Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Potjernica za Knezovićem, u policiji smjene i privođenja


Slika sa potjernice za Oliverom Knezovićem
Komesar MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona Zoran Galić razriješio je dužnosti pet policijskih službenika jer nisu na odgovarajući način zaštitili građane Širokog Brijega i njihovu imovinu prilikom osiguranja utakmice između NK Široki Brijeg i FK Sarajevo 4. oktobra. saopšteno je iz Uprave policije MUP-a.

Komesar je s dužnosti razriješio Iliju Lasića s mjesta načelnika Policijske uprave Široki Brijeg, Veselka Čovića s mjesta zapovjednika Policijske stanice Široki Brijeg, Dražena Primorca s mjesta načelnika sektora uniformirane policije MUP-a, Marija Borasa s mjesta načelnika Operativnog centra MUP-a, Ivana Brkića s mjesta načelnika Odsjeka kriminalističke policije PU Široki Brijeg.

U skladu s odredbama Zakona o policijskim službenicima navedeni policijski službenici bit će raspoređeni na nova radna mjesta.

Komesar Mupa Zoran Galić smjene je najavio na vandrednoj sjednici skupštine Zapadnohercegovačkog kantona koja je održana tokom dana.
Galić je kazao i kako su pojedini policajci koristili ovlasti na neprimjeren način, ali svoju izjavu do okončanja istrage nije želio obrazložiti.

Obračajući se zastupnicima, kantonalna tužiteljica Vesna Čavar odbacila je navode da je pod političkim pritiskom potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe pustila iz pritvora navijače Sarajeva, rekavši da bi se svakako našli na slobodi jer nije bilo zakonskih razloga za predlaganje mjere pritvora.

Skupština je usvojila i nekoliko zaključaka, uz ostalo zastupnici su jednoglasni u osudi ponašanja navijača Sarajeva za koje tvrde da su izazvali nasilne izgrede. Istaknuto je da se mora raditi na smirivanju tenzija i povratku dostojanstva Širokom Brijegu, koji je, kako tvrde, od nedjelje prošao kroz fizički, politički i medijski linč.

Kad je u pitanju medijski linč, zastupnici najviše krive Federalnu televiziju.

Za sutra je u Širokom Brijegu ponovno su najavljeni protesti navijača NK Široki Brijeg, Udruženja boraca i građana Širokog Brijega.

Za Knezovićem se i dalje traga


Federalna uprava policije u srijedu je na osnovu naloga Kantonalnog suda iz Širokog Brijega, raspisala međunarodnu potjernicu za Oliverom Knezovićem, zbog sumnje da je u nedjelju pištoljem ubio navijača Sarajeva Vedrana Puljića tokom navijačkih nereda u Širokom Brijegu.

Saopšteno je kako je potjernica raspisana za Knezovićem, rođenim 1974. godine u Sarajevu, s prebivalištem u Širokom Brijegu, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno dijelo ubojstva, u sticaju s kaznenim dijelom ubojstva u pokušaju.

Federalna uprava policije saopštila je da je u okviru istrage o okolnostima bjekstva Olivera Knezovića iz Odjela sudske policije u Širokom Brijegu, u srijedu uhapšeno osam sudskih policajaca koji su proslijeđeni Tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona.

Sumnja se da su počinili krivično djelo „protivzakonito oslobađanje osobe koja je lišena slobode“.

Oliver Knezović pobjegao je u ponedjeljak uveče, ubrzo nakon hapšenja.

Hrvatska policija preduzela je mjere nakon što je obaviještena da postoji mogućnost da se u Hrvatskoj krije Oliver Knezović, osumnjičen za ubistvo navijača Vedrana Puljića, nakon bjekstva iz zatvora u Širokom Brijegu.

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec rekao je da hrvatska policija preduzima aktivnosti u tom pravcu i da je u stalnom kontaktu sa kolegama iz Federacije BiH sa kojima razmjenjuju informacije.

On je kazao i kako se nada da će osumnjičeni Knezović, ukoliko se nalazi u Hrvatskoj, biti uhapšen.
  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG