Dostupni linkovi

Anastasijević optužuje Šešelja za napad na njega


Dejan Anastasijević
Dejan Anastasijević
Vojislav Šešelj ovih dana ponovo je u centru pažnje srpske javnosti, i to kao neko ko i iz pritvora Haškog tribunala najozbiljnije utiče na događaje u spoljnom svetu. Još se nije slegla bura povodom sumnji da je naredio da se likvidira njegov nekadašnji politički saborac Tomislav Nikolić, a već je isplivala nova priča – da je naložio bombaški napad na novinara Dejana Anastasijevića, mogućeg svedoka na suđenju.

Od početka suđenja lideru Srpske radikalne stranke Tribunal u Hagu ima probleme sa Šešeljem jer se sumnja da je na razne načine pokušao zastrašivanje svedoka.

U noći između 13. i 14. aprila 2007. na prozoru beogradskog stana Dejana Anastasijevića, novinara lista "Vreme", eksplodirala je ručna bomba. Delovi kašikare zasuli su sobu u kojoj su spavali Anastasijević i njegova supruga, a najbliži je proleteo desetak centimetara iznad njihovih glava. Samo pukom srećom niko nije stradao.

Iako je od tada prošlo više od tri godine, istraga tapka u mestu jer se još ne zna se ko je bombu postavio, kao ni ko stoji iza napada. Kako se nadležni nisu istakli u rasvetljavanju ovog slučaja, Anastasijević ih je ovih dana, kroz intervju jednim novinama, ponovo uputio na trag rekavši da ima razloga da veruje da je haški optuženik Vojislav Šešelj naredio taj bombaški napad. Niko mi se još nije javio da proveri moje navode, kaže za RSE Dejan Anastasijević, ali i ne očekujem da će me istražni organi kontaktirati.

"Sve što sam znao odavno sam im rekao, još pre dve godine. Uključujući i ime bivšeg Šešeljevog telohranitelja za koga sam čuo da mu je Jadranka Šešelj dala spisak. Ja sada ne znam da li su nešto postupali po tome. Ne znam da li se radi o nekoj nameri da se ne otkrije počinilac, ili se prosto radi o ošljarenju. činjenica je da se kod nas slučajevi u kojima su novinari napadaju vrlo retko rasvetljavaju,"
kaže on.

Šešeljevi saradnici negiraju optužbe

Demonstracije u Beogradu nakon napada na Dejana Anastasijevića - iz arhive
Anastasijević kaže da je saznao da je izvesno vreme pre napada Jadranka Šešelj, supruga Vojislava Šešelja, prilikom posete od tog haškog optuženika dobila spisak potencijalnih svedoka na njegovom suđenju koje bi trebalo eliminisati ili zastrašiti, i da ga je po povratku u Beograd predala organizatoru planiranih napada, nekadašnjem šefu obezbeđenja lidera Srpske radikalne stranke. Odmah po napadu nisam mogao da pretpostavim odakle je sve došlo, kaže Anastasijević, ali su mi se kockice onda složile.

"Pre svega prisetio sam se da me je Haški tribunal, odnosno njihova Služba za zaštitu svedoka, nekoliko meseci ranije upozorio na taj Šešeljev spisak. Tada na to nisam obratio mnogo pažnje ali u kontekstu je dobilo novi značaj. Kasnije sam dobio informacije u vezi sa tim spiskom, kome je otišao itd.",
priseća se Anastasijević.

Kao i u sličnim slučajevima ranije, saradnici Vojislava Šešelja apsolutno negiraju mogućnost da je taj haški optuženik naređivao napade ili ubistva i priče o tome nazivaju pukim izmišljotinama. Zoran Krasić, šef pravnog tima Vojislava Šešelja, rekao je za RSE da, u krajnjem slučaju, i da je hteo da preti svedocima pritvoreni lider radikala to nije mogao da učini.

"Odmah ću da vam objasnim o čemu se radi… i pretpretresni sudija 2006. godine, kada je i potekla ta informacija i usled čega je Jadranka Šešelj trpela zabranu komunikacije sa svojim suprugom, je na statusnoj konferenciji rekao: “Gospodine Šešelj, pa Vi ste potpuno u pravu. Prosto je nemoguće da ste nekome dostavili imena i prezimena zaštićenih svedoka, zato što Vam tužilaštvo jos nije reklo njihove šifre ili imena i prezimena”. Tako da je to sve samo priča," kaže Krasić.

U odbrani svog lidera, radikali se pozivaju i na činjenicu da je ministar policije Ivica Dačić izjavio da MUP nema saznanja da je Šešelj odgovoran za napad na Anastasijevića.

Ono što je mogla da vidi i javnost u Srbiji je da je proces u Hagu za ratne zločine Vojislavu Šešelju obeležen i time da je početkom 2009. dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala, zbog objavljivanja imena i drugih ličnih detalja zaštićenih svedoka.

Zaštita svedoka izazov za sud

Sonja Biserko
, iz Helsinškog odbora za ljudska prava, kaže za RSE da i to jasno govori da Šešelj na razne načine utiče na svedoke.

"Jer on je uspeo tokom suđenja da nekoliko svedoka obrlati i da ih prevede sa tužilačke na svoju stranu. Tu je jasno da su oni to učinili pod njegovim pretnjama. Radi se o svedocima koji su dali pisane izjave, da bi u toku samog suđenja promenili svoje iskaze. Vojislav Šešelj je očigledno mozak toga, ali je očigledno da je njegova logistička podrška u Srbiji. Da li se radi samo o članovima njegove partije, raznim kriminalnim grupama, da li je pre toga imao podršku u nekim ministarstvima, to je sada na državi da istraži,"
rekla je Biserko.
Sonja Biserko, Foto: Svetlana Božić

Zbog nepoštovanja suda Vojislav Šešelj osuđen je na 15 meseci zatvora, a u februaru je još jednom optužen zato što je u svojoj knjizi objavio podatke o 11 zaštićenih haških svedoka. Uprkos tome, Šešeljevi saradnici poriču njegovu krivicu i sve, kao naš sagovornik Zoran Krasić, vide kao medijsko-političku zaveru protiv tog haškog optuženika.

"Očigledno je da se primakao dan kada će se Vojislav vratiti, Srbija ga čeka, pa je na njega udarilo i kuso i repato. i sada, kada skuplja lovorike na tom suđenju u hagu, žele da ga ocrne i da ga prikažu kao nekog lošeg čoveka. To je ta matrica,"
tvrdi on.

Biserko zaključuje da se sud u Hagu neće obazirati na političke primedbe, ali da će u postupku protiv Vojislava Šešelja od najveće važnosti biti kakvu će odluku doneti kada se radi o svedocima koji su pod uticajem optuženog promenili iskaze.

"To je za njih veliki izazov. Zato što objektivno sud još nije rešio problem zaštite svedoka. To će sigurno biti presudno i za slučaj Šešelj i za to kako će mu odmerititi kaznu, zato što su to bili vrlo važni svedoci tužilaštva,"
kaže Biserko.

Anastasijević od bombaškog napada na njega živi u inostranstvu. Iako je od tada prošlo više od tri godine, kaže da neće biti potpuno miran dok se taj slučaj ne rasvetli.

"Jer sve dok se počinioci ne otkriju ja imam prava da strahujem da će se oni u nekom trenutku vratiti i završiti ono što su tada započeli,"
rekao je Anastasijević.

Novinar Vremena Dejan Anastasijević je autor brojnih tekstova o ratnim zločinima, o kojima je na suđenju Slobodanu Miloševiću svedočio pred Haškim tribunalom.
XS
SM
MD
LG