Dostupni linkovi

Zbog koronavirusa Crna Gora bez kineskih radnika na autoputu


Pres konferencija Instituta za javno zdravlje
Pres konferencija Instituta za javno zdravlje

Kineski radnici koji su angažovani na izgradnji autoputa Bar-Boljare u Crnoj Gori, njih oko 800 neće se do daljeg vratiti u Crnu Goru dok se ne vidi kako će se razviti situacija sa koronavirusom, saopštio je na pres konferenciji direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

Skoro 800 radnika iz Kine je otputovalo u svoju matičnu državu tokom prethodnih praznika.

Kako je saopštio Boban Mugoša, u razgovoru sa pomoćnikom direktora kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), dogovoreno je da njihovi radnici ne dolaze do daljnjeg u Crnu Goru, dok se ne vidi šta će se sve dešavati.

Na pres konferenciji je rečeno da u Crnoj Gori trenutno boravi 393 radnika iz Kine, a većina kineskih državljana koji su angažovani na izgradnji autoputa su porijeklom iz oblasti u kojoj se nalazi grad Vuhan, gdje je bio epicentar koronavirusa.

Ministar zdravlja u Vladi Crne Gore Kenan Hrapović je ocijenio da je vjerovatnoća pojave koronavirusa veoma niska, ‘ali da se ništa ne može isključiti’. Ministar Hrapović je rekao da je Kliničkom centru izdato naređenje da se nabavi dodatna oprema, pooštre kontrole. Kako je saopšteno uspostavljen je nadzor na granici u saradnji sa pograničnom policijom i sanitarnom inspekcijom.

Svjetska zdravstvena organizacija trenutno ne preporučuje posebne mjere za putnike u međunarodnom saobraćaju koji putuju u pogođeno kinesko područje u smislu ograničavanja putovanja.

XS
SM
MD
LG