Dostupni linkovi

Milionski tenderi preduzetnika sa severa Kosova kome su SAD uvele sankcije


Firme koje vodi preduzetnik Radule Stević su dobijale velike infrastrukturne projekte na severu Kosova, uključujući i Severnu Mitrovicu (na fotografiji)
Firme koje vodi preduzetnik Radule Stević su dobijale velike infrastrukturne projekte na severu Kosova, uključujući i Severnu Mitrovicu (na fotografiji)

Od avgusta 2018. do septembra 2021. godine, firma „RAD“, registrovana na dve različite adrese, čiji je vlasnik preduzetnik Radule Stević sa severa Kosova, dobila ukupno 61 tender u vrednosti od 5,6 miliona evra. Radi se o projektima koji su finansirani iz budžeta Vlade Kosova.

Stević je među osobama koje je američko Ministarstvo finansija stavilo 8. decembra na listu sankcija.

Inače, u opštinama na severu Kosova su gradonačelnici Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba, koja je formirana 2013. godine uz podršku Beograda i aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ko je Radule Stević?

Radule Stević je jedan od srpskih preduzetnika sa severa Kosova, koji je poznat po tome da je dobijao mnoge tendere kosovskih institucija za različite infrastrukturne projekte.

Tendere su uglavnom raspisivale opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Njegova firma „RAD“ je registrovana na dve različite adrese u Zvečanu, što se može videti na web stranici "Otvorena nabavka", na kojoj se mogu pronaći sve informacije o javnim ugovorima na Kosovu od 2018. godine.

Firme su registrovane kao „RAD“ D.O.O i „RAD“ P.T.P.

Za koje projekte je 'RAD' dobijao novac?

Neki od projekata, koji su realizovani u periodu od 2018. godine do 2020. godine, a koje je realizovala firma „RAD“ P.T.P vrede i do 350 000 evra.

Tako je Stevićeva firma za „rekonstrukciju i proširenje zgrade Opštinske uprave u Leposaviću“ uzela oko 345.000 evra. Ovaj tender je dodeljen 23. avgusta 2018. godine.

Tu je onda i tender za „Rekonstrukciju trotoara i ulice Ivo Lola Ribar u Severnoj Mitrovici“, koji vredi skoro 330.000 evra, dok je za „Izgradnju Hale sportova u Severnoj Mitrovici - II faza“ je izdvojeno oko 325.000 evra.

Neki od vrednijih projekta, koji su realizovani na severu Kosova, a za koje je tender dobila firma „RAD“ su „Izgradnja i rekonstrukcija javnih površina“, „Izgradnja i asfaltiranje puteva u opštini Leposavić“, „Izgradnja vatrogasne stanice u Severnoj Mitrovici“, „Rekonstrukcija Karađorđeve ulice u Zvečanu“.

Osim toga, firma „RAD“ P.T.P je dobijala i tendere za izgradnju stanova za socijalno ugrožene, za nabavku tehnologije, građevinskog materijala ili nameštaja.

Ova firma je dobila ukupno 40 tendera.

Istovremeno, ista firma sa istim vlasnikom, ali pod drugom adresom dobija i druge vredne tendere.

Tako je „RAD“ D.O.O za rekonstrukciju putne infrastrukture dela puta kralja Petra u Severnoj Mitrovici dobio 14. jula prošle godine 699.902 evra.

Prethodno je u junu prošle godine ova firma dobila 389.906 evra za izgradnju omladinskog centra u Zvečanu.

Pod nazivom „RAD“ D.O.O, firma Radule Stevića je dobila još 19 tendera.

Poslednji tender dobili su 16. septembra 2021. godine za dodatne radove na rekonstruciji i mreži kanalizacione mreže u Zvečanu.

Ko je još obuhvaćen sankcijama SAD?

Američko Ministarstvo finansija stavilo je na listu sankcija i potpredsednika Srpske liste, vodeće srpske partije na Kosovu, Milana Radoičića, biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset sa njima povezanih osoba.

Zvonko i Žarko Veselinović, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marka Rosića označeni su zbog pripadnosti koruptivnim mrežama povezanim sa transnacionalnim organizovanim kriminalom, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva finansija SAD.

Željko Bojić, bivši šef operative Policije Kosova za sever bio je, kao i Milan Radoičić, dovođen u vezu sa ubistvom političara sa Kosova Olivera Ivanovića. Za Bojićem tragaju kosovske institucije.

Marko Rošić je optuženi u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Pored ovih osoba, na listi sankcija SAD je i preko 20 firmi koje se sa njima dovode u vezu, sa sedištem na Kosovu, u Srbiji, Hrvatskoj i u Bugarskoj.

Među njima je i firma “Dolly Bell” iz Beograda koja se dovodi u vezu sa Zvonkom Veselinovićem, kao i preduzeće "Civija Komerc" iz Šapca za prodaju motornih vozila, građevinsko preduzeće "INCOP" iz Ćuprije, Betonjerka Aleksinac, Samostalna trgovinska radnja Prizma iz Mitrovice, Novi Pazar-Put i druge.

Sankcijama SAD se imovina pojedinaca na listi uglavnom blokira i američkim državljanima je zabranjeno da sarađuju sa njima.

XS
SM
MD
LG