Dostupni linkovi

Zemlje EU traže učešće u dijalogu Beograda i Prištine


Detalj sa zastave Evropske unije
Detalj sa zastave Evropske unije

Zemlje članice Evropske unije (EU) zahtevaju da budu obuhvaćene u konačnoj fazi dijaloga između Srbije i Kosova koji bi vodio do legalno-obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa – saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako potvrđuju evropski izvori, zemlje članice su počele da pokazuju svoje negodovanje zbog netransparentnosti oko političkog dijaloga, posebno oko poglavlja koje se odnosi na izradu konačnog sporazuma.

Ovo je jasno istaknuto prošlog petka, na sastanku gde su predstavnici EEAS (služba EU za spoljnu politiku, prim. aut.) usmeno obavestili predstavnike zemalja članica EU o procesu dijaloga.

Kako su za RSE potvrdili izvori sa ovog sastanka, zemlje članice nisu zadovoljne što su potpuno isključene iz ovog procesa. Kako objašnjavaju diplomatski izvori, tim koji u Briselu vodi dijalog ni u jednom trenutku ne konsultuje zemlje članice, čak ni one koje se smatraju većim ili važnijim.

"Dijalog ulazi u kritičnu fazu, a zemlje članice nisu uključene u izradi konačnog sporazuma koji će biti istorijski. Postajemo sumnjičavi zašto tim Federice Mogherini (predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, prim. aut.) sve ovo drži u velikoj tajnosti", rekao je za RSE jedan diplomatski izvori koji je prisustvao sastanku.

Ovaj sagovornik je objasnio da su izveštaji Mogherinijevog tima oko dijaloga uglavnom "površni i sa pozitivnom notom" uz jedinu potvrdu da su obe strane (Beograd i Priština, prim. aut.) posvećene postizanju sveobuhvatnog sporazuma.

Međutim, za zemlje članice postoje mnoge nejasnoće šta će obuhvatiti ovaj sporazum. Takođe, postoji niz pitanja oko kvaliteta celog proces, naročito oko sadržaja konačnog sporazuma.

Kako su izvori objasnili RSE, oni koji u Briselu vode ovaj dijalog "jure za kalendarom a ne suštinom", jer će se postizanje najavljenog sporazuma između dvojice predsednika poklopiti sa okončanjem mandata Frederice Mogherini kojoj će istorijski sporazum između Kosova i Srbije služiti da za sobom ostavi njeno političko nasleđe.

Federica Mogherini
Federica Mogherini

Imajući u obzir koja je težina ovog sporazuma koji će ostati takođe na leđima EU da ga se pridrže do kraja, zahteva se "otvaranje" Mogherinijevog tima prema prestonicama EU te njihovo uključivanje u izradu konačnog sporazuma koji bi vodio do sveobuhvatne normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Jedan od koraka oko kojih se sada razgovara je ideja da se ovo pitanje uvrsti i u konačne zaključke na junskom samitu gde će šefovi država i vlada EU razgovarati o prilikama na Zapadnom Balkanu.

Jedan diplomatski izvor je potvrdio za RSE da se radi na tome da se jedna od tačaka u konačnim zaključcima odnosi na zahtev da se i zemlje EU "obuhvate" u pripremama za sveobuhvatni sporazum između Srbije i Kosova.

Nadležni za Balkan iz zemalja članica se ovih dana redovno sastaju kako bi pripremili nacrt zaključaka koji će formalno biti usvojeni na samitu 28. i 29. juna.

Ako se u zaključke uvrsti i zahtev o uključivanju i zemalja članica u ovaj proces, onda će tim Federice Mogherini biti obavezan da ispoštuje zahteve zemalja Evropske unije koji bi ovim dokumentom dobili formalan karakter.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG