Dostupni linkovi

Hiljade ljudi u protestnoj šetnji „Stop krvavim košuljama“ u Beogradu


Hiljade građana učestvovalo je u protestnoj šetnji ulicama Beograda na protestu „Stop krvavim košuljama“ u znak protivljenja i kako navode organizatori - kao podsećanje na sve napade na građane, novinare, aktiviste nevladinih organizacija i političare koji su se dogodili u prethodnom periodu.

Građani su se okupili kod platoa ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, a protest je počeo minutom ćutanja za tragično preminule u sudaru autobusa i voza kod Niša. Prvi se okupljenima obratio glumac Branislav Trifunović rečima "Ima nas mnogo", a zatim su govorili novinar kojem je nedavno zapaljena kuća Milan Jovanović i karikaturista Dušan Petričić.

Nakon obraćanja demonstranti su krenuli u protestnu šetnju pod sloganom „Jedan od pet miliona“. Ruta je nešto drugačija od prethodne subote – učesnici su prošli Makedonsku i Svetogorsku ulicu, zatim preko Takovske i ulice Kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, odakle su nastavili do Trga Slavija, gde je protest i završen uz najavu novog okupljanja sledeće subote.

Treći protest "Stop krvavim košuljama" u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Organizatori su objavili da je u protestu učestvovalo oko 40.000 ljudi.

Kolona se nakon kraćeg zadržavanja ispred zgrade RTS-a i zgrade Vlade Srbije uputila ka Trgu Slavija. Ispred RTS- demonstranti su organizovano uzvikivali i "pravili 5 minuta buke", kako su rekli organizatori, u znak protesta zbog načina izveštavanja RTS-a o prethodnim protestima i slabe zastupljenosti opozicije u informativnim emisijama.

Za saobraćaj su bile zaustavljene sve ulice kojima se kretala kolona, kao i okolne ulice, a javni prevoz tuda nije saobraćao za vreme trajanja protesta.

U ulici Kneza Miloša kod zgrade Vlade propušteno je jedno vozilo hitne pomoći pod rotacijom.

Slogan „1 od 5 miliona“ nastao je kao reakcija na navode pojedinih medija i aktuelne vlasti u Srbiji da se tokom prvog protesta održanog 8. decembra okupio mali broj građana, dok su organizatori tada tvrdili da je na protestu bilo više od 10.000 nezadovoljnih.

Na prethodnim protestima održanim 15. i 8. decembra okupilo se više hiljada demonstranata, među kojima su bili i predstavnici opozicionih stranaka - Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Borko Stefanović, Janko Veselinović, Miloš Jovanović, Boško Obradović, kao i javne ličnosti.

Povod za prvi protest, bio je napad na lidera opozicione Levice Srbije Borka Stefanovića i još jednog predstavnika njegove stranke u Kruševcu 23. novembra. Stefanović je tada napadnut s leđa, i, između ostalog, primio je udarac u glavu štanglom.

Protest u Beogradu
Protest u Beogradu

Opozicioni Savez za Srbiju je nakon napada na Stefanovića, zbog kog su privedena trojica napadača, optužio vladajuću Srpsku naprednu stranku da stoji iza napada, tvrdeći da su napadači povezani sa šefom Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislavom Gašićem iz Kruševca, koji je visoko pozicioniran u Srpskoj naprednoj stranci.

XS
SM
MD
LG