Dostupni linkovi

Sa Kinezima o autoputu pregovaraće nova Vlada Crne Gore?


Osim zahtjeva iz nevladinog sektora, analizu dosadašnjih ugovora čiji su ključni djelovi ostali tajna za crnogorsku javnost traže i političke stranke.(Na fotografiji radnik se krije od sunca na gradilištu autoputa Bar-Boljare u Klopotu, u Crnoj Gori, 11. juna 2018. )
Osim zahtjeva iz nevladinog sektora, analizu dosadašnjih ugovora čiji su ključni djelovi ostali tajna za crnogorsku javnost traže i političke stranke.(Na fotografiji radnik se krije od sunca na gradilištu autoputa Bar-Boljare u Klopotu, u Crnoj Gori, 11. juna 2018. )

Novo probijanje roka za završetak izgradnje prve dionice autoputa u Crnoj Gori od Podgorice do Kolašina zahtijeva potpisivanje novog aneksa ugovora između Vlade Crne Gore i kineske kompanije CRBC (China Road and Bridge Corporation) koja je glavni izvođač radova. Prema prethodnom aneksu ugovora, prva dionica autoputa od Smokovca do Mateševa je trebalo da bude završena do kraja septembra.

U ministarstvu saobraćaja nisu odgovorili na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) kada bi trebalo da bude potpisan novi aneks ugovora sa kineskom kompanijom CRBC nakon još jednog probijenog roka za završetak izgradnje prve dionice od Podgorice do Kolašina. Takođe na isti upit, iz kineske kompanije nam je saopšteno da se o tome neće za sada oglašavati.

Ključna karakteristika dosadašnjeg aranžmana Vlade Crne Gore sa kineskom kompanijom je netransparentnost ugovora i potrošnje kredita kaže Dejan Milovac iz istraživačkog centra MANS-a.

“Hronična netransparentnost stvara sumnju da vjerujemo da investicija vrijedna, sada više od milijardu, u Crnoj Gori ne može proći bez korupcije. Sve ono što je bila komunikacija između CRBC, Exim banke (kineska kreditna banka) i Ministarstva saobraćaja sa druge strane bilo je jednostavno proglašeno za poslovnu tajnu. Sa stanovišta MANS-a je potpuno neprihvatljivo da građani ne znaju kako se troši najveći kredit koji je Crna Gora uzela u modernoj istoriji. Nakon četiri godine od početka izgradnje, mi na primjer saznajemo da postoje dodatni radovi, izgradnja petlje, sprovođenje vode i struje, a koji nisu predviđeni prvobitnim ugovorom”, kaže Milovac.

Ima li izlaza za crnogorski autoput?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00

Prva dionica autoputa u Crnoj Gori, koji u konačnom treba da vodi od Jadranskog mora (Bara) do granice sa Srbijom (Boljare), trebalo je da bude završena u maju 2019. godine, ali je zbog probijenog roka potpisan aneks ugovora za novim rokom 30. septembar 2020. godine. Ugovorena cijena je prvobitno bila 809 miliona dolara, a zatim je povećana za još oko 90 miliona za naknadnu izgradnju pristupnih puteva ka Podgorici i komunalne infrastrukture uz autoput.

Osim zahtjeva iz nevladinog sektora, analizu dosadašnjih ugovora čiji su ključni djelovi ostali tajna za crnogorsku javnost traže i političke stranke.

U međuvremenu je u Crnoj Gori došlo do političkih promjena, pri čemu će, ukoliko formiraju novu Vladu, posao sa kineskim kompanijama preuzeti trojna koalicija koja je osvojila natpolovičnu većinu i u procesu je formiranja Vlade.

Lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” i kandidat za mandatara Zdravko Krivokapić je najavljivao kontrolu ugovora o izgradnji autoputa i načina trošenja kineskog kredita.

Crna Gora u kineskom zagrljaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Miloš Konatar visoki funkcioner Građanskog pokreta URA koja je dio nove parlamentarne većine, za RSE najavljuje da ugovor o izgradnji autoputa neće više biti tajna, naglašavajući da su do sada građani skupo plaćali sve ugovore koje je doskorašnja Vlada proglašavala tajnim.

