti kažnjeni. Taj dopis već stoji unazad mesec do dva, pre početka takmičarske sezone u svim sportovima”, kaže Rašić.

Neki od klubova sa Kosova koji igraju u okviru srpske lige su i fudbalski klub Trepča iz Severne Mitrovice, te fudbalski klub Mokra Gora iz Zubinog Potoka

Da li je bilo pokušaja integracije srpskih klubova?

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova Erol (Salihu) Saljihu kaže da kod njih nema niti jednog srpskog kluba koji se takmiči u okviru kosovske lige ali napominje da je bilo nekoliko pokušaja njihove integracije.

Rezultata međutim nije bilo, kaže Saljihu, zbog “pritisaka i pretnji”.

“Mi smo imali dva srpska kluba, ali su se umešali (srpske vlasti), nakon izvesnog vremena, bilo je pritisaka i prekinuli su (da učestvuju u kosovskoj ligi)”, kaže on i dodaje da “srpski narod koji živi na Kosovu treba da odluči kako i za koga će igrati”.

Sportisti sa Kosova iz redova srpske zajednice se često nazivaju “izdajnicima” i trpe negativne posledice, ukoliko odluče da igraju za neki kosovski klub ili reprezentaciju.

Jedan od primera je Ilija Ivić iz Gračanice, koji se suočio sa pritiscima samo zato što je pristao da igra za kosovsku reprezentaciju mladih U19. Tada je Ilijina majka dobila otkaz u Kulturno-prosvetnom centru u Gračanici, instituciji koju finansira zvanični Beograd. Obrazloženje je bilo da je "tehnološki višak", ali ona je verovala da to nije pravi razlog.

Erol Saljihu iz Fudbalskog saveza Kosova podvlači da je Kosovo punopravni član Evropske fudbalske unije (UEFA) i Svetske fudbalske federacije (FIFA) te da na Kosovu ne mogu da se održavaju “državna takmičenja Srbije”.

On potvrđuje da je ranije zbog toga sa graničnih prelaza vraćeno nekoliko sportista iz Srbije.

“Kako mogu da se održe državna takmičenja u drugoj državi? Ako je u pitanju prijateljska utakmica ok, ali mi smo članovi FIFA-e i UEFA-e prihvatio to neko ili ne. Svaka utakmica (lige Srbije) koja se igra na teritoriji Kosova mora da se prijavi Fudbalskom savezu Kosova”, kaže Saljihu.

Na pitanje da li zna da u Severnoj Mitrovici funkcioniše Fudbalski savez Kosova i Metohije, kao ogranak Fudbalskog saveza Srbije, Saljihu kaže - to je besmisleno.

“Zamislite sada da je prvak Srbije neki klub iz Zvečana (grad na severu Kosova), šta to znači, to je besmisleno. Mi nemamo ništa protiv da se oni integrišu, to je naša moralna obaveza i stvarno bih se osećao dobro da ti mladići ili devojke igraju u ligi Kosova, kao što Albanci sa juga Srbije igraju u ligi Srbije”.

Šta je prethodilo najavi zabrane ‘paralelnih sportskih aktivnosti’?

Kosovskoj bokserskoj reprezentaciji nije dozvoljeno da uđe na teritoriju Srbije kako bi učestvovala na Svetskom prvenstvu u Beogradu. Ovo takmičenje je počelo 24. oktobra i trajaće do 6. novembra.

Delegacija sa Kosova, koju su činila tri boksera, selektor i sekretar Bokserskog saveza Kosova, od subote, 23. oktobra, pokušavala je da pređe granicu i ode u Beograd, kako bi učestvovali na svetskom prvenstvu, međutim rečeno im je da "Srbija ne priznaje Kosovo kao državu, a samim tim ni državna obeležja Kosova", te da ne mogu da nastave put.

Kosovo je naposletku odustalo od ovog takmičenja.

Bokserska federacija Kosova 2014. godine postala je punopravni član Svetske bokserske federacije.

Sa druge strane, predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin je 25. oktobra za beogradsku TV Pink rekao da Kosovo nije bilo prijavljeno za učešće na Svetskom prvenstvu u boksu.

Inače, Borvčanin je zabranu ulaska kosovskih sportista na teritoriju Srbije nazvao “navodnom zabranom”, odnosno rekao da se radi o pokušaju “politizovanja sporta, zloupotrebe kao i manipulacije”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG