Dostupni linkovi

Zbog gradnje na Brezovici funkcioner Srpske liste iza brave


Tužilaštvo veruje da je samo Bratislav Nikolić, kroz izdavanje nelegalnih dozvola za gradnju vila, stekao preko milion eura. Tužilaštvo je saopštilo da će objekti, koji su izgrađeni bez dozvole, biti privremeno zaplenjeni.
Tužilaštvo veruje da je samo Bratislav Nikolić, kroz izdavanje nelegalnih dozvola za gradnju vila, stekao preko milion eura. Tužilaštvo je saopštilo da će objekti, koji su izgrađeni bez dozvole, biti privremeno zaplenjeni.

Osnovni sud u Ferizaju odredio je u četvrtak (23. decembra) na zahtev tužioca jednomesečni pritvor za desetoro uhapšenih u slučaju "Brezovica".

Dan ranije, 22. decembra, tužilaštvo iz Uroševca zatražilo je određivanje pritvora za Bratislava Nikolića, nekadašnjeg gradonačelnika Štrpca i funkcionera Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba. Pritvor je zatražen i za još devet osoba, koje su dan ranije uhapšene u akciji Policije.

Kako su 22. decembra naveli iz Tužilaštva, postoji osnovana sumnja da je Nikolić od 2014. do oktobra 2018. godine, direktno primao novac i poklone za izdavanje građevinskih dozvola na Brezovci, drugoj i trećoj vikend zoni.

Dodaje se da postoji osnovana sumnja da je Bratislav Nikolić vršio pritiske na službena lica oko izdavanja građevinskih dozvola na “Šari”, te da je u njegovoj kući pronađeno i oružje.

Tužilaštvo veruje da je samo Bratislav Nikolić, kroz izdavanje nelegalnih dozvola za gradnju vila, stekao preko milion eura.

Brezovica se nalazi na teritoriji opštine Štrpce, jedne od šest opština sa većinskim stanovništvom srpske nacionalnosti južno od reke Ibar, i deo je Nacionalnog parka Šara, na jugu Kosova. Poznata je po Ski centru, koji je udaljen samo devet kilometara od istoimenog mesta Brezovica.

Šta će se desiti sa nelegalno izgrađenim objektima?

Tužilaštvo je saopštilo da će objekti, koji su izgrađeni bez dozvole, biti privremeno zaplenjeni.

Prema zakonu o Nacionalnom parku Šara, ovo područje se deli na tri zone. Prva zona je pod strogom zaštitom, gde je zabranjena bilo kakva gradnja, dok je u drugoj zoni dozvoljen ekoturizam, tradicionalna poljoprivreda i delatnosti koje nisu u suprotnosti sa ciljevima zaštite Nacionalnog parka.

Brezovica spada u treću zonu, koja obuhvata teritoriju na kojoj je dozvoljena izgradnja, reizgradnja, zaštita tradicionalnih objekata i rekreacija, turizam.

Nacionalni park Šara se prostire duž granice sa Severnom Makedonijom na 39.000 hektara zemljišta, od čega je 39 odsto na teritoriji opštine Štrpce.

Bajram (Kafexholli) Kafedjoli,direktor uprave Nacionalnog parka Šara, koja funkcioniše pri Agenciji za zaštitu životne sredine, navodi da se slučajevi bespravno izgrađenih objekata prijavljuju nadležnim institucijama i dodaje da se “svi bespravno izgrađeni objekti, koji nisu izgrađeni na osnovu propisa, moraju srušiti, a da se sredina vrati u pređašnje stanje”.

On u izjavi za RSE objašnjava da je za gradnju u trećoj zoni neophodan definisan urbanistički plan, kojim neće biti ugrožena životna sredina.

Iz Ministarstva za urbanizam i prostorno planiranje navode da građevinske dozvole prve i druge kategorije izdaje opština, što znači da je lokalna samouprava Štrpce bila zadužena za izdavanje dozvola u vikend naseljima na Brezovici.

“Dozvole izdaju odeljenja za urbanizam, a tok gradnje prati opštinski inspektorat. Inspektorat Ministarstva za infrastrukturu i prostorno planiranje vrši inspekcijske kontrole u opštinama oko sprovođenja zakona u određenim oblastima”, navode za RSE iz resornog Ministarstva i dodaju da su u opštini Štrpce primećene neregularnosti.

“Pokrenuti su pravni postupci, poput krivične prijave, protiv odeljenja za urbanizam i zaštitu životne sredine opštine Štrpce, kao i protiv direktora odeljenja za urbanizam opštine Štrpce”, navodi se dalje u pisanom odgovoru.

U izveštaju o stanju životne sredine na Kosovu 2018.-2019. godine, koji je izradila Agencija za zaštitu životne sredine, se navodi da je u pomenutom periodu Direkcija za upravljanje nacionalnim parkom “Šara” pokrenula 624 postupka zbog kršenja zakona.

Gušenje: Kosovo odozgo
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:20:53 0:00

Zaključuje se da je efikasno upravljanje zaštićenim područjima i sprečavanje ilegalnih radnji na tim područjima, izazov za institucije Kosova.

Ko je Bratislav Nikolić?

Bratislav Nikolić je bio gradonačelnik Štrpca od 2009. godine, kada je ova opština i formirana procesom decentralizacije na Kosovu, pa sve do novembra 2021. godine.

Iako je na lokalnim izborima 2013. godine pobedio kao kandidat Samostalne liberalne stranke (SLS), Bratislav Nikolić ubrzo prelazi u Srpsku listu, koja je iste godine i formirana uz podršku Beograda.

Septembra 2015. godine, Bratislav Nikolić je imenovan za poverenika Srpske napredne stranke (SNS) u Štrpcu, inače vladajuće partije u Srbiji, na čijem je čelu aktuelni predsednik Aleksandar Vučić.

Tada je došlo i do kolektivnog učlanjenja u SNS u Štrpcu, odnosno oko 3.000 osoba je pristupilo Srpskoj naprednoj stranci.

U međuvremenu, bivša partija Bratislava Nikolića, Samostalna liberalna stranka, je 2020. godine proglasila politički moratorijum usled potpune dominacije Srpske liste.

Srpska lista gotovo na svim pralamentarnim i loklanim izborima dobija oko 90 odsto glasova srpske zajednice na Kosovu, pa tako ima svih 10 poslanika u Skupštini Kosova rezervisanih za srpsku zajednicu i učestvuje u radu Vlade.

Takođe, drži vlast u svih 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Komentari Srpske liste i zvaničnika Srbije

Nakon što je tužilaštvo u utorak popodne na konferenciji za novinare iznelo detalje hapšenja zbog nelegalnog izdavanja građevinskih dozvola, ogranak Srpske liste u Štrpcu je održao hitnu sednicu. Donet je zaključak, kojim se “najoštrije osuđuje način na koji je policija izvela akciju, a u kojoj su deca i porodice funkcionera Srpske liste bile izložene brutalnim upadom u njihove domove i zastrašivanjem u ranim jutarnjim satima”.

Kako se navodi u saopštenju, pruža se nedvosmislena podršku svim privedenim članovima Srpske liste i njihovim porodicama.

“Znamo i verujemo da će se dokazati da su optužbe protiv njih neosnovane. Celokupnu situaciju i način na koji je sprovedena akcija vidimo kao atak na sve nas, atak na Srpsku listu, na Bratislava Nikolića koji se godinama borio i izborio za mir i suživot, da opština Štrpce danas bude primer multietničnosti na Kosovu, što očigledno nekom smeta”, navedeno je u saopštenju.

U međuvremenu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će "država obezbediti pravnu pomoć" uhapšenima u Štrpcu, a da će više informacija o tome imati kada se vrati u Beograd. Vučić je 21. decembra, kada je Policija Kosova izvela akciju u Štrpcu, boravio u Albaniji povodom regionalne inicijative “Otvoreni Balkan”.

Prethodno je direktor Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije, Petar Petković, rekao da je akcija Policije Kosova u Štrpcu "još jedan brutalan pokušaj zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i novi teror premijera Albina Kurtija".

Šta je Nikolić prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije?

Bratislav Nikolić je Kosovskoj agenciji za borbu protiv korupcije, marta 2021. godine, prijavio da ima stan od 90 metara kvadratnih u vrednosti od 50.000 eura i automobil od 65.000 eura.

Prijavio je i da na godišnjem nivou zarađuje oko 14.000, kao gradonačelnik opštine Štrpce. Nikolić je bio predsednik ove lokalne samouprave do kraja novembra 2021. godine, kada je nakon oktobarskih lokalnih izbora, dužnost od njega preuzeo Dalibor Jevtić, takođe iz Srpske liste.

Nikolić je automobil u vrednosti od oko 70.000 eura, marke Lend Rover, Kosovskoj agenciji za borbu protiv korupcije po prvi put prijavio 2016. godine.

Samo godinu dana ranije (2015), Nikolić je pri Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da je vlasnik automobila u vrednosti od 7.000 eura.

Uporedo sa funkcijom gradonačelnika Štrpca, Bratislav Nikolić je obavljao i poziciju koordinatora u privremenom opštinskom organu Štrpce, koju finansira Beograd.

Ko je još uhapšen i šta je zaplenjeno?

Među devet osoba, uhapšenim uz Nikolića, je direktor za Urbanizam u opštini Štrpce, Dimitrije Račićević.

Kako je saopšteno ostali uhapšeni su vlasnici građevinskih preduzeća, te pojedini građani sa inicijalima: D.M.,H.B.,S.M.,R.B., R.H.,B.I., S.S., i J.K.

Tužilac Rasim (Maloku) Maljoku je na konferenciji za novinare 21. decembra objasnio da je većina objekata na Brezovici izgrađena nelegalno a da su osumnjičeni primali na poklon vile i automobile u zameni za građevinske dozvole.

Prilikom akcije Policije Kosova je zaplenjeno preko 60.000 eura, razno oružje, osam automobila u vrednosti od 300.000 eura, kao i uređaji za proizvodnju kriptovaluta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG