Dostupni linkovi

Ubistvo navijača pokazuje neefikasnost države
Treći dan zaredom nakon tragičnih sukoba navijača „Sarajeva“ i “Širokog Brijega“ ne stišavaju se reakcije i međusobne optužbe, a situaciju je dodatno dramatizovao bijeg osumnjičenog za ubistvo sarajevskog navijača iz pritvora u Širokom Brijegu.

Sve je još jednom ukazalo na nefunkcionalnost i neuređenost države BiH i kako sve može biti ispolitizovano.

Tek nekoliko sati nakon što su navijači FK „Sarajevo“ deblokirali centar grada, a policija u Širokom Brijegu udovoljila zahtjevima, te pustila njihovih sedam kolega, MUP Zapadno-hercegovačkog kantona je saopštio da je iz pritvora pobjegao Oliver Knezović, koji je osumnjičen za ubistvo Vedrana Puljića iz oteteg policijskog pištolja.

Sudski policajci koji su trebali čuvati Kenozovića su suspendovani a policija se nada da će uspjeti spriječiti Knezovićev bijeg u Hrvatsku.

U utorak oko podneva, više hiljada građana i fudbalskih navijača je protestiralo na Širokom Brijegu protiv dizanja optužnice protiv Knezovića i puštanja iz pritvora navijača Sarajeva.

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo negira da je juče, prilikom posjete Širokom Brijegu, vršio bilo kakav pritisak ili intervenisao da pritvoreni navijači „Sarajeva“ budu pušteni.

“Odluke o puštanju navijača ’Sarajeva’ su potpuno samostalne i bez ikakve vrste pritiska jer ne poznam nijednu od tih osoba koje obnašaju te funkcije i oni su po ustavu potpuno samostalni u svom radu. One su donijete dakako na osnovu činjenica i spoznaje kako tužioca tako i sudije koji je donio konačnu odluku da se oni puste kući. Puštanje i procedura su u skladu s ustavom, a ja sam legalista - i zakon nam ne smije biti osnova za bilo koju vrstu revanšizma, euforije,“ rekao je Kebo.

Kebo dodaje da istinu o događajima u Širokom Brijegu moraju utvrditi institucije sistema kako bi se spriječila bilo kakva politizacija: „Mi nismo suprotstavljene strane. Mi ne štitimo one koji su počinili kriminal i zločin - oni nemaju ni naciju ni vjeru.“

Istovremeno, poslanik u državnom Parlamentu Ivo Miro Jović smatra da su događaji u Širokom Brijegu ranije isplanirani i u službi određenih političkih krugova u Sarajevu.

"Trebalo je doći u Široki Brijeg i napraviti nered kako bi se moglo ocrnjivati i dalje jedan narod, a međunacionalnih sukoba, mora se prihvatiti, nije bilo. Dok ne uredimo BiH kao zemlju pravde, nema nam - dakle, stvoriti pravdenu državu, jer ovo je nepravdena država, i shvatiti da samo dogovorno može se stvoriti ambijent u zemlji međusobnog povjerenja, bez strahova, i izgrađivati budućnost i ići naprijed," rekao je Jović.

Iako se još uvijek ne znaju okolnosti pod kojima je Knezović pobjegao iz pritvora, dvojica sudskih policajaca su suspendovana. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije je saopšteno da su iz Sarajeva u Široki Brijeg upućeni službenici unutrašnje kontrole koji bi trebali utvrditi da li je policija tokom nereda prekršila zakonska ovlaštenja.

Ulica mjesto rješavanja problema

Da je BiH imala odgovarajuće zakon, policija bi znala kako da se ponaša i imala propisana pravila pa bi sada lakše bilo utvrditi ako je i ko je pogriješio, ističe predsjednik parlamentarne Komisije za ljudska prava BiH Sadik Ahmetović.

"Javile su se odmah, na samom startu, različite špekulacije o ovom događaju - od toga da je Vedran Puljić pogođen kamenom, da bi kasnije sudski medicinski vještaci utvrdili da je to vatrenim oružjem. Vjerujem da i zbog toga, i zbog svih ovih kasnijih dešavanja, federalni MUP imao razloga da preuzme stvar u svoje ruke kako bi na jedan neutralniji i profesionalniji način istražio ovaj slučaj, jer samo kvalitetnom i nepristrasnom istragom možemo imati jedno mirnije stanje na relaciji Sarajevo - Široki Brijeg i mislim da je ono u ovom momentu itekako potrebno zbog ukupne situacije u kojoj se BiH nalazi," rekao je Ahmetović.

I nisu samo policajci iz Sarajeva otišli da provjeravaju rad policije u Širokom Brijegu. Na protestima u glavnom gradu insistirano je i da sarajevski sudski patolog utvrdi uzrok smrti nastradolog Puljića. Sve ovo ukazuje koliko ozbiljan problem ima danas država BiH, upozorava predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH Srđan Dizdarević.

„Imamo strašan taj problem sa svim onim što se naziva nezavisno i stručno - od ljekara, pravnika, policajaca... Sve one institucije koje bi u normalnoj zemlji morale da budu po definiciji nezavisne, kod nas se to mora dvostruko provjeravati, dvostruko utvrđivati kako bi se došlo do objektivnog, odnosno nepristrasnog stručnog i profesionalnog nalaza. Mislim da je to vrlo dramatičan signal koji ukazuje na to kako se sve podvodi pod politiku i kako su i liječnici i policajci i pravnici, svi na neki način skupa u jednom prepucavanju koje ima političke i nacionalne oznake.“

Dizdarević dodaje da na nefunkcionalnost i neuređenost države BiH ukazuje i činjenica da je ulica postala mjesto rješavanja svih problema, što ozbiljno ugrožava njen opstanak:

„Ulica ima veću snagu od države. U biti svi ovi pritisci, od bilo gdje da dolaze, piju vode. Danas huligani, jučer ne znam ko, a sutra opet neko drugi može na ulici postići koncesije, ustupke koji nemaju nikakve veze ni s ustavom ove zemlje, ni sa poretkom, ni sa zakonima, ni sa vladavinom prava, ni sa pravima građanina i pojedinca.“

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG