Dostupni linkovi

Policija: Korak u istrazi o napadu na novinara Milana Jovanovića


Novinaru portala „Žig info“ iz Grocke Milanu Jovanoviću kuća je zapaljena u noći između 11. i 12. decembra
Novinaru portala „Žig info“ iz Grocke Milanu Jovanoviću kuća je zapaljena u noći između 11. i 12. decembra

"Nagodba sa osumnjičenom za pomaganje u podmetanju požara u kući novinara portala 'Žig info' iz Grocke Milana Jovanovića je korak ka rešavanju ovog slučaja", saopštili su predstavnici policije i tužilaštva na sastanku sa novinarskim i medijskim udruženjima.

Posle sastanka Radne grupe za bezbednost novinara, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se nada da su informacije koje su dobili od policije i tužilaštva autentične, i da će zaista dovesti do brzog rešenja slučaja.

„Naveli su čitav niz razloga zbog kojih je sa osumnjičenom sklopljena nagodba, kako bi olakšali čitav proces. Izneli su još neke informacije, koje su nas zamolili da ne iznostimo u javnost, čime su nam na neki način objasnili kontekst“, rekao je Sejdinović.

Takođe, na sastanku Radne grupe im je rečeno da je policija uspostavila pojačanu zaštitu za novinara portal “Žig info” Milana Jovanovića.

Sastanku, koji su zbog slučaja napada na Jovanovića inicirala medijska i novinarska udruženja, prisustovali su pomoćnik direktora policije Zvezdan Radojković, potrparol Ministarstva unutrašnjih poslova Nemanja Pantić, zamenik republičkog tužioca Branko Stamenković i postupajući tužilac Drugog opštinskog javnog tužilaštva Nebojša Pavlović. Sastanku je prisustvovala i predstavnica Misije OEBS-a Gordana Janković.

„Mi smo preneli da smo zadovoljni činjenicom da su neposredni izvršioci pronađeni u relativno kratkom vremenu, ali smo istovremeno iskazali zabrinutost zbog sporazuma o krivici i rekli da će, po nama, slučaj biti razrešen tek kada budemo dobili informaciju o motivu napada i naručiocima, i kada oni dobiju adekvatnu kaznu“, rekao je Sejdinović.

Medijska i novinarska udruženja zatražila su u utorak hitan sastanak sa predstavnicima policije i tužilaštva radi pojašnjenja razloga i okolnosti pod kojima je sklopljen sporazum sa jednom od osumnjičenih Bojanom Cvetković-Šijacki. Ona je, kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela, osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50 hiljada dinara (oko 420 evra).

„Ovo je najdrastičniji napad na novinare u zadnjih 10 godina, od bombaškog napada na Dejana Anastasijevića (2007. godine na stan novinara su bačene dve ručne bombe, a slučaj do danas nije rešen, prim.nov). Kada u takvom jednom slučaju sklope sporazum na 50 hiljada dinara, to šalje poruku da svako može da napadne novinara i da prođe, eto, sa šest meseci kućnog pritvora i 50 hiljada dinara“, rekao je pre sastanka predstavnik Udruženja novinara Srbije (UNS) u Radnoj grupi za bezbednost novinara Dušan Telesković.

Novinaru portala „Žig info“ iz Grocke Milanu Jovanoviću kuća je zapaljena u noći između 11. i 12. decembra.

Milan Jovanović: 'Neće me naterati da prestanem sa istraživanjem'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je u nedelju da su zbog tog napada uhapšene tri osobe.

Udruženje novinara Srbije tada je saopštilo imena troje uhapšenih i navelo da vlasniku tog portala, Željku Matorčeviću, nisu poznati ljudi koji su uhapšeni, kao i da je rekao da nikada nisu pisali o njima.

I sam Matorčević pretučen je 10. oktobra na sred ulice u beogradskom naselju Grocka, kada mu je slomljena jagodična kost. Slučaj još nije rasvetljen, a javnost je za napad saznala preko njegovog portala.

Na sastanku je, prema rečima Nedima Sejdinovića, rečeno i da u ovom slučaju postoji napredak.

„Preneli su nam informacije i o slučaju Željka Matorčevića jer smatramo da je taj napad na neki način, a možda i direktno vezan za napad na Milana Jovanovića“, rekao je Sejdinović.

Radna grupa za bezbednost novinara nije se sastajala od novembra 2017. godine, kada je pet od šest novinarskih i medijskih udružnja zamrzlo svoj status.

NUNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija medija (AM), Asocijacija onlajn medija (AOM) i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) suspendovali su učešće posle odluke tužilaštva da odbaci krivične prijave novinara napadnutih na inauguraciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Tada su naveli da je Radna grupa neefikasna i da nema rezultate.

Bojkot su prekinuli u oktobru ove godine, kada se razgovaralo o načinima za prevazilaženje problema koji su doveli do prekida rada. Usvojen je i Akcioni plan rada Grupe.

Njen posao, prema rečima predstavnika Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) u Radnoj grupi Dragana Janjića, jeste da olakšava povezivanje napadnutih novinara, policije i tužilaštva, te da podstiče rad na povećanju bezbednosti novinara.

„I ovaj naš poziv da se Radna grupa hitno sastane vidim kao deo pokušaja da utičemo na nadležne da brže i ozbiljnije rade na rešavanju ovih slučajeva. To je teška i ozbiljna anomalija ovog društva, koja ukazuje na nedovoljan rad organa javne vlasti, na nedovoljnu brigu o tome šta će se pojavljivati u javnom dirkursu. Tako da - nismo zadovoljni, ali Radnu grupu ipak vidimo kao instrument koji treba da pomogne, podstakne i učini vidljivijim taj rad“, navodi Janjić.

Prema registru NUNS-a, ove godine zabeleženo je 65 napada za novinare. Od toga četiri fizička napada, 45 pritisaka i 16 verbalnih pretnji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG