Dostupni linkovi

Makedonija: Vlada dostavlja Sobranju na ratifikaciju dogovor sa Grčkom


Vlada Makedonije usvojila je Predlog zakona za ratifikaciju dogovora s Grčkom o rešavanju spora oko imena koji su u nedelju potpisali šefovi diplomatija dve zemlje. Kako se navodi u kratkom saopštenju makedonske vlade, predlog će biti dostavljem Sobranju Makedonije.

Dogovorom o rešavanju spora oko imena Makedonije predviđeno je da poslanici taj dokument usvoje prostom većinom prisutnih, a nakon usvajanja, dogovor će biti poslat predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu, koji ima rok od sedam dana da ga potpiše.

Ukoliko predsedniik ostvari pretnju i ne potpiše dokument, dogovor će ponovo biti stavljen na glasanje u Sobranju, a tada je za ratifikaciju potrebna apsolutna većina, odnosno glasovi 61 poslanika.

U slučaju da bude ponovo izglasan dogovor s Grčkom, makedonski predsednik je, prema Ustavu, obavezan da ga potpiše.

Dogovorom o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i o strateškom partnerstvu dve susedne zemlje, predviđeno je da Makedonija promeni ime u Severna Makedonija i da to garantuje ustavnim izmenama do kraja godine. Tim dokumetom Makedoncima je takođe priznat makedonski identitet, jezik i kultura, kao i kodovi MK i MKD.

U Makedoniji bi o tom dokumetu građani, prema ranijim najavama Vlade, trebalo da se izjasne na referendumu krajem septembra ili početkom oktobra, dok će u Grčkoj samo biti ratifikovan u parlamentu.

XS
SM
MD
LG