Dostupni linkovi

Ministarstvo rudarstva podržava zahtev da se izmesti celo mesto Krivelj zbog Ziđina


Radna grupa u gradskoj kući u Boru
Radna grupa u gradskoj kući u Boru

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije saopštilo je 22. februara da podržava zahtev meštana za izmeštanjem celog naseljenog mesta Krivelj zbog rudarskih aktivnosti kineske kompanije "Ziđin" na istoku Srbije.

Iz Ministarstva takođe kažu da neće biti doneta nijedna odluka na štetu meštana, niti bez dogovora sa njima, rečeno je na sastanku Radne grupe koja je organizovana u gradskoj kući u Boru.

"Neki pre nas su hteli da dele Krivelj na pola, mi to nećemo dozvoliti. I na sastanku kod predsednika republike je dogovoreno da će biti preseljeno celo naselje“, rekla je Jovanka Atanacković, državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike.

'Zavisimo od milosti Ziđina i Srbije': Selo Krivelj čeka preseljenje zbog kineskog rudnika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:25 0:00

Meštani Krivelja su se, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, opredeljevali između tri ponuđene lokacije i odabrali da se presele na lokaciju Tromeđa – Brestovac, Šarbanovac, Zlot 4 na istoku Srbije.

Kako je Radio Slobodna Evropa pisao, meštani sela Krivelj u istočnoj Srbiji zatražili su ranije da se svi isele jer im je život uz RTB Bor koji je preuzela kompanija Ziđin postao nepodnošljiv.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je u avgustu 2021. najavila da će svi meštani ovog sela biti preseljeni zbog kineskog rudnika i da će Vlada formirati radnu grupu koja će se pozabaviti njihovim problemom.

Stanovnici više sela u okolini Bora, na istoku Srbije, održali su u 17. februara treći protest za redom – blokirajući saobraćajnice oko grada – da bi skrenuli pažnju na, kako kažu, nekontrolisano širenje rudnika kojim upravlja kineska kompanija Ziđin.

Predsednik kineske korporacije Ziđin Zou Lajčang najavio je 14. februara u razgovoru sa ministarskom energetike Srbije Zoranom Mihajlović, nove investicije i razvoj rudarskih projekata te kompanije u Boru.

Kineska kompanija "Ziđin Majning Grup" (Zijin Mining Group) učestvuje u istraživanju i ekloploataciji rude bakra, zlata i drugih minerala u Srbiji.

Krajem 2018. godine, kompanija je preuzela Rudarsko topioničarski basen (RTB) u Boru. Vlada Srbije je sa tom kompanijom potpisala ugovor o strateškom partnerstvu.

Kineska kompanija "Ziđin" otvorila je u oktobru 2021. u okolini Bora rudnik bakra i zlata "Čukaru Peki", a vrednost te investicije je 474 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG