Dostupni linkovi

Kosovo prekida dijalog dok Srbija ne ispuni obaveze


Zgrada Skupštine Kosova, Priština
Zgrada Skupštine Kosova, Priština

Vlada Kosova povukla je sa skupštinskog dnevnog reda Nacrt državne platforme za okončanje dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koja predviđa da tu fazu predvodi predsednik Kosova Hašim Tači, čemu se protivi kosovska opozicija.

U međuvremenu, šef delegacije u tehničkom dijalogu Avni Arifi odbio je poziv Evropske unije (EU) za učešće na sastanku ove nedelje u Briselu koji je trebao da se fokusira na Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO).

Kako je Arifi naveo za Radio Slobodna Evropa (RSE), Kosovo neće učestvovati u dijalogu dok Srbija ne ispuni sve briselske dogovore.

Na sednici u utorak kada je Skupština trebala da se izjasni o vladinoj platformi za okončanje dijaloga, ministar rada Skender Rećica je u ime premijera Kosova Ramuša Haradinaja zatražio povlačenje platforme koja je Skupštini podneta 23. aprila.

"To je kako bi se dalo vreme i prostor za postizanje što šireg i nacionalnog konsenzusa", kazao je Rećica.

Potpredsednik Skupštine Džavit Haljiti objasnio je da Vlada ima pravo na to.

Političke partije na Kosovu nisu jedinstvene o pitanju da Tači okonča dijalog sa Srbijom.

Najveća opoziciona partija Demokratski savez Kosova (DSK) dan ranije je najavila da neće da podrži državnu platformu za okončanje dijaloga jer je "slabo pripremljena, neozbiljna i ima neustavne pretenzije".

"DSK ostaje posvećen jednom ozbiljnom i konsenzualnom dijalogu unutar ustavnih okvira Republike Kosova", dodaju iz ove partije.

Protiv toga da Tači predvodi dijalog je i ostatak kosovske opozicije, pokret Samoopredeljenje i Partija Socijaldemokrata.

Kako je prethodno najavio predsednik Tači, konačna faza dijaloga biće podjednako teška za obe strane, ali je dodao da je Kosovo spremno za dijalog i pregovore te da je fleksibilno za postizanje sporazuma koji bi omogućio i jednu napredniju poziciju srpske zajednice na Kosovu.

On je u nekoliko navrata rekao da je za ovu fazu potrebna mobilizacija cele političke scene, civilnog društva i medija na Kosovu.

Protiv nastavka tehničkog dijaloga u Briselu je šef delegacije za tehničke razgovore Avni Arifi ujedno i šef kabineta premijera Kosova. On je odbio poziv Brisela da prisustvuje sastanku 7. i 8. juna.

Naime, kako je Arifi objasnio, od Brisela je krajem aprila zatraženo da se 2. maja organizuje jedan sastanak zbog ozbiljnih zastoja u sprovođenju sporazuma o energetici, o zajedničkom upravljanju granica i o ostalim temama.

Međutim, Kosovo nije dobilo odgovor. Zahtev je ponovljen 21. maja.

"Krajem maja smo dobili dopis za održavanje sastanka o nekim drugim temama, odnosno da predstavimo Upravljačku ekipu koja treba da izradi nacrt statuta za Zajednicu (ZSO), a što je za nas bilo irelevantno. Naravno, mi smo to odbili. Mi insistiramo na dijalogu i na tome da razgovaramo o svim temama. Srpska delegacija je prošli put saopštila da je razlog njihovog učešća u razgovorima samo ZSO. Mi smo tu za sve sporazume ili će se implementirati svi sporazumi ili ni jedan", ističe Arifi.

"Evropska unija", dodaje Avni Arifi, "pala je u zamku Beograda i ponaša se tako da se stvara utisak da ih interesuje samo Zajednica".

"Ne interesuje ih što zbog energetike Kosovo gubi na desetine milione eura, ne interesuje ih što zbog zajedničkog upravljanja granice smo izgubili 24 miliona eura. Ne interesuje ih most u Mitrovici, niti diplome. Prema tome, za nas kao Kosovo – ili sve ili ništa", ocenjuje šef delegacije u tehničkom dijalogu.

'Teško bez podrške glavne opozicione partije'

Arifi ističe da, pored toga, Srbija se rasistički ponaša i prema kosovskim sportistima kojima je onemogućeno da se takmiče u Srbiji te tvrdi da je normalizacija sa ovakvim ponašanjem nemoguća.

On smatra da se tehnički sporazumi moraju sprovesti te ne dovodi u pitanje ko će da vodi politički dijalog.

Nedostatak političkog konsenzusa, da Tači okonča dijalog, u velikoj meri će oštetiti poziciju Kosova u dijalogu, ocenjuju analitičari.

Iljir Ibrahimi navodi za RSE da ustavna ovlašćenja omogućavaju Tačiju da predvodi ekipu Kosova u dijalogu sa Srbijom. Međutim, ovde se ne radi samo o sprovođenju ustavnih obaveza zato što je dijalog sa Srbijom od državnog interesa i to zahteva učešće cele političke scene i konsenzus.

"Videli smo da je Demokratski savez Kosova odbio da prihvati platformu. Konsenzus se ne treba izgraditi samo da bi on postojao, već da bi se omogućilo učešće ostalih u razvoju ove platforme", navodi on.

Ibrahimi dodaje da će biti teško Kosovu da postigne sporazum sa Srbijom bez podrške glavne opozicione partije. U poređenju sa Srbijom, srpski predsednik uživa daleko veću podršku od onog na Kosovu.

"Ukoliko uđemo u dijalog bez podrške političke scene, ne verujem da će pregovaračka pozicija biti ravnopravna sa Vučićevom (Aleksandrom, prim. aut.), a to će oštetiti poziciju Kosova", zaključuje Iljir Ibrahimi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG