Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo ostaje bez sporazuma sa MMF, rizikuje i 50 miliona evra od EU


Ništa od sporazuma sa MMF-om bez formiranja nove Vlade

Tekst: Amra Zejneli i Nadie Ahmeti

Zbog neformiranja novih institucija Kosovo će izgubiti kredit od 16 miliona evra od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a početkom avgusta ističe ekonomski sporazum sa ovim fondom, koji je trajao 22 meseca.

Zvanična Priština nije mogla da pregovara sa MMF-om o novim programima, a zbog nedostatka programa sa MMF-om, Kosovo rizikuje da ostane i bez dodatnih 50 miliona evra od Evropske unije.

Zamenik ministra finansija u odlazećoj Vladoj Kosova Agim Krasnići kazao je za Radio Slobodna Evropa da ne postoji mogućnost da se sporazum sa MMF-om produži ili postigne novi bez formiranja nove vlade.

"Nećemo moći da uzmemo kredit od oko 16 miliona evra. Misija MMF-a je trebala da nas poseti u junu, ali zbog izbora nije došla. Bez razmatranja četvrtog sporazuma, nemoguće je uzeti ovaj kredit", kazao je Krasnići.

Kosovo je 2015. postiglo ekonomski sporazum sa MMF-om u vrednosti od 185 miliona evra za period od 22 meseca koji ističe 4. avgusta.

Odlazeći ministar finansija Avdulah Hoti izjavio je u maju ove godine za RSE da će se uspešno okončati jedan novi sporazum između Kosova i MMF-a, do čega neće doći.

Neučešće Kosova u programima MMF-a utiče na gubitak poverenja ostalih finansijskih institucija i stranih investitora u Kosovo, dodao je Krasnići.

„Ukoliko ne postoje programi sa MMF-om, gubi se kredibilitet i poverenje kod ostalih investitora, jer su to povezane stvari. Kredibilitet i održivost javnih finansija zavise od odnosa Kosova sa MMF-om“, ističe Krasnići.

To je i moguće da se desi sa EU.

Kako je za RSE rečeno iz kancelarije Evropske unije na Kosovu/Specijalne predstavnice EU, unija trenutno priprema dva programa za sektorsku podršku budžeta u oblasti reforme javne administracije i upravljanja javnim finansijama u visini od 50 miliona evra. Kako bi Kosovo dobilo tu podršku, makrofiskalna stabilnost je neophodna.

“Izvođenje MMF programa je od kritične važnosti za ocenu makrofiskalne stabilnosti od strane EU. Prema tome, usvajanje i implementacija oba ova programa zahtevaće procenu u tom kontekstu”, dodaje se u izjavi.

Sporazumi sa MMF-om pomogli su Kosovu da uzme kredite pod povoljnim uslovima i od drugih finansijskih institucija, kao što je Svetska banka. Vrednost tih kredita je dostigla 400 miliona evra.

Inače, gubitak miliona od stranih organizacija nije jedini gubitak koji Kosovo može da pretrpi zbog nedostatka institucija.

Kako je RSE u petak izvestio, Kosovu preti energetski kolaps u roku od dve nedelje zato što Vlada Kosova nije uspela da izvrši eksproprijaciju privatne imovine ispod koje se nalazi lignit, čiji su vlasnici u međuvremenu još gradili ilegalne objekte na tom zemljištu.

Konstitutivna sednica, na kojoj se bira predsedništvo Skupštine - predsednik i pet potpredsednika - održaće se 3. avgusta.

Konstituisanje Skupštine otvorilo bi put predsedniku zemlje da predloži mandatara za formiranje vlade.

Nijedna politička opcija na Kosovu nema dovoljan broj glasova da formira Vladu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG