Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo ostaje bez sporazuma sa MMF


Sedište MMF-a, Vašington

Zbog neformiranja novih institucija Kosovo će izgubiti kredit od 16 miliona eura od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a početkom avgusta ističe ekonomski sporazum sa ovim fondom, a koji je trajao 22 meseca.

Zbog nedostatka institucija, zvanična Priština nije mogla da pregovara sa MMF-om o novim programima.

Zamenik ministra finansija u odlazećoj Vladoj Kosova Agim Krasnići kazao je za Radio Slobodna Evropa da ne postoji mogućnost da se sporazum sa MMF-om produži ili postigne novi bez nove vlade.

"Nećemo moći da uzmemo kredit od oko 16 miliona eura. Misija MMF-a je trebala da nas poseti u junu, ali zbog izbora nije došla. Bez razmatranja četvrtog sporazuma, nemoguće je uzeti ovaj kredit", kazao je Krasnići.

Ipak, neučešće Kosova u programima MMF-a utiče na gubitak poverenja ostalih finansijskih institucija i stranih investitora u Kosovo, dodao je Krasnići.

Odlazeći minsitar finansija Avdulah Hoti izjavio je u maju ove godine za RSE da će se uspešno okončati jedan novi sporazum između Kosova i MMF-a, do čega neće doći.

Kosovo je 2015. postiglo ekonomski sporazum sa MMF-om u vrednosti od 185 miliona eura za period od 22 meseca koji ističe 4. avgusta.

Sporazumi sa MMF-om pomogli su Kosovu da uzme kredite pod povoljnim uslovima i od drugih finansijskih institucija, kao što su Svetska banka. Vrednost tih kredita je dostigla 400 miliona eura.

Kosovo je postalo član MMF-a i Svetske banke 2009. godine.

XS
SM
MD
LG