Dostupni linkovi

Pat pozicija na Kosovu


Predizborni plakati na Kosovu
Predizborni plakati na Kosovu

Autori: Bekim Bislimi i Amra Zejneli

Na Kosovu još uvek nema nagoveštaja o formiranju postizbornih koalicija nakon proglašenja konačnih izbornih rezultata. Ni jedna politička opcija nema dovoljan broj glasova da formira vladu.

Prvorangirana koalicija PAN - Demokratske partije, Alijanse za budućnost i Inicijative dobila je 39 mandata, a pokret Samoopredeljenje 32.

I jedna i druga opcija gledaju prema koaliciji Demokratskog saveza, Alijanse za novo Kosovo i Alternative, koja je dobila 29 glasova.

Palj Ljekaj, potpredsednik Alijanse za budućnost u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da je kandidat PAN-a za premijera Ramuš Haradinaj u kontaktu sa Demokratskim savezom dosadašnjeg premijera Ise Mustafe radi mogućnosti sklapanja koalicije, ali još uvek nema dogovora.

On dodaje da je PAN uspeo da osigura potreban 61 glas za izglasavanje Vlade, a među tim glasovima su glasovi poslanika iz drugih partija.

"Mi smo naglašavali da imamo dovoljan broj glasova za vladu pod vodstvom Haradinaja. Narednih dana se očekuje i moguća koalicija sa ostalim političkim subjektima, mislim na Demokratski savez i Alijansu za novo Kosovo Bedžeta Pacolija. Iako se ne složimo onda ćemo da imamo potreban 61 glas za vladu", kazao je Ljekaj. Ova koalicija računa i na 20 glasova poslanika iz redova manjinskih zajednica.

Najpopularniji političar i mogući budući premijer Kosova: Aljbin Kurti
Najpopularniji političar i mogući budući premijer Kosova: Aljbin Kurti

S druge strane, pokret Samoopredeljenje planira da mandat za formiranje vlade u drugom krugu, ukoliko PAN ne uspe da dobije podršku, da Aljbinu Kurtiju, inače najpopularnijem političaru nakon izbora 11. juna.

Šćipe Pantina iz ovog pokreta navodi da još uvek nema dogovora ni sa jednom političkom partijom, ali dodaje da Samooopredeljenje ne izbacuje iz mogućnosti saradnju sa poslanicima koalicije PAN.

"Mi smo javno pozvali Demokratski savez, zajedno sa njihovim partnerima, ali i poslanika koalicije PAN, poslanike pojedinačno koji žele da do kraja sprovedu volju građana, a to je glas za promene", kaže ona. Ovaj pokret je inače udvostručio broj poslanika u Skupštini, sa 16 na 32.

Ni Ljekaj nije isključio mogućnost da PAN sklopi koaliciju sa Samoopredeljenjem.

"To nije isključeno, ali još uvek nismo razgovarali sa Samoopredeljenjem", dodao je.

Pantina međutim kaže da ova partija više gleda prema Demokratskom savezu.

"Predsednik Samoopredeljenja Visar Ymeri imao je telefonski razgovor sa predsednikom Demokratskog saveza, Isom Mustafom i čekamo na početak razgovora o harmonizaciji programa vladavine, pošto postoje neka pitanja oko kojih imamo različita mišljenja, jer smo različite političke partije", navodi.

Diskreciono pravo predsednika: Hašim Tači
Diskreciono pravo predsednika: Hašim Tači

U Demokratskom savezu bilo je nemoguće dobiti stav o budućim koracima ove partije.

Nakon potvrđivanja izbornih razultata, predsednik zemlje treba da imenuje mandatara vlade iz pobedničke opcije, u ovom slučaju kandidata PAN-a Ramuša Haradinaja.

Ukoliko Haradinaj ne dobije podršku, predsednik ima diskreciono pravo da odluči kome će dati mandat za formiranje vlade u drugom krugu, čemu se nada pokret Samoopredeljenje. Ukoliko se ni tada ne usvoji vlada, slede novi izbori.

Na Kosovu su inače redovni lokalni izbori 22. oktobra, te ukoliko Kosovo mora da ide u nove parlamentarne, ne isključuje se mogućnost da se oni održe isti dan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG