Dostupni linkovi

Tači i Hoti protiv uvedenih mera reciprociteta Srbiji


Ugrožavanjem odnosa sa SAD i EU dovodi se u pitanje budućnost Kosova: Hašim Tači
Ugrožavanjem odnosa sa SAD i EU dovodi se u pitanje budućnost Kosova: Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je da uvođenjem dodatnih trgovinskih mera Srbiji, premijer na dužnosti Aljbin Kurti "uoči napuštanja funkcije nastavlja patriotske prevare sa streteški pogrešnim odlukama".

"Odlukom o navodnom reciprocitetu, on je nastavio sa koracima u suprotnosti zahtevima i očekivanjima Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ali i Evropske unije (EU), rizikujući sve ono što smo postigli i izgradili više od dve decenije", napisao je Tači na Fejsbuku.

On je podsetio da je Kosovo dobilo slobodu i državnost zahvaljujući podršci SAD-a i evropskih partnera, i da se samo uz tu podršku može imati sigurnu budućnost.

"Svakim ugrožavanjem tih odnosa dovodi se u opasnost država i budućnost Kosova", dodao je Tači.

Povodom novih mera vlade na dužnosti reagovao je i mandatar buduće Vlade Kosova, Avdulah Hoti. On je kazao da je potrebno podržati dijalog sa Srbijom i da će "nova Vlada Kosova u koordinaciji sa partnerima Kosova ukloniti ometnje u dijalogu".

"Samo na taj način možemo unaprediti položaj Kosova na međunarodnoj sceni i ukloniti alibi Srbiji za odlaganje sporazuma o recipročnom priznanju", dodao je Hoti.

Ranije u nedelju protiv mera Vlade Kosova reagovao je i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Kosvoa i Srbije, Miroslav Lajčak ocenivši da se time podriva obnova dijaloga Kosova i Srbije, i da te mere treba odmah povući.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je u nedelju da "takozvane mere" vlasti na Kosovu predstavljaju kršenje međunarodnih sporazuma koje je zvanična Priština potpisala.

Kurti: Kosovo želi fer i pravedne odnose sa susedima

Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da negiranje principa reciprociteta Kosovu znači uskraćivanje ostvarivanja suverenog prava.

"Kosovo želi fer i pravedne odnose sa susedima. Dijalog je između dve jednake strane, i Srbija mora da gleda na Kosovo jednaku stranu za svakim stolom", dodao je on.

Podsetimo, Vlada Kosova na dužnosti u subotu uveče uvela je dodatne trgovinske mere Srbiji, zabranivši upotrebu dokumenata za poljoprivredne i industrijske prouzvode a koji koriste “nazive mesta koji sadrže elemente koji su su u suprotnosti sa Ustavom Kosova, bez imenovanja države, koji se ne oslovljavaju sa Republika Kosovo, i sadrže bilo kakav element koji poriče nezavisnost i suverenitet Republike Kosovo”.

Kako se navodi u odluci vlade, ovo je izmena i dopuna ranije odluke i postepenom uvođenju reciprociteta kao principa u odnosima sa Srbijom.

Na čelu aktuelne vlade na dužnosti i dalje je Aljbin Kurti, lider pokreta Samoopredeljenje. Narednih dana se, međutim, očekuje formiranje nove vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem iz Demokratskog saveza Kosova, nakon što je Ustavni sud odlučio da je dekret predsednika Kosova Hašima Tačija o njegovom imenovanju za novog mandatara vlade ustavan.

XS
SM
MD
LG