Dostupni linkovi

Kako će Kosovo da prihvati militante iz Sirije?


Iz propagandnog videa "Islamske države", fotoarhiv
Iz propagandnog videa "Islamske države", fotoarhiv

Piše: Taulant Qenaj

Vlada Kosova sa zabrinutošću prati stanje građana Kosova koji se još uvek nalaze na ratnim žarištima u Siriji. Veruje se da je tamo više od 150 muškaraca, žena i dece sa Kosova, plus 60 dece koja su tamo rođena a kojima je najmanje jedan od roditelja državljanin Kosova.

Iz Vlade navode da će u ovom slučaju delovati kao i ostale države članice globalne koalicije protiv militantne grupe "Islamska država" (IDIL).

U pismenom odgovoru se, međutim, ne navodi da li Kosovo ima nekih konkretnih planova za povratak svojih državljana.

Ističe se da je Vlada Kosova sebi postavila prioritet i maksimalno se zalaže da zaštiti svoje građane od ekstremističkih ideologija, ali i da spreči sve oblike nasilnog ekstremizma i terorizma.

"Od desetina Kosovara i njihove porodice (žene i deca) koji se i dalje nalaze u konfliktnim zonama, jedan broj je uhapšen ili se nalaze u različitim kampovima sirijskih opozicionih snaga. Uzimajući u obzir mogućnost njihove repatrijacije, Vlada Republike Kosova, članice koalicije protiv IDIL-a, nastaviće da tretira ovo pitanje u skladu sa politikama koalicije, praksama država članica, i poštujući međunarodno pravo, Ustav, zkaone i interese građana i države", navodi se u odgovoru.

Vlada Kosova tvrdi i da je dokazala da je poverljiv partner u toj koaliciji i da je pružila vredan doprinos u postizanju njenih ciljeva.

"Bezbednosne institucije Republike Kosova uhapsile su i izvele pred lice pravde sva lica koja su se vratila iz konfliktnih zona i ostale osobe koje su organizovale, regrutovale, finansirale i olakšale njihovo putovanje u konfliktnim zonama. Institucije Republike Kosova su izradile dokumente i osnovale mehanizme za rehabilitaciju radikalizovanih osoba, stranih boraca i njihovih porodica", dodaje se u odgovoru.

Iz kabineta premijera navode da je ocenjeno da je Kosovo lider u regionu a kada se radi o posvećenosti Vlade Republike Kosova tretiranju, sprečavanju i borbi ove pojave.

Poslednjih nedelja Sirijske demokratske snage i saveznici koje podržava SAD oslobodili su na stotine građana koji su bili zatvoreni unutar prostora kojeg je kontrolisala "Islamska država".

Na osnovu zvaničnih podataka, 316 osoba sa Kosova je učestvovalo u stranim konfliktima u Siriji i Irak. Na Kosovo se vratilo njih 117.

Odlazak mladih na strana ratišta nateralo je kosovske institucije da usvoje poseban zakon kojim se sankcionišu takva krivična dela.

Podujevo ne klanja IDIL-u
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG