Dostupni linkovi

Osumnjičeni za ubistvo navijača pobjegao policiji




U utorak oko podneva, više hiljada građana i fudbalskih navijača protestiralo je na Širokom Brijegu protiv dizanja optužnice protiv Olivera Knezovića i puštanja iz pritvora sedam navijača Sarajeva.

Od kantonalnog ministra MUP-a i komesara policije zahtijevali su smjenu tužitelja jer je, kako tvrde, pod pritiskom potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe naložio puštanje navijača Sarajeva.

Atmosfera na protesnom skupu koji je održan ispred zgrade MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) na trenutke je prijetila da će eskalirati. Pozivalo se na domoljublje susjednoj državi, Herceg-Bosni, veličala NDH i prijetilo Sarajevu.

Nakon razgovora sa kantonalnim ministrom MUP-a, prosvjednici su se razišli ali i najavili nove proteste u četvrtak, ako se njihovi zahtijevi ne ispoštuju.

Da li je obećana sloboda za Olivera Knezovića, kako je potvrđeno na skupu, ministar unutrašnjih poslova Zapadnoherecgovačkog kantona Ivica Gašpar za RSE kaže:

„Obećali smo da će svi oni koji su napravili kaznena i prekršajna djela, odgovarati. I to jedino možemo obećati“

Oliver Knezović koji je osumnjičen za ubistvo Vedrana Puljića i pokušaj ubistva više navijača Sarajeva,pobjegao je sinoć oko 12 sati i 30 minuta dvojici sudskih policajaca koji su odmah suspendovani

Edin Vehabović, zapovjednik Sudske policije Federacije BiH za RSE kaže:

„Trenutno nemamo više informacija vezano za bjekstvo. Formirali smo ekipu koja će sprovesti unutrašnju istragu i jedino što mogu reći u ovom trenutku da su osobe koje su osiguravale Knezovića, suspendovane.“


Puljić ubijen otetim policijskim pištoljem


Knezović je u policijsku stanicu Široki Brijeg priveden je još prve večeri tragičnog sukoba. Nakon obdukcije koja je potvrdila da je Vedran Puljić, 24-godišnji navijač Sarajeva ubijen vatrenim oružjem, Knezović je postao prvoosumnjičeni.

Dosadašnji tok istrage prema riječima Zorana Galića, komesra MUP-a ZHK, pokazao je da je Puljić najvjerovatnije ubijen otetim policijskim pištoljem.

Policajac je suspendiran ali je na osnovu njegovog iskaza, prepoznat Oliver Knezović kao osoba koja je otela pištolj i pucala na navijače Sarajeva, ubivši Puljića i teško ranivši Almira Hadžića koji se još uvijek nalazi na Odjelu intezivne njege Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Galić je u izjavi za RSE potvrdio da je u očekivanju potjernice kontaktirana Državna granična policija BiH i RH, jer postoji osnovana sumnja da će Knezović, koji posjeduje i hrvatsko državljanstvo pokušati prebjeći u Hrvatsku.

Oliver Knezović, bivši je pripadnik Kažnjeničke bojne HVO-a Mladena Naletilića Tute, koji je osuđen od strane Haškog tribunala za ratne zločine.Policiji od ranije nije poznat. Rođen je u Sarajevu 1968.godine. Od 1993.godine živi u Širokom Brijegu.

Govoreći o slučaju ranjavanja Željka Zadre, Širokobriježanina koji je propucan u svojoj porodičnoj kući, komesar MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona potvrdio je za RSE da je policiji tokom dana dostavljen video snimak koji u neredima uoči utakmice, pokazuje navijača Sarajeva kako prijeti pištoljem.

„Najvjerovatnije se radi o osobi koja je propucala i Željka Zadru u njegovoj porodičnoj kući, identitet osobe još uvijek nije poznat“ dodaje Galić.

Komentirajući protesno okupljanje Galić je kazao kako policiji treba prepustiti da radi svoj posao i da „pristisci kako od javnosti, tako i političara nisu dobri za istragu“.


Protesti navijača Sarajeva


Protesti navijača i građana u centru Sarajeva prekinuti su u utorak ujutro oko 2.00 sata, nakon što su iz pritvora u Širokom Brijegu, na intervenciju predsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe, pušteni navijači Sarajeva, koji su bili privedeni poslije nereda u nedjelju.

O novostima u istrazi oko nedjeljnih nereda, sinoć je u Širokom Brijegu ministar unutrašnjih poslova ZHK Ivica Gašpar informisao potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebu.

Zaključci sastanka su da je u cilju smirivanja situacije i otkrivanja istine potrebno otkriti ubicu Vedrana Puljića, utvrditi ko je koristio vatreno oružja i da li je u incidentu policija postupala u skladu sa Zakonom.

Istraga koja će se narednih dana provoditi mora jasno utvrditi da li je policija u toku nereda prekršila zakonska ovlaštenja. Zasad, kako tvrde u Širokom Brijegu, ne postoje indicije da je policija kršila zakon.

Kebo je u Mostaru posjetio dvojicu navijača, teško ranjenih iz vatrenog oružja, jedan u predjelu pluća, a drugi u predjelu glave, zbog čega je zadobio frakturu lobanje na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Kebo je već pokrenuo inicijativu za predlaganje zakona koji bi spriječio ovakve događaje, a koji već više godina stoji u ladicama Državnog parlamenta.

"Mislim da u Širokom Brijegu nije bio međunacionalni incident, ali ako jeste onda to nije problem samo za Federaciju BiH, nego za cijleu BiH", podvukao je potredsjednik FBiH.

Na sastanku su pregledani video zapisi koji su u posjedu policije, a premijer Zapadnohercegovačkog kantna Zvonko Jurišić pozvao je sve koji imaju snimljeni video materijal i fotografije da ih dostave nadležnim tijelima.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG