Dostupni linkovi

Aktivisti: Firma Ziđin rasturila kamp protivnika rušenja planine Starica  


"Ziđin" u Boru

Pokret "Jedan od pet miliona" saopštio je u subotu da je privatno obezbeđenje koje je unajmila kineska kompanija Ziđin (ZiJin) rasturilo kamp na planini Starici u Majdanpeku, gde su aktivisti kampovali kako bi sprečili rušenje planine, "simbola grada".

"Poslednjih nedelja je ova kineska kompanija namerno podizala tenzije u Majdanpeku i ulazila u direktne i indirektne sukobe sa narodom pokušavajući da otera aktiviste sa vrha planine Starice. Unajmljivanje privatnog obezbeđenja i proterivanje aktivista sa vrha planine dokaz je da je država Srbija prodala zapravo ceo grad Majdanpek Ziđinu", navedeno je u saopštenju.

Pokret je ocenio da je takvim postupkom Ziđin proglasio "rat" Majdanpečanima i stav da će se planina Starica rušiti.

Iz te kompanije nisu reagovali na ove navode.

Projekti kompanije Ziđin pominju se u javnosti u Srbiji već više od godinu dana u negativnom svetlu, otkako su aktivisti krenuli upozoravati na ugrožavanje životne sredine i odnos prema zaposlenima Ziđinu i drugoj kineskoj kompaniji u Srbiji, Linglongu.

Život na ivici kineskog rudnika u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:26 0:00

Evropska zelena partija je prošlog meseca predala zahteve Republičkoj građevinskoj inspekciji i Inspekciji za zaštitu životne sredine u Srbiji da utvrde da li su radovi kineske kompanije "Ziđin" na planini Starica kod Majdanpeka u skladu sa zakonom.

Nakon što do 27. jula nisu dobili odgovor, zatražili su od Vlade Srbije na uvid ugovor sa Ziđinom. Kako je tada navela potpredsednica te partije Snežana Nedeljković, ugovor o strateškom partnerstvu sa ovom kompanijom trenutno se vidi samo u delovima.

"Mi ne znamo koliko i dokle kineska kompanija može da kopa, da rudari, i da eksploatiše to područje", rekla je Nedeljković.

Takođe su predali izveštaj Evropskom parlamentu u kojem su pisali o situaciji u vezi sa eksploatacijom u rudniku Majdanpek i sa zaštitom životne sredine.


Iz kompanije "Ziđin" poručili su da u Srbiji posluju od 2018. godine "poštujući sve zakone i zakonska akta".

XS
SM
MD
LG