Dostupni linkovi

U Beogradu protest protiv kineskog ’Ziđina’


U Beogradu se održava protest meštana nekoliko sela istočne Srbije i aktivista zeleno-leve koalicije Moramo, koji traže da kineska kompanija „Ziđin“ obustavi projekat otvaranja novog rudnika u tom kraju kao i da prekine sa zagađenjem životne sredine u tom delu Srbije.

Građani su se okupili ispred zgrade privatne televizije Pink, odakle je povorka krenula u protesnu šetnju do Ambasade Kine.

Okupljeni su nosili transparente sa porukama „Stop trovanju borske dece“, „Život ispred profita“, „Čija je naša dedovina“.

Oko Ambasade Kine su bile raspoređene policijske snage.

„Tražimo da narodu budu stavljeni na uvid svi ugovori koje je Vlada Srbije sklopila sa Ziđinom“, poručio je ispred kineskog diplomatskog predstavništva Aleksandar Jovanović Ćuta, aktivista pokreta Ekološki ustanak, koji je deo zeleno-leve koalicije Moramo.

Jovanović je rekao je novinarima da žele kineskoj ambasadorki Čen Bo da ostave poruku da kineska kompanija "ne može da truje decu u Srbiji" jer to kako je naveo, "ne radi ni u Kini".

Demonstrantima nije bilo dozvoljeno da svoje zahteve predaju Ambasadi Kine
Demonstrantima nije bilo dozvoljeno da svoje zahteve predaju Ambasadi Kine

Protest je protekao bez incidenata, a demonstranti su ispred zgrade ambasade ostavili transparent sa porukom „Stop trovanju borske dece“. Iako su želeli da zvaničnicima ambasade uruče svoje zahteve, niko iz kineskog diplomatskog predstavništva ih nije primio.

Na protest su došli građani Bora, te meštani okolnih sela Krivelj, OIštrelj, Slatina i drugih mesta u okolini grada Bora, koji se nalazi 240 km jugoistočno od Beograda.

Meštani sela iz istočne Srbije pokušali su 19. marta da dođu na protest u Beograd, ali je njihov kombi saobraćajna policija zaustavila i isključila iz saobraćaja, pod obrazloženjem da je potrebno da ide na tehnički pregled.

Kako je Radio Slobodna Evropa pisao, meštani sela Krivelj zatražili su ranije da se svi isele jer im je život uz Rudarsko-topioničarski basen Bor, koji je preuzela kineska kompanija „Ziđin“ postao nepodnošljiv.

'Zavisimo od milosti Ziđina i Srbije': Selo Krivelj čeka preseljenje zbog kineskog rudnika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:25 0:00

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije saopštilo je 22. februara da podržava taj zahtev meštana.

Stanovnici više sela u okolini Bora, na istoku Srbije, održali su u 17. februara treći protest za redom – blokirajući saobraćajnice oko grada – da bi skrenuli pažnju na, kako kažu, nekontrolisano širenje rudnika kojim upravlja kineska kompanija "Ziđin".

U poslednjih nekoliko godina građani Bora su održali nekoliko protesta zbog ekstremnog zagađenja vazduha, uzrokovanog radom rudnika kojim upravlja „Ziđin“.

Predsednik kineske korporacije Ziđin Zou Lajčang najavio je 14. februara u razgovoru sa ministarskom energetike Srbije Zoranom Mihajlović, nove investicije i razvoj rudarskih projekata te kompanije u Boru.

Kineska kompanija "Ziđin Majning Grup" (Zijin Mining Group) učestvuje u istraživanju i ekloploataciji rude bakra, zlata i drugih minerala u Srbiji.

Krajem 2018. godine, kompanija je preuzela Rudarsko topioničarski basen (RTB) u Boru. Vlada Srbije je sa tom kompanijom potpisala ugovor o strateškom partnerstvu.

Kineska kompanija "Ziđin" otvorila je u oktobru 2021. u okolini Bora rudnik bakra i zlata "Čukaru Peki", a vrednost te investicije je 474 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG