Dostupni linkovi

Ko će formirati novu Vladu Kosova?


Nijedan politički subjekat nije osvojio dovoljan broj glasova da sam formira vladu
Nijedan politički subjekat nije osvojio dovoljan broj glasova da sam formira vladu

Nakon jučerašnjih prevremenih parlamentarnih izbora, formiranje Vlade Kosova je neizvesno. Na osnovu prelimiranih rezultata Centralne izborne komisije Kosova na uzorku od 99 posto obrađenih glasova, nijedan politički subjekat, i pored predizbornih koalicija, nije osvojio dovoljan broj glasova da sam formira vladu.

Koalicija Demokratske partije, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijativa, čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj, koja je okupila još 10 manjih partija, dobila je najveći broj glasova, 34 odsto, ali nedovoljno za formiranje vlade.

Najveće iznenađenje ovih izbora svakako je pokret Samoopredeljenje, koji je jedini samostalno nastupio, a za oko 10.000 glasova iza sebe ostavio koaliciju Demokratskog saveza dosadašnjeg premijera Ise Mustafe, te Alijansu novo Kosovo i Alternative.

Pokret Samoopredeljenje je dobio 27 odsto glasova, 14 odsto više u odnosu na izbore 2014., a koalicija Demokratskog saveza 25 procenata. Demokratski savez je sam 2014. godine dobio toliko glasova.

Srpska lista, jedna od šest srpskih političkih subjekata koju je podržao Beograd, dobila je najveći broj glasova među Srbima – 41.279 glasova ili 5,9 odsto. Ostali srpski subjekti imaju ispod jedan odsto glasova.

Koalicija Demokratske partije, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijativa, čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj dobila je najveći broj glasova, 34 odsto
Koalicija Demokratske partije, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijativa, čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj dobila je najveći broj glasova, 34 odsto

Direktor Balkanske grupe za politiku, Naim Rašiti, u izjavi za Radio Slobodna Evropa napominje da je još uvek rano reći ko će formirati vladu, ali ono što je poznato, dodaje, je to da su dve koalicije jako puno izgubile.

„Kao rezultat višegodišnjeg nezadovoljstva u odnosu na njihove politike, veliki broj glasova je preusmeren prema Samoopredeljenju. Rezultat je nezadovoljavajuć, neprijatan za ove dve koalicije i to otežava formiranje novih institucija“, kaže Rašiti.

Još uvek nije poznato koliko će tačno glasova u Skupštini dobiti koalicija Ramuša Haradinaja, ali ako to bude ispod 42, onda će biti velikih poteškoća.

„Samoopredeljenje i Demokratski savez mogu da postignu potreban 61 glas za formiranje Vlade. Ali, sve to zavisi tek nakon potvrđivanja rezultata“, navodi.

Ovakav rezultat predviđa kašnjenja i turbulencije, osim ako se dese neke radikalne promene među političkim subjektima.

Još uvek je nepoznato da li će Haradinajeva koalicija dobiti 41 ili 42 glasa, ali ulazak te koalicije u koaliciju sa partijama iz redova manjinskih zajednica, koje u Skupštini imaju garantovanih 20 mesta, značilo bi da bi to bila veoma slaba vlada, ističe Rašiti.

Haradinajeva koalicija i pokret Samoopredeljenje rano jutros slavili su pobede u centru Prištine. Haradinaj zbog najviše osvojenih glasova kao koalicija, a Samoopredeljenje, kako je rekao njihov kandidat za premijera Aljbin Kurti, zbog najviše osvojenih glasova kao partija.

Slavlja u centru Prištine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Haradinaj je građanima čestitao pobedu, Kurti je rekao da je pobedila hrabrost nad strahom i nada nad razočarenjem. Lider Demokratskog saveza, Isa Mustafa, saopštio je da će ova partija analizirati rezultate i da će se nakon potvrđivanja rezultata doneti odluka o daljim koracima.

Iljir Deda iz redova Alternative, dela Mustafine koalicije, saopštio je u ponedeljak putem Facebooka da će ova koalicija stajati zajedno, te da ni kao blok a ni pojedinačno neće podržati Haradinajevu koaliciju.

Samoopredeljenje, čiji je kandidat za premijera Aljbin Kurti, slavilo najviše osvojenih glasova kao partija
Samoopredeljenje, čiji je kandidat za premijera Aljbin Kurti, slavilo najviše osvojenih glasova kao partija

Predizborna kampanja Ramuša Haradinaja zasnivala se na obećanjima o novim radnim mestima kroz ekonomski razvoj, efektivniju javnu administraciju te unapređenju zdravstva i obrazovanja.

Haradinaj nije prihvatio sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, te je najavio reformu dijaloga sa Srbijom.

S druge strane, Aljbin Kurti, navodeći da su zemlju zarobili dosadašnji rukovodioci, obećao je razvoj ekonomije, kreiranje Suverenog fonda Kosova, istragu privatizacije, uspostavljanje Otvorenog dijaloga sa građanima srpske zajednice koja živi na Kosovu. Rekao je i kako planira da briselski sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom pošalje Venecijanskoj komisiji na razmatranje, a da parlamentarna komisija proceni dosadašnji proces dijaloga sa Srbijom.

Skupština Kosova je u maju izglasala nepoverenje vladi premijera Ise Mustafe, lidera Demokratskog saveza Kosova (DSK), a odlučujući glasovi su bili glasovi njegovog koalicionog partnera, Demokratske partije Kosova (DPK) doskorašnjeg predsednika Skupštine Kadrija Veseljija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG