Dostupni linkovi

Ko zarađuje na srpskom zlatu?


Kineska kompanija Ziđin (Zijin) od 2018. ima većinski udeo u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor koji jedini eksploatiše rudu zlata u Srbiji. Tako Srbija, zlato koje se nalazi na njenoj teritoriji, kupuje od stranaca. Na fotografiji: rudar u rudniku bakra i zlata u Boru.

Srbija, vođena svetskim trendom kupuje zlato i uvećava devizne rezerve kako bi se osigurala u vreme krize, a na tome zarađuje kineska kompanija.

Ziđin (Zijin) od 2018. ima većinski udeo u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor (RTB Bor) koji jedini eksploatiše rudu zlata u Srbiji.

Tako Srbija, zlato koje se nalazi na njenoj teritoriji, kupuje od kineske kompanije.
Sam predsednik države je, najavljujući u martu dodatnu kupovinu zlata, naveo da je reč o "našem zlatu". On je tada naveo i da je za njega "od Kineza" tražio popust.

"Kupićemo dodatno našeg zlata po najpovoljnijim cenama, tražio sam od Kineza da nam daju i po nižoj ceni, 3 posto od najniže moguće", izjavio je Aleksandar Vučić 2. marta na konferenciji za novinare.

Krovna monetarna javna institucija, Narodna banka Srbije (NBS), na upit Radija Slobodna Evropa (RSE), navodi da domaće zlato od Ziđina kupuje po tržišnim cenama, što je slučaj i kada se zlato kupuje u inostranstvu.

Zlato od Ziđina po tržišnoj ceni

Prema podacima NBS, od kada je kineski Ziđin preuzeo rukovođenje rudnikom, Srbija je od te kompanije otkupila preko 5,7 tona zlata u vrednosti od 276,9 miliona evra.

U inostranstvu je u istom periodu kupila 12 tona dragocenog metala.

"Otkupna cena zlata proizvedenog u Srbiji se za svaku pojedinačnu kupovinu zasniva na tržišnoj ceni zlata u američkim dolarima na Londonskoj berzi (LBMA – London Bullion Market Association)", navode u NBS.

U proteklih deset godina, Srbija je i više nego udvostručila svoje devizne rezerve u zlatu. Sa 15,3, koliko je imala 2012, na 38,2 tone, koliko ima danas u trezoru.

U NBS ističu da zlato u ukupnim deviznim rezervama danas učestvuje sa 14,4 odsto.

Srpsko zlato u kineskim rukama

Ekonomista i konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kaže za RSE da bi u okolnostima veće potražnje za zlatom i u vreme kada se okrenula kupovini zlata, za Srbiju bilo bolje da ga sama eksploatiše.

"Svakako je bilo bolje da smo kao zemlja koja više od sto godina ima rudarenje zlata i bakra da mi dobijamo zlato ispod naše površine nego što to dajemo drugima", kaže Kovačević.

Kovačević ističe i da je Srbija trebalo više da ulaže u obrazovanje kadra za istraživanje i eksploataciju ruda.

Ziđin je inače po sporazumu dužan da sve proizvedene količine zlata prvo ponudi na prodaju Narodnoj banci Srbije. Tek ako ta institucija odbije, kompanija može da dobije dozvolu za izvoz zlata.

U izveštaju te firme se navodi da svo zlato koje Ziđin proizvede prodaje isključivo Narodnoj banci Srbije, i naplaćuje ga na dan isporuke.

Prema podacima Narodne banke Srbije, od kada je kineski Ziđin preuzeo rukovođenje RTB Bor, Srbija je od te kompanije otkupila preko 5,7 tona zlata u vrednosti od 276,9 miliona evra. Na fotografiji: rudnik bakra i zlata u Boru na istoku Srbije
Prema podacima Narodne banke Srbije, od kada je kineski Ziđin preuzeo rukovođenje RTB Bor, Srbija je od te kompanije otkupila preko 5,7 tona zlata u vrednosti od 276,9 miliona evra. Na fotografiji: rudnik bakra i zlata u Boru na istoku Srbije

Kovačević ukazuje na to da je međunarodna ekonomija sve više podređena međunarodnim geostrateškim interesima. Tako je i sa ratom u Ukrajini, zlato dobilo na popularnosti.

"Mnoge zemlje su to naslutile i mnoge zemlje odavno kupuju zlato i pre ovog sukoba", ističe Kovačević.

'Zlato kao sigurna luka'

Na rast potražnje za zlatom na svetskom tržištu uticala je prvo pandemija, ukazuje u razgovoru za RSE Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije.

Akademija je deo Fakulteta za bankarstvo, osiguranje i finansije, sa sedištem u Beogradu.

Rat u Ukrajini je doprineo tome da se centralne banke u cilju osiguravanja svojih deviznih rezervi okrenu zlatu, u svetlu energetske, zatim i najavljene ekonomske krize.

"Zlato ipak drži vrednost, to je ono što mi kažemo ’sigurna luka’, ili ’sigurno utočište’ u tim nemirnim vremenima", kaže Grubišić.

On pojašnjava da se u mirnodopskim vremenima i bez krize centralne banke drže hartija od vrednosti, od kojih mogu da ubiraju kamate i na njima zarađuju.

Dodaje da Srbija sa povećanom kupovinom zlata prati trendove vodećih ekonomskih sila.

"Taj trend najviše vuku najveće centralne banke i to je ono što smo mogli da vidimo još od 2020, već od korone, kako najveće centralne banke, poput Razvojne banke Saveta Evrope CEB, japanske, evropske, engleske… povećavaju učešće zlata i taj trend smo ispratili i mi, potpuno prirodno i logično."

Taj trend će se nastaviti, ocenjuje Grubišić, i ističe da je povećana potražnja, uticala na porast cene zlata na svetskom tržištu.

Primeri iz susedstva

Mađarska je u martu 2021. kako je saopštila centralna banka te zemlje gotovo utrostručila rezerve u zlatu, sa 31,5 tone na 94,5 tona, čime je ušla u prvu trećinu zemalja na svetu po količini zlata koje čuva u rezervi.

Razlog za to, kako je saopšteno, pre svega bio je odgovor na ekonomske rizike do kojih je došlo usled pandemije COVID-19.

Po rezervama zlata u regionu Centralne i Istočne Evrope (CEE) Mađarska zauzima treće mesto.

Siromašna je mineralnim resursima, sopstvenim zlatom pod zemljom ne raspolaže, pa ga kupuje na inostranom tržištu.

Hrvatska, sa druge strane, nema niti jednu tonu zlata u svojim deviznim rezervama od 2001, kada ga je rasprodala i okrenula se isključivo hartijama od vrednosti.

Zapadni Balkan u zlatnim rezervama i svetski lideri

Od država Zapadnog Balkana, rezerve u zlatu nema Kosovo dok je 1,09 tona zlata u vlasništvu Crne Gore založeno za kredit kod Credit Suisse banke.

Srbija sa 37,78 tona zlata u regionu zauzima prvo mesto, zatim sledi Severna Makedonija sa 6,89 tona, Bosna i Hercegovina sa 2,99 i Albanija sa 2,80 tona.

Slovenija ima 3,17 tona zlata.

Apsolutni lider u svetu su Sjedinjene Američke Države sa 8.133 tona, zatim slede Nemačka sa 3.358 tona i Italija sa 2.451 tonom.

Rusija i Kina zauzimaju peto, odnosno šesto mesto na svetskoj lestvici, sa 2.301 tonom zlata u rezervama, odnosno 1.948.

Koliko zlata ima Srbija u nalazištima?

Po proizvodnji zlata Srbija trenutno zauzima drugo mesto na evropskom kontinentu, navodi za RSE direktor Geološkog zavoda Srbije Dragoman Rabrenović.

