Dostupni linkovi

Korupcija 'jede' javne nabavke na Kosovu


Nacionalna kancelarija za reviziju svake godine objavljuje izveštaj o situaciji u 38 opština na Kosovu, ministarstvima, agencijama i drugim javnim institucijama. (Foto: Priština, maj 2022.)
Nacionalna kancelarija za reviziju svake godine objavljuje izveštaj o situaciji u 38 opština na Kosovu, ministarstvima, agencijama i drugim javnim institucijama. (Foto: Priština, maj 2022.)

Prošlo je više od tri godine kako radovi na kanalizacionoj mreži na relaciji Klina-selo Kućica u opštini Srbica (Skenderaj) nisu završeni.

Projekat za izgradnju ove kanalizacione mreže je započet 2016. godine i prema ugovoru, koji je potpisala opština Srbica, trebalo je da bude završen najkasnije do 2019. godine.

To je jedan od problema koji je u toj opštini identifikovala Nacionalna kancelarija za reviziju za 2021. godinu.

Navodi se da se sa realizacijom projekta kasni jer je ugovor potpisan pre nego što su izdvojena neophodna finansijska sredstva, ali i zbog raznih drugih prepreka na terenu, koje su se u međuvremenu pojavile.

Revizor toj lokalnoj samoupravi preporučuje da se realizacija kapitalnih projekata mora bolje planirati kako bi se "izbegle prepreke u realizaciji ugovora".

Lokalno rukovodstvo u Srbici se složilo sa ovom preporukom Nacionalne kancelarije za reviziju.

Iz opštine Srbica za Radio Slobodna Evropa (RSE) navode da se ovim projektom nije upravljalo kako treba na početku njegove realizacije.

"Tačno je da je ovaj projekat započet pre mnogo godina. Taj projekat prethodna vlast nije ozbiljno shvatila, pa je u zastoju i još nije završen", navode iz opštine Srbica.

Na čelu ove opštine trenutno je Fadilj (Fadil) Nura, iz redova Demokratske partije Kosova, koji je pobedio na lokalnim izborima 2021. godine. Do tada je predsednik opštine bio Bekim (Lushtaku) Ljuštaku, nezavisni kandidat.

Javne nabavke u kosovskim opštinama prate problemi od preliminarnog planiranja do upravljanja javnim ugovorima, navodi se u izveštaju revizora.

Isti problemi se ponavljaju iz godine u godinu.

Tako su kašnjenja u realizaciji projekata utvrđena i u drugim opštinama.

Rezultati revizije pokazuju da i dalje, u relevantnim institucijama koje su predmet revizije, postoje suštinske nepravilnosti u finansijskom upravljanju i kontroli, neke od uočenih nepravilnosti se ponavljaju svake godine
Nacionalna kancelarija za reviziju

Primera radi, u opštini Gnjilane je 2019. godine potpisan ugovor za realizaciju projekta izgradnje Zelene pijace u vrednosti preko 800.000 eura.

Iako je prema ugovoru taj projekat trebalo da bude realizovan u roku od 90 dana, to se nije dogodilo, odnosno radovi nisu završeni ni tokom 2022. godine.

Iz opštine Gnjilane niko nije odgovrio na upite RSE oko izveštaja revizora.

Nacionalna kancelarija za reviziju za RSE navodi da neregularnosti, koje su oni identifikovali u jedanaest izveštaja, predstsavljaju probleme sa kojima se lokalne samouprave na Kosovu godinama suočavaju.

"Rezultati revizije pokazuju da i dalje, u relevantnim institucijama koje su predmet revizije, postoje suštinske nepravilnosti u finansijskom upravljanju i kontroli, neke od uočenih nepravilnosti se ponavljaju svake godine", navode u odgovoru.

Nacionalna kancelarija za reviziju svake godine objavljuje izveštaj o situaciji u 38 opština na Kosovu, ministarstvima, agencijama i drugim javnim institucijama.

