Dostupni linkovi

Kosovo postepeno uvodi Srbiji reciprocitet, BiH potpuno ukinute takse


Albin Kurti u posjeti karantinu u Prištini, 31 mart 2020.
Albin Kurti u posjeti karantinu u Prištini, 31 mart 2020.

Vlada Kosova na dužnosti je utorak uveče donela odluku o postepenom uvođenju recipročnih mera Srbiji, mera koja će zameniti taksu od 100 odsto na robu iz Srbije iz 2018. godine. Što se Bosne i Hercegovine tiče, taksa se ukida bez ikakvog uvođenja recipročnih mera.

BLOG UŽIVO o korona virusu

Premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti (Albin) na konferenciji novinare rekao da se prva odluka vlade u tom pogledu odnosi na oznake u dokumentima koji treba da budu u skladu sa ustavom Kosova i zakonodavstvom na snazi, i radi se o sledećim dokumentima:

"Prvo, u pitanju su fitosanitarni sertifikati i popratna dokumentacija za prehrambene i druge proizvode biljnog i neživotinjskog porekla koji se podvrgavaju fitosanitarnoj kontroli na granici. Drugo, veterinarski sertifikati i propratna dokumentacija za prehrambene i druge proizvode životinjskog porekla koji se podvrgavaju veterinarskoj kontroli na granici".

Kurti je dodao da su Granična policija, Carina, Agencija za ishranu i veterinarstvo i dr. obavezne da sprovedu ovu odluku vlade.

Odluka vlade je donesena oko ponoći i stupa na snagu odmah. Kurti je istakao da takvi recipročni principi služe pružanju efikasnih rezultata i jednakom tretiranju. Kako je dodao, ta odluka će biti na snazi do 15. juna, kada će se uraditi analiza njegove implementacije.

Kurti je takođe skrenuo pažnju na to da je Srbija uvela Kosovu niz trgovinskih, netarifnih barijera, uključujući tranzitne, tehničke i političke, što je oštetilo kosovske i izvoznike i uvoznike.

"Počinjemo sa postepenim sprovođenjem reciprociteta, što je zamena za taksu. U ovom slučaju se odnosimo na reciprocitet samo sa Srbijom, što znači da BiH potpuno uklanjamo taksu od 100 odsto bez ičeg drugog dodatnog. Ne želimo da tretiramo Bosnu i Hercegovinu isto kao i Srbiju, jer znamo da i BiH pati od Srbije koja se protiv nas bori od spolja, a protiv BiH iznutra", kazao je Kurti.

On je izrazio uverenje da će delovanje Kosova prema BiH naići na razumevanje tamošnjeg stanovništva, ali da želi "i da institucije BiH iako ne priznaju Kosovo slede sa uklanjanjem viza građanima Kosova.

"BiH ne priznajemo, oni nas ne priznaju, ali mi želimo da BiH postoji. U tom slučaju, želimo da Priština i Sarajevo nemaju te ometnje u prometu", kazao je Kurti.

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić kazao je da “Kurti nije ukinuo takse”, već da se radi o “oročenoj suspenziji takse i to uslovnoj, a istovremeno uvodi nove kaznene mere za naše građane i privredu, koje naziva reciprocitetom”, stoji na internet stranici kancelarije.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel napisao je na Tviteru da je “srećan zbog ovakve odluke vlade na dužnosti”, navodeći da je ona veoma važna.

Taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH uveo je bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj krajem 2018. godine. Premijer na dužnosti Aljbin Kurti je u februaru najavio postepeno ukidanje takse, ali i skrenuo pažnju da će, ukoliko Srbija ne prekine kampanju protiv nezavisnosti Kosova, uvesti recipročne mere i tretirati Srbiju onako kako Srbija tretira Kosovo.

Na ukidanju takse bez reciprociteta posebno je insistirao specijalni izaslanik američkog predsednika za mirovne pregovore Kosova i Srbije, Ričard Grenel, a kako bi se nastavio dijalog. Srbija je inače uslovljavala nastavak dijaloga ukidanjem takse.

Podsetimo, vlada Aljbina Kurtija oborena je 25. marta, nepuna dva meseca od formiranja, a na inicijativu njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova zbog nesuglasica.

Inače, otkako je taksa Vlade Kosova od 100 odsto stupila na snagu, uvoz robe iz Srbije je gotovo sveden na nulu. Prema zvaničnim podacima kosovske Carine, Kosovo je ranije dnevno uvozilo iz Srbije robu u vrednosti od oko 1,2 miliona eura.​

XS
SM
MD
LG