Geološki zavod Srbije je, uz Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu, institucija koja vrši geološka istraživanja tla.

Ističe da su najznačajnija ležišta i polja zlata u istočnoj Srbiji.

Pre dve decenije procenjeno je da u Srbiji ima oko 300 tona zlata. Posle najnovijih istraživanja količina bi mogla biti i duplo veća.
- Dragoman Rabrenović, direktor Geološkog zavoda Srbije

"Pre dve decenije procenjeno je da u Srbiji ima oko 300 tona zlata. Posle najnovijih istraživanja količina bi mogla biti i duplo veća", navodi Rabrenović.

Koliko je ono vredno teško je proceniti, ukazuje Rabrenović, jer se zlato ne eksploatiše samo, već uz druge mineralne resurse poput bakra, olova, cinka.

Geološka istraživanja nalazišta zlata na teritoriji Srbije od 1945. do 2000. radile su uglavnom domaće kompanije, da bi od 2000. to bilo povereno stranim kompanijama.

"Odmah posle sankcija (uvedene tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji 1992-1996. zbog učešća u ratu u Bosni i Hercegovini) država uopšte nije imala sredstava da uđe u proces istraživanja, pa su uglavnom angažovane strane kompanije, koje su unele svoj kapital", kaže Rabrenović.

U Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije za RSE navode da overene rezerve zlata u ležištu Čukaru Peki iznose 116 tona, dok je procena da se u kompletnom ležištu koje je u fazi istraživanja nalazi oko 750 tona zlata.

Taj rudnik u okolini Bora na istoku Srbije kineski Ziđin otvorio je u oktobru 2022. najavivši da će u taj projekat uložiti 474 miliona dolara.

Odobrenje za izvođenje rudarskih radova na istraživanju donje zone rudnika bakra i zlata "Čukaru Peki" Ziđinu je uručilo nadležno ministarstvo 28. jula.

Kako je prodat RTB Bor?

Većinski udeo u nekada državnom preduzeću prodat je kineskoj kompaniji Ziđin Majning (Zijin Mining) u decembru 2018. godine. Od tada Ziđin učestvuje u istraživanju i eksploataciji rude bakra, zlata i drugih minerala u Srbiji.

Privatizaciju RTB Bor, bez tendera, direktnom pogodbom kritikovali su opozicija i stručna javnost, uz argumente da je taj značajni rudarski resurs prodat po niskoj ceni.

Većinski paket akcija od 63 odsto u RTB Bor Ziđin je koštalo 350 miliona dolara za investicije, a izmirenje duga RTB Bor 200 miliona dolara. Takođe, Ziđin se obavezao da će ukupno investirati 1,26 milijarde dolara i da će očuvati 5.000 radnih mesta.

I dok zvaničnici Srbije Ziđin ocenjuju kao jednu od najvažnijih strateških kompanija u zemlji, ta kompanija suočava se sa optužbama za zagađenje životne sredine, zbog čega se protiv nje vodi nekoliko sudskih postupaka.

'Zavisimo od milosti Ziđina i Srbije': Selo Krivelj čeka preseljenje zbog kineskog rudnika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:25 0:00

Građani Bora su više puta protestovali zbog zagađenja i visoke koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu, a meštani sela Krivelj u istočnoj Srbiji zatražili su da se svi isele jer im je život uz RTB Bor postao nepodnošljiv.

Ziđin je u novembru 2021. odlukom Privrednog apelacionog suda u Beogradu kažnjen sa milion dinara zbog zagađenja vazduha u Boru.

Nezakonitosti koje su dovele do povećanog zagađenja vazduha u borskom okrugu je tokom kontrole utvrdila inspekcija Ministarstva zaštite životne sredine.

Sama kompanija je u oktobru 2021. priznala da postoje problemi sa zagađenjem i obećala da će u narednom periodu ispuniti evropske standarde u oblasti zaštite životne sredine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG