Dostupni linkovi

Ko je bio Mohsen Fakhrizadeh, ubijeni iranski naučnik?


Mohsen Fakhrizadeh u januaru 2019. godine
Mohsen Fakhrizadeh u januaru 2019. godine

Iranski naučnik Mohsen Fakhrizadeh ubijen je nakon napada na njegov automobil u Absardu, gradiću istočno od Teherana.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif osudio je ubistvo kao “čin državnog terorizma” i rekao da postoje “ozbiljne naznake uloge Izraela” u atentatu.

Fakhrizadeha, koji je ubijen u napadu u blizini Teherana, zapadne obavještajne službe smatrale su "mozgom” tajnih iranskih napora da razviju nuklearno oružje.

Iran koji je, zajedno sa svjetskim silama 2015. godine potpisao sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja punog naziva Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), poriče da je Fakhrizadeh bio uključen u takve radnje kao i to da oni pokušavaju koristiti obogaćeni uranijum za razvoj nuklearne energije.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) navela je u septembru ove godine da Iran nastavlja da povećava svoje zalihe obogaćenog uranijuma kršeći ograničenja određena u historijskom nuklearnom sporazumu iz 2015.

Prema njihovim tadašnjim navodima, Iran ima deset puta veću količinu obogaćenog uranijuma u zalihama od onoga što je dozvoljeno sporazumom.

Ko je Mohsen Fakhrizadeh?

Zapadni zvaničnici i stručnjaci vjeruju da je Fakhrizadeh odigrao ključnu ulogu u ranijim iranskim radovima na osmišljavanju sredstava za sastavljanje nuklearne bojeve glave. Ovo se, kako navodi Reuters, odigravalo iza fasade civilnog programa obogaćivanja uranijuma.

Iran poriče da je ikada pokušao razviti nuklearno oružje.

Živio je u sjeni i sa visokim osiguranjem i nikada nije bio dostupan nuklearnim istraživačima Ujedinjenih nacija.

Fakhrizadeh se rijetko - ako ikad - pojavljivao u javnosti i malo tko izvan Irana sa sigurnošću zna kako je izgledao, a kamoli da ga je upoznao, piše Reuters.

Tim Međunarodne agencije za atomsku energiju provjerava proces obogaćenja uranijuma u iranskom nuklearnom postrojenju
Tim Međunarodne agencije za atomsku energiju provjerava proces obogaćenja uranijuma u iranskom nuklearnom postrojenju

Jedini je iranski naučnik imenovan u „konačnoj ocjeni“ Međunarodne agencije za atomsku energiju 2015. o otvorenim pitanjima o iranskom nuklearnom programu i tome da li je bio usmjeren na razvoj bombe. U izvještaju se navodi da je nadgledao aktivnosti “podrške moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa”.

Fakhrizadeh je, kako navodi engleski servis Radija Slobodna Evropa, vodio iranski program Amad (Nada). Izrael i Zapad smatraju da je program bio vojna operacija kojom se procjenjuje izvedivost izgradnje nuklearnog oružja u Iranu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu imenovao je u aprilu 2018. godine Fakhrizadeha kao vodeću osobu u onome što je opisao kao tajno djelovanje na nuklearnom oružju provedenom pod krinkom civilnog programa.

Pozivajući se na arhivu kao dokaz, Netanyahu je rekao da su izraelski agenti pronašli veliku količinu dokumenata u Teheranu. Tada je Iran rekao da su dokumenti lažni.

"Zapamti to ime, Fakhrizadeh", rekao je tada Netanyahu.

Šta kaže Iran?

Iransko ministarstvo odbrane kaže da je Fakhrizadeh šef Organizacije za istraživanje i inovacije u ministarstvu. Također, vjeruje se da je viši časnik u elitnoj Revolucionarnoj gardi. Prije nekoliko godina rekli su da je bio vojni časnik, ali da nije uključen u nuklearni program.

Atentat na četvoricu iranskih naučnika povezanih sa nuklearnim programom između 2010. i 2012. možda su, piše Reuters, učvrstili odluku Teherana da onemogući UN-ovoj Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju pristup Fakhrizadehu, zbog straha da bi to moglo dovesti do curenja informacija o njemu. Iran je tada optužio Sjedinjene Države da stoje iza ubistava.

Također se vjerovalo da je Fakhrizadeh bio uključen u iranski razvoj raketnih projektila, a iranski izvor rekao je za Reuters da se smatra ocem tog programa.

U rezoluciji UN-a o Iranu 2007. godine imenovan je kao osoba uključena u nuklearne ili balističke aktivnosti.

Fakhrizadeovo porijeklo

U maju 2011. godine protjerana opoziciona grupa Nacionalno vijeće otpora Irana (NCRI) objavila je izvještaj sa fotografijom ubijenog iranskog naučnika.

U izvještaju su naveli da je rođen 1958. godine u gradu Qom kao i da je bio zamjenik ministra odbrane i brigadni general Revolucionarne garde. Imao je doktorat iz oblasti nuklearnog inžinjeringa, sa iranskog Imam Hussein Univerziteta.

Iranski izvor za Reuters rekao je da je Fakhrizadeh imao punu podršku iranskog vrhovog vjerskog lidera Ayatollaha Ali Khameneija. Prema istom izvoru, Fakhrizadeh je imao tri pasoša.

Uništeni automobil u kojem se nalazio preminuli naučnik
Uništeni automobil u kojem se nalazio preminuli naučnik

Mohsen Fakhrizadeh umro je u bolnici nakon što je bio teško povrijeđen nakon napada na njegov automobil u blizini Teherana.

Iran je potpisao nuklearni sporazum 2015. godine sa Sjedinjenim Državama, Nemačkom, Francuskom, Velikom Britanijom, Kinom i Rusijom.

Sjedinjene Države su se 2018. povukle iz sporazuma i vratile Iranu nazad svoje sankcije od kada je Teheran počeo da umanjuje poštovanje ograničenja prema sporazumu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG