Dostupni linkovi

Iran ima 'deset puta više zaliha obogaćenog uranijuma od dozvoljenog'


Iranski predsednik Hasan Rohani u poseti nuklearnom postrojenju u predgrađu Bušehera, Iran, fotoarhiv
Iranski predsednik Hasan Rohani u poseti nuklearnom postrojenju u predgrađu Bušehera, Iran, fotoarhiv

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) navela je da Iran nastavlja da povećava svoje zalihe obogaćenog uranijuma kršeći ograničenja određena u istorijskom nuklearnom sporazumu postignutom sa svetskim silama iz 2015. godine.

Ta agencija UN prijavila je danas (4. septembar) u dokumentu, u koji su imale uvid agencije AP i AFP, da Iran ima deset puta veću količinu obogaćenog uranijuma u zalihama od onog što je dozvoljeno ugovorom.

Iran je do 25. avgusta imao zalihe od 2105,4 kilograma obogaćenog uranijuma, što je povećanje u odnosu na 1571,6 kilograma koliko je poslednji put registrovano 20. maja.

Prema sporazumu poznatom kao Zajednički sveobuhvatni akcioni plan ili (JCPOA), Iranu je dozvoljeno da drži zalihe od samo 202,8 kilograma obogaćenog uranijuma.

Iran je potpisao nuklearni sporazum 2015. godine sa Sjedinjenim Državama, Nemačkom, Francuskom, Velikom Britanijom, Kinom i Rusijom.

Sjedinjene Države su se 2018. povukle iz sporazuma i vratile Iranu nazad svoje sankcije od kada je Teheran počeo da umanjuje poštovanje ograničenja prema sporazumu.

Predstavnici Irana i svetskih sila koje rade na tome da spasu sporazum sa Teheranom dogovorili su se 1. septembra u Beču da učine sve što mogu da sačuvaju taj dogovor.

XS
SM
MD
LG