Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada Kosova nije zabranila ulazak zvaničnicima Srbije


Šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova Jetljir Zuberaj tvrdi i dalje da će odluka o zabrani biti povučena "kada se stvore uslovi i kada Srbija odustane od insceniranih tenzija na Kosovu"

Vlada Kosova nije donela nikakvu odluku o zabrani ulaska zvaničnika Srbije na Kosovo, izjavila je danas za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparolka Vlade Kosova Donjeta Gaši.

Javni servis Srbije preneo je da je premijerka te zemlje Ana Brnabić izjavila da je od kosovskog premijera Ramuša Haradinaja na samitu u Poljskoj čula da je odluka o zabrani poseta srpskim zvaničnicima "lažna vest".

"Mene čudi da lažne vesti u Prištini šire savetnici takozvanog ministra za inostrane poslove, ali to sada smanjuje tenzije u regionu", rekla je premijerka Srbije.

Šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova Jetljir Zuberaj izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u petak da je odluka tog ministarstva o zabrani ulaska zvaničnika Srbije na Kosovu u skladu sa vladinom politikom koja se primenjuje od uvođenja trgovinske takse od 100 odsto za proizvode iz Srbije, "što je nacionalna odluka za zaštitu interesa i nacionalne sigurnosti Kosova, i sprečavanje agresivnih dela Srbije naspram Kosova".

Upravo je Zuberaj putem Fejsbuka u četvrtak (4. jul) saopštio da je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova donelo takvu odluku zbog "hibridne pretnje Srbije prema Kosovu, propagande i lažnih vesti", kao i zbog "poslednjih napora u insceniranju takozvane humanitarne krize na severu Kosova.

Na pitanje RSE u petak da prokomentariše izjavu Brnabić, te da li takva odluka ministarstva ima podršku premijera Kosova, Zuberaj je odgovorio da je Haradinaj pokazao odlučnost u donošenju velikih odluka u interesu države i uputio na ured premijera.

"Kada se stvore uslovi i kada Srbija odustane od insceniranih tenzija na Kosovu, ova odluka će biti povučena. Lopta je u dvorištu Srbije, da deluje kao konstruktivni sused. Šovinističke izjave Brnabić poznaje ceo svet. Ona je persona non grata na Kosovu", dodao je Zuberaj.

Kosovski analitičar i sociolog Artan Muhadžiri kaže da odluka Ministarstva bez podrške Vlade i premijera bezvredna i pogrešna i nema teorijske šanse da stupi na snagu. U suprotnom, dodaje, to bi blokiralo i celu političku komunikaciju između Kosova i Srbije. Kako navodi, ovakva situacija ukazuje na nedostatak koordinacije u Vladi Kosova.

"Ovo je bio incident jednog neodgovornog savetnika koji je hteo da bude bitan izađe u medijima, da dobije na lažnom značaju u medijima. Radi se o pokušaju da se da bitnost osobi bez ikakve političke težine. Dakle, radi se o pogrešnoj odluci koja ne može da se realizuje", kazao je Muhadžiri.

On dodaje da ovo šteti kosovskoj politici koja sada izgleda da je "totalno nekoordinisana".

"...Gde svaki političar niskog ranga može da izađe u javnost sa jednom tako velikom odlukom, a bez političkog filtriranja, partijske ili vladine odgovornosti. Ovo ukazuje da ne postoji koordinacija između ministarstava i premijera kada se radi o institucionalnim odnosima sa Srbijom", ističe on.

Muhadžiri takođe navodi da je dijalog Kosova i Srbije izgubio kompas, i da je stoga stvoren prostor prikladan za protagonizam i populizam.

"Svaki političar, bilo na kosovskoj ili srpskoj strani, sada koristi priliku da se faktorizuje, ali ta faktorizacija puno šteti pronalasku finalnog rešenja između Kosova i Srbije. Ovi političari pokušavaju da dobiju podršku birača ili militanata", zaključuje on.

Odluka o zabrani ulaska srpskih zvaničnika na Kosovu naišla je na oštre reakcije u Srbiji, dok su iz EU rekli da od svih strana očekuju poštovanje svih postignutih dogovora u okviru dijaloga, uključujući i Sporazum o zvaničnim posetama.

Inače, na osnovu Sporazuma o zvaničnim posetama iz 2014, zahtevi za posete dostavljaju se institucijama preko oficira za vezu u Prištini, odnosno u Beogradu, 72 časa, odnosno 48 časova pre posete.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG