Dostupni linkovi

Kocijančič za RSE: Uvredljiva retorika uperena protiv pomirenja


Bilo kakva uvredljiva retorika, koja vodi sukobima i podelama, uperena je protiv kooperativnog pristupa i pomirenja, koji su potrebni (Balkanskom) regionu kako bi krenuo napred, izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Maja Kocijančič, portparolka Visoke predstavnice Evropske Unije za spoljnu politiku Federike Mogerini na pitanje kako komentariše zahtev predsednika Kosova Hašima Tačija, koji je u intervjuu za RSE zatražio od EU da što pre osudi i distancira se od “rasističkog rečnika premijerke Srbije”.

Ana Brnabić je u sredu izjavila da su čelnici Kosova "bukvalno izašli iz šume".

“Imate posla sa ljudima koji su bukvalno izašli iz šume. Njima je svejedno da li je tamo rat ili nije i to me plaši“, ocenila je Brnabić na konferenciji za novinare sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem, koji joj je predao izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama.

“Kao što je Visoka predstavnica juče naglasila, događaji poslednjih dana jasno pokazuju da dijalog između Beograda i Prištine, koji je počeo pre više od osam godina, treba da se okonča plodotvornim i održivim pravno obavezujućim sveobuhvatnim sporazumom o normaliziciji odnosa. Stoga status kvo jednostavno nije opcija”, konstatovala je Kocijančič.

XS
SM
MD
LG