'Nepravilnosti tokom cele realizacije projekata'

I bez izveštaja revizora, civilni sektor ukazuje na lanac problema tokom realizacije projekata koji se finansiraju iz budžeta opština.

Ćendrim (Qendrim) Arifi iz nevladine organizacije "Inicijativa za napredak", navodi da se proceduralne nepravilnosti oko javne nabavke prate u tri faze.

Prva faza je, kaže Arifi, planiranje projekta.

"Planiranje često nije usklađeno sa realnim potrebama, a drugo je pitanje budžeta (u ovom slučaju opštine)", navodi Arifi.

Ukazuje da se drugi problem oko realizacije projekata tiče kriterijuma, koje kroz tendere određuju odeljenja za javne nabavke u lokalnim samoupravama, što često dovodi do favorizacije jedne firme.

U izveštaju organizacije "Inicijativa za napredak", koji je objavljen aprila 2022., konstatuje se da su u deset od dvadeset opština koje su pratili, skraćeni rokovi za dobijanje tendera, čime je onemogućena veća konkurentnost.

Ćendrim Arifi napominje da se ipak najviše problema javlja oko realizacije ugovora, odnosno završetka projekta za koji se troši novac iz budžeta.

"Teško se realizuju (projekti) u opštinama u ugovorenim rokovima", kaže Arifi.

'Nepravilnosti tokom cele realizacije projekata'

Na Kosovu postoji Zakon o javnim nabavkama, koji utvrđuje kriterijume za korišćenje javnih sredstava.

Smatra se krivičnim delom ukoliko dođe do zloupotrebe u toj oblasti.

Međutim, civilni sektor ocenjuje da procesurianje i kažnjavanje tih krivičnih dela nije na zadovoljavajućem nivou.

Iz Nacionalne službe za reviziju navode da su u poslednje tri godine prijavili 156 slučajeva, koji bi potencijalno mogli da budu okarakterisani kao krivična dela. To je u proseku oko 50 zlouptreba javnih nabavki na godišnjem nivou.

Državno tužilaštvo je potvrdilo da je dobilo te prijave, ali nije precizirano šta se desilo sa njima, odnosno da li su podignute optužnice.

Dodaju i da su reagovali bez prijave revizora, na osnovu njihovog izveštaja, ali nije preciziran broj takvih slučajeva.

Iz Sudskog saveta Kosova niko nije odgovorio na upite RSE koliko je optužnica podignuto na osnovu izveštaja revizora.

Osim neregularnosti oko javnih nabavki, izveštaj revizora ukazuje i na nepravilno angažovanje zaposlenih, nepravilnosti oko rashoda budžeta, kašnjenje sa plaćanjem računa i nedostatak unutrašnje kontrole

U izveštaju Kosovskog instituta za pravdu, koji je objavljen decembra prošle godine, navodi se da "pravosudni sistem nije ozbiljno shvatio prevenciju i borbu protiv korupcije u oblasti javnih nabavki".

Prema tom izveštaju, tokom 2020. godine i u prvih šest meseci 2021., doneto je ukupno devet sudskih odluka u predmetima oko javnih nabavki.

Od toga, u šest slučajeva optužbe nisu dokazane na sudu.

Arifi smatra da se zloupotrebe javnih nabavki moraju kažnjavati kako više ne bi dolazilo do neregularnosti.

Nacionalna kancelarija za reviziju je do sada objavila izveštaje o stanju u opštini Istok, Gnjilane, Gračanica, Južna Mitrovica, Novo Brdo, Štrpce, Srbica, Vučitrn, Kamenica, Severna Mitrovica i Zvečan. Očekuje se da će u narednim nedeljama biti objavljeni i izveštaji iz drugih opština.

Osim neregularnosti oko javnih nabavki, izveštaj revizora ukazuje i na nepravilno angažovanje zaposlenih, nepravilnosti oko rashoda budžeta, kašnjenje sa plaćanjem računa i nedostatak unutrašnje kontrole.

Priredila: Sandra Cvetković

XS
SM
MD
LG