Dostupni linkovi

Meštani sela kod Bora na istoku Srbije protestuju zbog širenja kineskog rudnika


Sa jednog od prethodnih protesta u Boru na kojem su se stanovici grada i okolnih sela žalili na zagađenje, 15. november 2019. godine.
Sa jednog od prethodnih protesta u Boru na kojem su se stanovici grada i okolnih sela žalili na zagađenje, 15. november 2019. godine.

Stanovnici više sela u okolini Bora, na istoku Srbije, treći dan za redom održali su u četvrtak 17. februara protest – blokirajući saobraćajnice oko grada – da bi skrenuli pažnju na, kako kažu, nekontrolisano širenje rudnika kojim upravlja kineska kompanija Ziđin.

Prethodna dva dana su demonstranti blokirali saobraćajnice ka mestu Krivelj, dok su demonstranti u četvrtak blokirali prilaz ka selu Oštrelj, gde je sporedni put kojim kamioni dolaze u fabrički krug kompanije Ziđin i blokirali prilaz vozilima.

Đorđe Andrejić iz sela Oštrelj, kome preti kompletno iseljenje zbog širenja rudnika, očekuje od najviših državnih organa prvo usvajanje Prostornog plana posebne namene pa tek onda nastavak eksploatacije bakra, prenela je agencija Beta.

Meštani zahtevaju razgovor sa menadžmentom kompanije Ziđin kako bi saznali najavljene planove o širenju rudnika kineske kompanije.

Predsednik kineske korporacije Ziđin, Zou Lajčang, najavio je 14. februara u razgovoru sa ministarskom energetike Srbije Zoranom Mihajlović, nove investicije i razvoj rudarskih projekata te kompanije u Boru.

Kompanija Ziđin je sa Vladom Srbije krajem 2018. godine potpisala sporazum o strateškom partnerstvu, po kojem je preuzela upravljanje Rudarsko topioničarskim basenom (RTB) Bor.

Od tada su stanovnici Bora i okolnih sela više puta protestovali povodom zagađenja i visoke koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu, a meštani jednog od sela u blizini kojeg se prethodna tri dana održavaju protesti, Krivelj kod Bora, tražili su da se svi isele jer im je, kako kažu, život uz RTB Bor postao nepodnošljiv.

XS
SM
MD
LG