Dostupni linkovi

EU identifikuje manipulaciju koronom na Zapadnom Balkanu


Makedonci nose zaštitne maske u borbi protiv korona virusa, Skoplje
Makedonci nose zaštitne maske u borbi protiv korona virusa, Skoplje

Posebno telo Evropske unije (EU) koje se bavi dezinformacijama je zaključilo da mediji na Zapadnom Balkanu nisu imuni od propagande o korona virusu.

U dokumentu, koji je objavila Evropska služba za spoljnu akciju, a u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid, eksperti upozoravaju da postoji nekoliko rizika povezanih sa širenjem dezinformacija vezanih za virus Covid-19 na Zapadnom Balkanu.

Ovdašnji eksperti očekuju da će doći do jačanja teorija zavere o korona virusu, posebno u kontekstu predstojećih izbora u Srbiji i Severnoj Makedoniji i protesta koji su u toku u Albaniji i Crnoj Gori.

Korona virus, izbori i migranti

U ovom dokumentu se napominje da će se, između ostalog, debata o korona virusu iskoristiti u izbornim debatama, "da bi se diskreditovali protivnici".

U publikaciji se, takođe, podvlači da će se to, između ostalog, iskoristiti u retorici protiv migranata, a očekuje se da "dezinformacije o korona virusu iskoriste strani izvori za infiltraciju u lokalne informativne prostore".

Unutrašnje i spoljno širenje lažnih vesti

Posebna radna grupa za Zapadni Balkan je analizirala informacije o zarazi, koje su objavljene u lokanim medijima u regionu.

Opazila je "unutrašnje i spoljne aktere" u zemljama Zapadnog Balkana koji, kao se navodi, zloupotrebljavaju situaciju u političkom kontekstu.

Eksperti za balkanske medije su tako pronašli da je bivši premijer Albanije Salji Beriša (Sali Berisha), nakon prvih slučajeva zaraze u ovoj zemlji, na svom nalogu na Facebooku nagovestio da vlada čuva u tajnosti pojavljivanje korona virusa.

Radna grupa je primetila takozvani "narativ koji je izazvan spolja".

Teorije zavere o širenju virusa

Tako se spominje Hashtag.al koji je, kako se tvrdi, izveštavao o vestima da Islamska revolucionarna garda (paramilitantne snage u Iranu) veruje u mogućnost da su Sjedinjene Države "širile virus kako bi ciljale na Kinu ili Iran".

U analizi se spominje da su neki mediji u Albaniji i na Kosovu objavili isti tekst, koji su preuzeli iz ruskog medija "Russia Today". U tekstu se, između ostalog, navodi, podvlače evropski eksperti, da se na Zapadu ova "naracija opisuje kao ruska dezinformaciona kampanja, ali čini se da ‘detalji zavere’, navedeni u stavkama teksta, utiču na jačanje same naracije".

U objavljenoj analizi se navodi i to da se dezinformacije o virusu Covid-19, poput primera u Crnoj Gori, često mešaju sa verskim i nacionalističkim elementima.

Dokument spominje da je nekoliko kosovskih portala, bliskih opozicionoj Demokratskoj partiji Kosova, partija bivšeg predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veseljija (Kadri Veseli) koja je u opoziciji, "pojačali" poruku da je korona virus "Božja kazna za to što ženama ne dozvoljava da nose velove".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG