Dostupni linkovi

Priveden osumnjičeni za pokušaj ubistva navijača




Tina Jelin

Komesar MUP-a ZHK Zoran Galić potvrdio je za RSE da je policija privela osobu koja se sumnjiči za pokušaj ubistva više navijača FK Sarajevo.

Istraga je, dodaje Galić, pokazala da postoji opravdana sumnja da je O.K /1968/ iz Širokog Brijega iz vatrenog oružja, kalašnjikova, ubio i Vedrana Puljića, 24-godišnjeg navijača Sarajeva.

Doznajemo kako je riječ o Oliveru Knezoviću koji je još sinoć priveden u policijsku upravu zbog sumnje da je teško ranio Almira Hadića 21-godišnjeg navijača Sarajeva koji se još uvijek nalazi na Odjelu intezivne njege Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Nakon nalaza patologa koji je potvrdio da je Puljić ubijen hicem u predjelu glave, Knezović je postao prvoosumnjičeni. Tokom dana privedeno je još nekoliko osoba iz Širokog Brijega, koji se sumnjiče za izazivanje nereda.

Galić dodaje kako još uvijek nema informacija o osobi koja je vatrenim oružjem ranila Željka Zadru u njegovoj porodičnoj kući, u neposrednoj blizini stadiona Pecara.

Sastanak potpredsjednika Federacije BiH i premijera ZHK-a


U Širokom Brijegu u večernjim satima održan je sastanak između potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe i premijera ZHK-a Zvonka Jurišića i njegovih saradnika. Zaključci sastanka su da je u cilju smirivanja situacije i otkrivanja istine potrebno otkriti ubicu Vedrana Puljića, utvrditi ko je koristio vatreno oružja i da li je u incidentu policija postupala u skladu sa Zakonom.
Mirsad Kebo

Istraga koja će se narednih dana provoditi mora jasno utvrditi da li je policija u toku nereda prekršila zakonska ovlaštenja. Zasad, kako tvrde u Širokom Brijegu, ne postoje indicije da je policija kršila zakon.

Kebo je tokom dana u Mostaru posjetio dvojicu navijača, teško ranjenih iz vatrenog oružja, jedan u predjelu pluća, a drugi u predjelu glave, zbog čega je zadobio frakturu lobanje na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. U Širokom Brijegu je posjetio i sedmoricu navijača FK Sarajevo koji su zadržani u pritvoru.

U izjavi za novinare, pred večerašnji sastanak naglasio je da je već pokrenuo inicijativu za predlaganje zakona koji bi spriječio ovakve događaje, a koji već više godina stoji u ladicama Državnog parlamenta, pa je u tu svrhu već danas obavio par sastanaka na kojima je razgovarano o pronalaženju rješenja koji bi ubuduće spriječili nasilje i divljaštvo na sportskim terenima.

"Mislim da u Širokom Brijegu nije bio međunacionalni incident, ali ako jeste onda to nije problem samo za Federaciju BiH, nego za cijleu BiH", podvukao je potredsjednik FBiH.

* * * * *

Navijači nogometnog kluba Sarajevo i dalje blokiraju centralne ulice u Sarajevu zbog ubistva Puljića i čekaju informacije o povrijeđenima. Pogledajte fotogaleriju. (Fotografije: Midhat Poturović)
XS
SM
MD
LG