Dostupni linkovi

MUP Srbije: Namerno zapaljena kuća novinara


Novinar Milan Jovanović ispred svoje zapaljene kuće
Novinar Milan Jovanović ispred svoje zapaljene kuće

“Sasvim je izvesno da je požar u kući novinara portala Žig info Milana Jovanovića iz Grocke namerno izazvan”, izjavo je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova.

“Policija i tužilaštvo moraju da dođu do rezultata. Dakle, to su stvari koje su nedopustive u našoj zemlji”, izjavio je je Stefanović.

Ministar policije je rekao da je policija uzela izjavu od Jovanovića. Prema njegovim rečima proveravaju se poznate činjenice, a tokom dana će biti saslušane osobe po zahtevu tužilaštva, kao i neke na koje policija sumnja.

Milan Jovanović, novinar internet portala Žig info iz Grocke, izjavio je da je policija identifikovala da su mu, kako je rekao, dva lica molotovljevim koktelima zapalila garažu porodične kuće u Vrčinu. Jovanović je na konferenciji za štampu u Beogradu rekao da je u četvrtak 13. decembra bio na razgovoru u Policijskoj upravi za grad Beograd i da mu je tom prilikom rečeno da su počinioce i njihovo vozilo snimile privatne nadzorne kamere i da policija traga za napadačima.

„Prvo su mi zapalili garažu koja je u sklopu kuće, a onda je garaža izgorela i zahvatila je i kuću. Kažu da su na tragu i još uvek rade. Obilaze sve kamere po Vrčinu, tamo ima dosta kamera, i skidaju snimke“.

Jovanović je rekao da se ne oseća sigurno i da mu nadležni nisu ponudili policijsko obezbeđenje. Govoreći o mogućim razlozima napada u kom, kako je naveo, izgubio sve što je posedovao jer mu je kuća izgorela do temelja, Milan Jovanović je rekao da mu pretnje stižu od 2012. godine, od kada piše istraživačke tekstove o poslovanju Opštine Grocka, i za napade optužio predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića.

“Dvanaestog decembra 2017. godine meni i Željku Matorčeviću, glavnom uredniku portala Žig info, prećeno je ubistvom. Podneli smo prijave i stanici milicije Grocka. Bio sam zabrinut i išao sam nekoliko puta da intervenišem. Govorili su mi da će biti sve u redu i da ne brinem. Da rade na tome. Eto vreme prolazi i eto dokle je došlo”, kaže Jovanović.

Dragoljub Simonović, predsednik Opštine Grocka, demantovao je za beogradsku Televiziju Prva da je, kako je rekao, pokušao da naruči ubistvo novinara Milana Jovanovića.

“To je potpuno suluda priča čoveka koji je godinama opsednut nekom političkom pričom protiv mene kao predsednika opštine – pa čak i partije. A ovo što je Jovanović rekao se kosi sa zdravom pameću. Nikada mu u životu nisam pretio i nemam razloga da mu pretim. Njegovo je pravo da piše laži o meni i mojoj porodici i opštinskom rukovodstvu”, tvrdi Simonović.

Novinar Milan Jovanović rekao je da je javnost jedino što trenutno štiti njegov život, nakon što mu je u napadu izgorela kuća. On je saopštio da je poslednjih godina, zajedno sa urednikom portala Žig info Željkom Matorčevićem objavljivao podatke o, kako je naveo, "velikim krađama opštinskog rukovodstva Grocke".

Kako je rekao Jovanović, između ostalog su pisali o kradji u Železnicama Srbije dok je direktor tog preduzeća bio sadašnji predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović.

"Sve vreme sam bio zabrinut jer su nepoznate osobe snimale moju kuću i članove porodice. Željka Matorčevića napali su pre dva meseca, a mene su pokušali da ubiju i danas sam beskućnik. O pretnjama i napadima imam sve materijalne dokaze", rekao je Milan Jovanović.

Jovanović je na konferenciji za medije u Beogradu rekao da je pisao i o, kako je naveo, „krađi više od 29 miliona evra namenjenih gasifikaciji u opštini Grocka“ i precizirao da je podatke o tome dobio od članova Nadzornog odbora preduzeća Srbijagas.

"Gasifikacija Grocke trebalo je da bude završena 2014. godine ali do danas nije urađena“, rekao je Jovanović i dodao da su svi materijalni dokazi o tim aferama dostavljeni državnim organima, od javnog tužioca, preko ministara unutrašnjih poslova, pravde, državne uprave i lokalne samouprave, do Agencije za borbu protiv korupcije, kao i da je o malverzacijama u Grockoj pisao i predsedniku Srbije.

Milan Jovanović rekao je da je 33 godine bio zaposlen u MUP-u Srbije, da je u penziju otišao sa mesta šefa smene u Komandno-operativnom centru policije 1998. godine, posle čega je počeo da se bavi istraživačkim novinarstvom.

Kako su preneli beogradski mediji sa lica mesta i novinarska udruženja, u sredu 12. decembra nepoznate osobe su oko 3.30 ujutru ubacile molotovljeve koktele na garažu Milana Jovanovića u Vrčinu nakon čega su u požaru izgoreli kuća, garaža i auto, a on i njegova supruga bili su zbrinuti u bolnici zbog posledica udisanja dima.

XS
SM
MD
LG