Dostupni linkovi

Brnabić: Neću se izviniti zbog izjave o 'ljudima iz šume'


Ana Brnabić, premijerka Srbije
Ana Brnabić, premijerka Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u utorak uveče da ne bi povukla svoju izjavu da u vlastima u Prištini ima ljudi "iz šume".

Dodala je da smatra da nikako ne nipodaštava albanski narod, ali da "nema nikakvo poštovanje prema Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju" (predsedniku i premiejru Kosova).

Kako je rekla, neće se izviniti zbog te svoje izjave jer smatra da je to istina.

"Najviše bih volela da se nikad nisam srela Haradinajem, jer vi znate za kakve ja najgore zločine bio optužen, ali moram i sa crnim đavolom zbog interesa Srbije", rekla je Brnabić u TV-emisiji "Upitnik" Radio-Televizije Srbije.

Kako je rekla, "ljuta je" na Evropsku uniju i SAD što je "teraju kao ženu" da sedi s "ljudima odgovornim za najgore stvari".

Na pitanje šta očekuje od najavljenog sastanka u Parizu, početkom jula, ona je rekla da "ako ga organizuje Francuska, mi ćemo biti tamo".

O protestima

Brnabić je izjavila i da je "poenta" izveštaja stručne grupe koja je predstavljena na protestima "Jedan od pet miliona", da su "izbori fer samo ako na njima ne učestvuje Aleksandar Vučić lično".

"Razgovaraćemo sa opozicijom koja hoće da razgovara, a ko hoće da ruši vlast na ulici i upada na Javni servis sa motornim testerama, vešalima, mislim da to nije relevantna grupa za dijalog", rekla je Brnabić.

Ona je ponovila da je prošle nedelje objavljeni izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije "nedosledan" i da je na njega "reagovala ljudski".

Po njenim rečima, u izveštaj su neke informacije "prvi put tendenciozno stavljene, a neke tendenciozno ispuštene".

"U izveštaju se, na primer, kaže da su protesti bili mirni, a ne stavlja se da su nasilno upali u zgradu Radio-Televizije Srbije", naglasila je Brnabić.

O rekonstrukciji Vlade

Na pitanje o eventualnoj promeni nekih ministara, Brnabić je rekla: "Mislim da je verovatnije da ćemo u ovom trenutku sačekati izbore".

Ona je rekla da ima ministara koji rade bolje i lošije, "onih koji svakako daju sve od sebe, ima i onih koji bi morali da budu efikasniji".

"Ali, na žalost, nije promenjena situacija od vremena kad smo razgovarali o mogućnoj rekonstrukciji Vlade, čak je politička situacija u vezi sa Kosovom i Metohijom samo pogoršana. Srbiji je bitno jedinstvo i stabilnost", rekla je Brnabić.

XS
SM
MD
LG