Dostupni linkovi

Koalicija za pomirenje pokrenuta na Kosovu


Sa obeležavanja Međunarodnog dana nestalih osoba, Priština
Sa obeležavanja Međunarodnog dana nestalih osoba, Priština

Dvadeset godina od rata, u Prištini je u četvrtak (11. jul) pokrenuta Koalicija za pomirenje na Kosovu. Evidentiranje zločina i uspostavljanje činjenične istine iz prošlosti istaknuti su kao neki od glavnih uslova za pomirenje.

Pod pokroviteljstvom EU, Fond za humanitarno pravo Kosovo te nevladine organizacije AKTIV iz Severne Mitrovice i ArtPolis iz Prištine, udružili su snage u cilju poboljšanja etničkih odnosa i podsticaja na proces pomirenja. Saradnja ovih organizacija ostvarena je i sa hrvatskom organizacijom Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću.

Cilj ove koalicije je, između ostalog, uspostavljanje i promocija činjenične istine u vezi kršenja ljudskih i humanitarnog prava, promocija mira, razumevanja i tolerancije uz priznanje svih žrtava i preživelih te uticanje na donosioce odluka u kreiranju politika u korist procesa pomirenja.

Bekim Bljakaj iz Fonda za humanitarno pravo kazao je da će ova koalicija biti otvorena za saradnju sa svim organizacijama i pojedincima koji dele iste vrednosti.

"Ovaj projekat je samo početak jednog zajedničkog rada, kojem je konačni cilj postizanje održivog mira i doprinos pomirenju na Kosovu u budućnosti", kazao je Bljakaj.

Besa Luci: Aktivisti više rade na pomirenju od političara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Miodrag Milićević, izvršni direktor AKTIV-a, organizacije koja se bavi promocijom demokratskih vrednosti i kultura, smatra da utvrđivanje činjenica nema alternativu, "što je i preduslov za pomirenje i stabilizacije prilika unutar kosovskog društva".

Kako je dodao Milićević, iako ta tema nije na visokoj poziciji političkih agendi, tom procesu može da pomogne civilno društvo i tako na sebe preuzme deo odgovornosti u nastojanju da do istinskog pomirenja zaista dođe.

On tvrdi da se pomirenje može desiti kada sve strane pokažu da su spremne da se suoče sa prošlošću i da se na taj način otvori put dijalogu.

"Tokom sprovođenja ovog projekta, zajednička inicijativa Koalicije za pomirenje nastojaće da delom skine teret etničkih podela i ponudi model za prevazilaženjem evidentnih nedostataka koji danas opterećuju međuetničke odnose na Kosovu", kazao je Miodrag Milićević.

Zana Hodža, direktorka ArtPolisa, organizacije koja promoviše kulturu, umetnost i multietnički suživot kroz socijalni dijalog, izrazila je nadu da će ova koalicija u bliskoj budućnosti uspeti da inspiriše nove generacije da prihvate vrednosti kulturne raznolikosti kao nešto što je za dobrobit društva.

"Ovo je veliki izazov za međuetničko pomirenje i u procesu izgradnje mira, ali kulturna raznolikost ojačava i obogaćuje jednu zemlju. Naš cilj je da sledećih godina stvorimo dobre prakse slavljenja kulturne raznolikosti na Kosovu", kazala je Hodža.

Kosovski novinar Adriatik Keljmendi, inače zagovarnik Inicijative za Rekom (inicijativa za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima 1991-2001. godine, prim. aut.) je na panel-diskusiji rekao da formiranje Koalicije o pomirenju 20 godina od završetka rata ukazuje na veliki neuspeh, ali je podsetio da su brojne organizacije i pojedinci svih ovih godina činili napore da se sukobi ne ponove, ali i da se evidentira istina o ratu. Ukazao je da je posebno bitno da se svi zločini evidentiraju.

"Kao što je slučaj sa svakim ratom, odgovornost se ne može izjednačiti, za tim ne treba ni da se teži, ali se treba adresirati. Dakle, ukoliko je jedna strana počinila jedan zločin, a druga deset, i taj jedan i ti deset se trebaju evidentirati", kazao je Keljmendi.

Može da vas interesuje:

Darko Dimitrijević, novinar iz Goraždevca, istakao je da je pomirenje dug proces i da je, pre svega, problem uvažavanje zločina druge strane.

"Malo je onih ljudi u albanskoj zajednici koji su u stanju da kažu da su Srbi patili i malo je Srba koji će reći da su Albanci patili. Po meni, žrtva ne bi trebalo da ima nacionalnost i sve žrtve bi trebalo da budu iste", kazao je Dimitrijević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG