Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo i Crna Gora deklaracijom za ratifikaciju demarkacije


Hašim Tači i Filip Vujanović potpisuju deklaraciju

Predsednici Kosova i Crne Gore postigli su zajedničku deklaraciju putem koje su se Kosovo i Crna Gore složili da Kosovo procesuira i uloži napore da ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, saopštio je kosovski predsednik Hašim Tači na konferenciji za novinare u petak.

Deklaracija je postignuta tokom poslednjih 48-časovnih napora između predsednika Kosova i Crne Gore.

Kako stoji u deklaraciji, nakon ratifikacije i pošto strane obaveste jedna drugu o tome, Sporazum stupa na snagu i formiraće se zajedničko radno telo za obeležavanje granične linije.

Obe strane su se složile, na osnovu deklaracije, da se to telo bavi i mogućim nesporazumima tokom obeležavanje granice, na osnovu aneksa sporazuma.

"Radno telo će na specifičan način razmotriti i ispraviti sektore u pravcu Čakora i Kule", navodi se u deklaraciji.

"Ovom deklaracijom ohrabrujemo Skupštinu Kosova da ratifikuje Sporazum o granici koji je postignut u Beču 2015. Sada je vreme da kao politička klasa delujemo. Ova zajednička deklaracija zasnovana je na međusobnom poverenju, dobroj volji, kao i na zajedničkim interesima o avansiranju naših odnosa", kazao je Tači.

Tači je rekao da deklaracija izražava dobru volju i nije zakonski obavezajuća.

Predsednik Kosova je rekao da je o tome obavešten i premijer Ramuš Haradinaj, te izrazio nadu da će i on, ko se inače protivio Sporazumu, imati jasnu poziciju o ovom pitanju kako bi se što pre dobila vizna liberalizacija. O tome su obavešteni jutros i ostali rukovodioci Kosova, kao i zemlje KVINTE.

Haradinaj je rekao da je deklaracija predsednika Kosova i Crne Gore, "u vidu aneksa sporazuma zakonsko obavezan međunarodni instrument koji daje epilog nejasnoćama i dugim podelama u društvu".

"Ovim okončavamo našu poslednju obavezu za liberalizaciju viza i otvaramo jedno novo poglavlje za slobodno kretanje naših građana", napisao je Haradinaj na Facebooku.

Predsednik Kosova Hašim Tači je kazao da je ovoj deklaraciji doprinela i poseta crnogorskog premijera Duška Markovića Kosovu.

"Zahvaljujem se političkom vođstvu Crne Gore, predsedniku Filipu Vujanoviću, bivšem premijeru Đukanoviću i premijeru Markoviću, na spremnosti da olakšaju ratifikaciju sporazuma od kosovskih vlasti", dodao je on.

"Mislim da sada ratifikacijom demarkacije, definitivno može da dođe do slobodnog kretanja za građane, a to je svakako najvredniji poklon povodom 10. godišnjice nezavisnosti", zaključio je Tači.

Ratifikacija ovog sporazuma jedan je od poslednjih uslova Evropske unije za liberalizaciju viza Kosovu.

XS
SM
MD
LG