“Građani su kvantitativno platili više od 100 miliona eura upravo zbog nepreciznosti ugovora prilikom početka realizacije izgradnje. Mnoge stavke iz ugovora su proglašene državnom tajnom i nedostupne su javnosti. I mi moramo najprije uraditi sveobuhvatnu analizu, povećati transparentnost projekta kako bi se uključila sva pamet koju imamo”, kaže Miloš Konatar dodajući da se nedostatak transparentnosti mora promijeniti u narednom periodu:

“Da vidimo potpuno jasno koliko će građani Crne Gore u konačnom platiti dionicu autoputa i koliko nas je do sad koštao taj projekat”.

Jedna od najvećih nepoznanica je, da li će sa odlaganjem završetka izgradnje autoputa biti odložen početak isplate kredita kineskoj Exim banci, odnosno da li će biti produžen grejs period koji ističe 2021. godine.

Ekonomski analitičar Zarija Pejović kaže da će Crna Gora morati da refinansira rate kredita, a o eventualnom odlaganju isplate kredita pregovaraće nova Vlada:

“Mislim da će o tome morati što hitnije da pregovara nova Vlada sa predstavnicima CRBC i da se o tom pitanju nađe neki kompromis. Nadam se da će se taj kompromis i naći”.

Nakon završetka prve dionice, Crnu Goru čeka izgradnja druge dionice od Mateševa do Boljara. Dejan Milovac iz MANS-a navodi da je prioritet izgradnja kompletnog autoputa:

“Najgore bi bilo, kada je u pitanju nova Vlada je, da se projekat obustavi iz bilo kojeg razloga i da Crna Gora ima samo tih 41 kilometar autoputa koji ni u kom slučaju ne može opravdati sve ono što je uloženo u taj projekat”.

Na dionici od Smokovca do Mateševa (prioritetni dio auto-puta Bar – Boljare), završeno je skoro 93 odsto radova, a početkom avgusta sledeće godine sve bi moglo biti gotovo, rekao je za RSE Jonuz Mujević izvršni direktor Monteputa, jedne od kompanija izvođača radova na autoputu.

Autoputem do dužničkog ropstva?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Mujević je kazao da se sada čeka odgovor glavnog inženjera, odnosno nadzornog organa, da odgovori na zahtjev CRBC-a, glavnog izvođača vezano za produženje roka.

„Kada dobijemo stav glavnog inženjera prema investitoru znaćemo tačno koji koraci treba da se preduzmu. Novi aneks ugovora o projektovanju i izgradnji će biti potpisan nakon odluke nadzornog organa u kome bi bio preciziran novi rok završetka radova, s obzirom na to da je postojeći rok probijen“, kaže Mujević i dodaje da radovi napreduju „određenom“ dinamikom.

„Tom dinamikom možemo i ne možemo biti zadovoljni ali radi se. Od dolaska kineskih radnika intenzivirao se rad i ako se ovako nastavi, biće dobro“, ukazuje Mujević.

Navodi i da je pandemija najviše doprinijela tome da se produži rok završetka prve dionice auto puta jer veliki broj kineskih radnika, koji koristi redovni godišnji odmor oko nove godine, nije mogao da se vrati nazad na posao.

„Zbog toga od februara do juna skoro da nismo imali radnike na određenim dionicama puta , (sekcija tri i četiri). Od juna je krenulo i zadovoljni smo sadašnjom dinamikom“, kaže Mujević.

Prema njegovim riječima ta dionica će biti privedena kraju jer su sredstva obezbijeđena. Upitan kada se može očekivati kraj radova, odgovorio je:

„Moje mišljenje je da će to biti početkom avgusta sledeće godine“, navodi Mujević.

Prema podacima CRBC, na izgradnji autoputa radi ukupno oko 1.000 radnika, od toga 379 kineskih državljana, a ostalo su domaći radnici, zaposlenici podizvođača.

Na više puta ponovljeno pitanje da li postoji mogućnost da Crna Gora zapadne u dužničko ropstvo zbog već visokog javnog duga, koji iznosi 78% BDP-a, crnogorski zvaničnici su u više navrata negirali tu mogućnost.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG