Dostupni linkovi

Kosovo crpi poslednje raspoložive rezerve lignita


Rezerve za još dve nedelje: Rudnik lignita nedaleko od sela Šipitule

Tekst: Amra Zejneli i Bekim Bislimi

Kosovo ima rezerve uglja za proizvodnju električne energije za još dve nedelje, a potom može da usledi energetski kolaps, kažu u Energetskoj korporaciji Kosova.

Ovo je posledica toga što Vlada Kosova nije uspela da izvrši eksproprijaciju privatne imovine ispod koje se nalazi lignit, čiji su vlasnici u međuvremenu još gradili ilegalne objekte na tom zemljištu. Kosovo je, inače, svrstano u najbogatije zemlje sveta s lignitom.

Direktor Energetske korporacije Kosova, Arben Đuka, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je situacija postala alarmantna još prošle godine kada je korporacija prestala sa kopanjem, zbog blokade i nemogućnosti proširenja rudnika u pravcu sela Šipitula, opština Obilić, u blizini termocentrala Kosovo A i Kosovo B. Ispred njihovih bagera nalazi se ilegalna gradnja.

„Nažalost, mi u naredne dve nedelje moramo da izradimo jedan hitan plan koji će predvideti prekid ili ograničeno napajanje strujom zbog ograničenih rezervi i ograničenog pristupa tom delu“, kazao je Đuka. O tome su obaveštene nadležne institucije.

Sve manje posla za bagere: Rudnik lignita kod sela Šipitule, jul 2017.
Sve manje posla za bagere: Rudnik lignita kod sela Šipitule, jul 2017.

Kako je dodao, i građani će o tome biti informisani, tim pre što će Kosovo uskoro ući u zimsku sezonu kada je potrošnja mnogo veća.

Ova korporacija je od 2013. pokrenula razgovore o pokretanju postupka o preuzimanju vlasništva nad 52 hektara zemljišta, gde se nalazi više od 100 privatnih kuća u selu Šipitula. Nažalost, pojedine institucije, dodaje on, namerno ili nenamerno bile su nemarne po tom pitanju.

Đuka je dodao da je to zona od nacionalnog interesa i da se upravo tu dogodila divlja gradnja.

„Na osnovu informacija sa terena cilj te gradnje je lična korist jedne grupe ili određenog pojedinca“, kazao je Đuka.

Sve je u nadležnosti od lokalne samouprave, do vladinih institucija, dodaje.

Đuka je istakao i da je od vlade zatraženo da se na osnovu Zakona o prirodnim nepogodama hitno reaguje u odgovarajućoj “prioritetnoj zoni“, što je i dalje na čekanju.

„Sada sve zavisi od odluka koje trebaju da uslede. Rizik od kolapsa je realan zato što već godinu dana nismo vršili kopanja i zahvaljujući ranije akumuliranoj rezervi mogli smo stabilno da vršimo napajanje. Ali nažalost, svo ovo vreme nismo uspeli da nastavimo radove i sada smo na poslednjim rezervama uglja“, istakao je Đuka.

Iz odlazeće vlade i nadležnog Ministarstva za ekonomski razvoj nismo uspeli da dobijemo komentar o ovome, dok u Nezavisnoj komisiji za rudnike i minerale kažu da vlada Kosova radi na tom problemu.

„Oni imaju licencu za iskopavanje, ali je problem u privatnoj svojini. Koliko znam, vlada već radi na tome“, kazao je Musa Šabani, direktor Odbora ove komisije.

Meštani sela Šipitule smatraju da je procena njihove imovine nepravedno izvršena i odbijaju da se isele. Kako kažu, za ar zemljišta im je ponuđeno do 450 evra.

Inače, eksproprijacija i iseljavanje u ovom delu Kosova počelo je još 2002. godine. Vlada Kosova preuzela je proces 2009. godine, kada je proglasila to područje zonom od posebnog ekonomskog interesa. Ista je zbog rudarstva proglašena rizičnom za stanovanje.

Oko 270 porodica iseljeno iz sela Hade, opština Obilić, zbog potrebe iskopavanja lignita na teritoriji njihove imovine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG