Dostupni linkovi

Završen most na autoputu Bar-Boljare


Most 'Moračica' spojen
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Crnogorski premijer Duško Marković i ministar saobraćaja Osman Nurković, u pratnji ambasadora Kine čija je firma CRBC izvođač radova, obišao je most Moračica, čija je konstrukcija spojena rano jutros.

Riječ je o jednom od najvećih objekata i simbolu budućeg autoputa Bar- Boljare. Za samo jednu stopu mosta utrošeno je oko 5 hiljada kubika betona, u kompletan most ugrađeno je oko 15 hiljada tona željeza.

Most Moračica, nazvan po koritu Morače iznad koga je građen, visok je 175 metara i dug 960 metara. Nakon obilaska Moračice premijer Duško Marković je izjavio kako je danas najvažniji dan za čitav projekat autoputa.

"Sljedeći važniji trenutak od ovog dana je završetak cijele dionice autoputa i njeno puštanje u rad. Ovo je investicija vrijedna 70 miliona eura. Kažu mi da je ovo most po veličini stopa treći u Evropi a među 10 u svijetu. Onda možete da zamislite kakav je to građevinski poduhvat. Ovo je potvrda da Crna Gora ima sposobnosti da odgovori ovakvim projektnim izazovima, na dobro građana, na dobro države i standarda stanovništva".

Premijer Marković je dodao kako vlada ima "snažna uvjerenja" da će kompletna prva dionica autoputa između Podgorice i Mateševa, dugačka 40 kilometara biti završena u ugovorenom roku, do 30. septembra naredne godine.

Podsjetimo, izgradnja te prioritetne dionice košta 809 miliona i 600 hiljada eura kako je precizirano ugovorom crnogorskog Ministarstva saobraćaja i kineske državne kompanije CRBC. Vlada se u tu svrhu zadužila kod kineske državne EXIM banke kreditom od 697 miliona eura,i to u dolarima, bez zaštite od valutnog rizika. Otplata prve godišnje rate od 67,5 miliona dolara počinje 2021. godine i kredit će se otplaćivati14 godina, do 2035. godine.

XS
SM
MD
LG