Dostupni linkovi

Policija suzavcem rasterala demonstrante u Skoplju


Protesti u Skoplju zbog sporazuma sa Grčkom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Protesti u Skoplju zbog sporazuma sa Grčkom

U Skoplju je u nedelju uveče policija ispred zgrade parlamenta upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su prethodno napali policiju tokom protesta zbog potpisivanja sporazuma Grčke i Makedonije o imenu.

Demonstranti su srušili i zaštitnu ogradu pre nego što ih je policija rasterala suzavcem ispred skupštine, nakon čega se situacija smirila, iako su na ulicama ostale grupe demonstranata i policijski kordoni.

U protestima je, kako prenosi agencija MIA pozivajući se na policijske izvore, povređeno sedam policajaca, a privedeno je 25 demonstranata.

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kodzijas (Kotzias) potpisali su u nedelju dogovor o promeni imena Makedonije u Republika Severna Makedonija, skraćeno Severna Makedonija.

Potpis na sporazum stavio je i posrednik Ujedinjenih nacija (UN) u sporu oko imena Metju Nimic (Matthew), koji ga je ocenio "poštenim, iskrenim i primenjivim".

Premijeri dve zemlje, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, istakli su važnost ovog dogovora za budućnost obe zemlje i stabilnost čitavog regiona.

Potpisivanje sporazuma o imenu Makedonije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

"Ponosni smo na ovaj sporazum. Ponosni smo jer smo ujedinjeni oko rešenja spora i odabrali smo rešenje koje nas ujedinjuje. Potpisivanjem konačnog sporazuma za rešavanje pitanja imena i strateškog partnerstva između naše dve zemlje pomerili smo planine. Kad su mnogi sumnjali, potvrdili smo da je to moguće", rekao je premijer Zaev.

"Započeli smo pisanje nove pesme ovde u Prespi. Naš je cilj da se ova pesma radosti peva našim jezikom i vašim jezikom, u našoj zemlji i u vašoj zemlji, od našeg naroda i vašeg naroda. Pesma koja će proslaviti mir", rekao je grčki premijer Cipras.

Cipras je sporazum nazvao patriotskim, a pozvao je građane obe države da ga prihvate bez predrasuda.

Sporazum je potpisan uz snažne mere obezbeđenja, u pograničnom području Prespa, na grčkoj strani Prespanskog jezera.

Tokom ceremonije potpisivanja sporazuma, pristalice grčke opozicije su protestovale u grčkom delu Prespe.

Kako je prenela agencija MIA, policija je suzavcem rasterala demonstrante kada su pokušali da uđu u bezbednosnu zonu i stignu do tog sela na grčkoj obali Prespanskog jezera.

XS
SM
MD
LG