Dostupni linkovi

Od francusko-njemačkog plana do briselskog prijedloga: Šta se do sada zna?


Nakon postizanja sporazuma o nelegalnim srpskim tablicama između Kosova i Srbije 23. novembra, evropski šef diplomatije Žozep Borel (Joseph Borrell) upozorio je da će narednih dana pozvati lidere obje zemlje u Brisel da razgovaraju o "briselskom prijedlogu" kojeg podržavaju Francuska i Njemačka.

Ali šta se do sada zna o ovom prijedlogu?

Od ljeta u rukama kosovskih i srpskih zvaničnika kruži dokument pod nazivom "francusko-njemački plan", koji, prema riječima zvaničnika Evropske unije (EU), ima za cilj normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Ovaj dokument je prijedlog koji podržavaju Francuska i Njemačka, ali koji su zvaničnici EU ovih dana nazvali "evropskim prijedlogom".Iako dokument nije zvanično objavljen u javnosti, važne detalje su u izjavama iznijeli političari na Kosovu, ali i u Srbiji.

Šta su zvaničnici na Kosovu do sada rekli o francusko-njemačkom planu?

Predsjednik kosovske skupštine Glauk Konjufca bio je najotvoreniji za francusko-njemački predlog.On je u intervjuu za Klan Kosovan 8. novembra izjavio da je "suština prijedloga da se Srbija odrekne Kosova".

"[Prijedlog] je izgrađen na tri principa. Jednaka prava među državama, međusobno poštovanje suvereniteta i prava strana na samoopredjeljenje", rekao je Konjufca.

On je ovaj prijedlog nazvao zdravom osnovom, rekavši da ako Srbija pristane da poštuje suverenitet i pravo na samoopredjeljenje, onda je, prema njegovim riječima, "to važnije od verbalnog priznanja [Srbije]".

Međutim, Konjufca je takođe izrazio rezervu prema ovom prijedlogu jer je, između ostalog, rekao da on obavezuje Kosovo da poštuje sve do sada postignute sporazume.

Vlada i Predsjedništvo Kosova nekoliko nedelja zaredom nisu htjeli da priznaju postojanje francusko-njemačkog prijedloga, iako je nacrt objavljen u medijima.

"U dokumentu, Srbija mora da prihvati sve što Kosovo izdaje. Od pasoša pa do registarskih tablica", rekao je predsjednik Skupštine GlaukKonjufca.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu je 10. novembra rekla da je ovaj predlog"dobra osnova za dalje razgovore [u dijalogu Kosovo-Srbija]".

Iako nije objavila nijedan zvanični nacrt, Vlada Kosova je odgovorila Evropskoj uniji sa komentarima na prijedlog.

Premijer Kosova Aljbin Kurti stalno izbjegava komentare u vezi sa sadržajem francusko-njemačkog prijedloga, ali je bio zainteresovan da o tome razgovara u ponedjeljak, 21. novembra, na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu.

Taj dan, prema njegovim riječima, ovaj prijedlog uopšte nije bio na stolu. Ustvrdio je da su posrednici dijaloga visoki predstavnik za vanjsku politiku EU Josep Borrell i specijalni izaslanik EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak "skinuli to iz rasprave da bi odgovaralo namerama Srbije" –da se raspravlja samo o registarskim tablicama.

Portparol EU za spoljnu politiku i bezbjednost Peter Stano je rekao da je netačna svaka tvrdnja da EU odustaje od prijedloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Kurti je 23. novembra, prije postizanja dogovora o registarskim tablicama, tražio da se plan Francuske i Njemačke, koji podržava EU, stavi na sto što pre.

Potpredsjednik Vlade Kosova Besnik Bislimi, aktivno uključen u pregovore, je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) 1. novembra rekao da francusko-njemački prijedlog predviđa rješavanje kosovsko-srpskih sporova u dvije faze, većina odmah - ostali kasnije.

"Ideja je da se odnosi Kosova i Srbije rješavaju u dvije faze gdje bi se veliki dio sporova rješavao sada, a vrlo mali dio za koji oni kažu 1 odsto, a mi vjerujemo da je više od 1 odsto, ostavili bi za kasniji period", izjavio je Bislimi.

Šta navodi Srbija?

Srbija je bila otvorenija za ovaj plan. Srpski zvaničnici su prvo rekli da taj plan nije baš naklonjen Srbiji.

Predsjednik Aleksandar Vučić rekao je 8. oktobra da se dijalog suštinski mijenja jer je već na stolu prijedlog dvije velike sile poput Njemačke i Francuske.

Prvobitno je Vučić rekao da su Francuska i Njemačka predložile Srbiji da dozvoli pridruživanje Kosova međunarodnim institucijama i organizacijama, uključujući UN. To bi bilo urađeno u zamjenu za članstvo Srbije u EU.

"Za Srbiju je zbog Ustava, ali ne samo zbog njega, neprihvatljivo da Kosovo postane članica UN i to će imati svoje posljedice", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da francusko-njemački plan nije ni prihvatio ni odbio.

U međuvremenu, srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je 6. novembra da francusko-njemački prijedlog "predviđa da je nezavisnost Kosova već gotova stvar", te da Srbija to ne može da prihvati.

Šta je u nacrtu koji su objavili mediji?

Novinski portal Euractiv objavio je 9. novembra dokument za koji se navodi da je nacrt francusko-njemačkog prijedloga.Objavljeni dokument sadrži 9 članaka.

Počinje sporazumom o normalnizaciji odnosa između Kosova i Srbije, posvećenosti integraciji u EU, rješavanju nesuglasica i poštivanju teritorijalnog integriteta, poštivanju subjektiviteta jednih drugih, uzajamnom poštivanju nadležnosti, posvećenosti povećanju saradnje u različitim oblastima uključujući privredu, nauku , pravosuđe, oblast odbranu itd. I, takođe, razmjena stalnih misija te posljednja - saglasnost strana da ovaj sporazum ne utiče na ranije postignute sporazume.

RSE nije mogao nezavisno provjeriti autentičnost ovog dokumenta.

Međunarodni zvaničnici uključeni u dijalog Kosova i Srbije, Borrell i Lajčak, osim što su potvrdili postojanje plana, rekli su da je to njihov prijedlog i da ga podržavaju posebno Njemačka i Francuska.

"Dobili smo odgovore sa obje strane. Proučavamo ih i mislim da je to dobar okidač koji treba iskoristiti za normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda", rekao je ranije Žozep Borel.

Gdje su Kosovo i Srbija u procesu dijaloga?

Dijalog Prištine i Beograda ne ide kako je planirano, jer se s vremena na vrijeme pojavljuju krize poput ove po pitanju nelegalnih registarskih tablica u sjevernom dijelu.

Tekuće tenzije u opštinama Zvečan, Leposavić, Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica ometaju dijalog.

Trenutno postoji ćorsokak i zato što Kosovo nije preduzelo nikakve korake ka formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom – to je stalni zahtev Srbije.

Borrell je 23. novembra, nakon postizanja sporazuma o registarskim tablicama, rekao da "strane shvataju da svi dosadašnji dogovori postignuti u razgovorima moraju biti implementirani".

Kosovo i Srbija započeli su pregovore za normalizaciju odnosa 2011. godine, uz posredovanje EU. Očekuje se da će se pregovarački proces završiti pravno obavezujućim sporazumima.Iako Kosovo izjavljuje da bi ovaj sporazum trebalo da uključuje međusobno priznanje, Srbija to ne prihvata, insistirajući na "kompromisnom rješenju".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG