Dostupni linkovi

Ko je bio Ridvan Haćifi i kako je završio kao militant 'Islamske države'?


Ridvan Haćifi je bio poznat javnosti po propagadnom videu militantne organizacije "Islamska država" kada je Balkanu poručio da će "doći crni dani"
Ridvan Haćifi je bio poznat javnosti po propagadnom videu militantne organizacije "Islamska država" kada je Balkanu poručio da će "doći crni dani"

Ridvan Haćifi, bivši imam iz Gnjilana i navodni vođa albanskih boraca u okviru militantne grupe "Islamska država" (IDIL) ubijen je u Siriji, preneli su mediji.

Kosovske političke i bezbednosne institucije ovu vest nisu mogle da potvrde, s obzirom da je, kako su rekli, teško doći do zvaničnih informacija iz Sirije, ali je porodica Ridvana Haćifija prethodnih dana primala saučešće u svojoj porodičnoj kući u Gnjilanu i tu vest potvrdila medijima.

Ridvan Haćifi je bio poznat javnosti po propagadnom videu IDIL-a u kojem je Balkanu poručio da će "doći crni dani", da će "ljudi biti ubijeni od vojske koja više želi smrt na putu Allaha, nego život".

Ridvan je takođe bio izdao naredbu da se ubiju svi oni koji su pomagali povratak na Kosovo osmogodišnjeg dečaka, kojeg je otac odveo na ratište u Siriju.

Policija je prethodno za RSE potvrdila da su u ratu u Siriji učestvovala i dvojica njegove braće. Jedan od njih, Irfan, pobegao je s Kosova, iz kućnog pritvora tokom sudske procedure. On je bio optužen za regrutaciju za terorizam.

Njihov otac, Isa Haćifi, prošle godine nije hteo da govori za RSE o tome.

Ljavdrim Muhadžeri, poznat po uznemirujućim videima na kojima se vidi kako oduzima živote
Ljavdrim Muhadžeri, poznat po uznemirujućim videima na kojima se vidi kako oduzima živote

Ridvan Haćifi je na mesto navodnog vođe Albanaca u takozvanoj Islamskoj državi zamenio Ljavdrima Muhadžerija iz Kačanika, poznatog po uznemirujućim videima koje je postavljao na socijalnim mrežama, a na kojima se vidi kako ubija ljude.

Iako su mediji u međuvremenu pisali da je poginuo, Muhadžeri se 2015. pojavio u videu u kojem raketnom granatom ubija muškarca. Na još jednom videu medija Al-Hayat, Muhadžeri promoviše valutu IDILA - zlatni dinar.

U novembru prošle godine na Kosovu je uhapšeno sedam osoba osumnjičenih za terorizam, koje su na osnovu dokumenta Tužilaštva Kosova pripremale terorističke napade na Balkanu, najpre na Kosovu, a po instrukcijama Ljavdrima Muhadžerija.

Kosovske vlasti saopštile su da je oko 316 osoba sa Kosova učestvovalo u konfliktima na Bliskom istoku, među kojima 44 žene i 27 dece, pa je to nateralo Skupštinu da usvoji zakon koji zabranjuje odlazak Kosovara na strana ratišta i koji predviđa kazne od pet do 15 godina zatvora.

Veruje se da se u ratnim zonima još uvek nalazi 140 lica, a da se na Kosovu vratilo njih 117. Sudski procesi protiv pojedinih su u toku, a izrečeno je i niz presuda.

Među onima koji su bili u Siriji bilo je i imama i pojedinaca koji su završili studije van zemlje
Među onima koji su bili u Siriji bilo je i imama i pojedinaca koji su završili studije van zemlje

Nadležni iz Ministarstva unutrašnjih poslova kazali su da je u toku poslednje godine uočen pad odlaska Kosovara na strana ratišta.

Među onima koji su bili u Siriji bilo je i imama i pojedinaca koji su završili studije van zemlje i koji su pokušavali da nametnu drugi oblik islama od onog tradicionalnog.

Iz Islamske zajednice prethodno su naveli da na Kosovu deluju mnoge obaveštajne službe koje utiču na "ispiranje mozga" kod omladine, kako bi ih se nateralo da učestvuju u sukobima u Siriji.

Nestabilna politika, slaba ekonomija, siromaštvo, izolacija građana, neki su od razloga koji su naterali pojedince na taj put, rekli su u Centru za bezbednosne studije u Prištini.

Na osnovu istraživanja ovog centra, ideologija "tekfira" je ta koja je namamila većinu državljana Kosova na strana ratišta. Ova ideologija opravdava nasilje i ubistva nevernika, čak i samih pripadnika islamske veroispovesti koji su, prema sledbenicima ove ideologije, nevernici. Oni odbacuju državu, društvo, uključujući i muslimane koji ih ne slede.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG