Dostupni linkovi

Kineske kompanije na srpskom IT tržištu pod lupom SAD


Ministar za tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović (levo) u poseti inovacionom razvojnom centru kompanije Huawei u Beogradu, 19. maj 2020.
Ministar za tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović (levo) u poseti inovacionom razvojnom centru kompanije Huawei u Beogradu, 19. maj 2020.

Predstavnici Vlade Srbije ističu da Srbija zauzima neutralnu poziciju kada je reč o izboru kompanija na IT tržištu i da situaciju ne posmatra iz političkog ugla. Ipak, poslovanje Srbije sa Kinom već je ušlo u „radar“ američkih diplomata.

U američkoj ambasadi navode da je “za ekonomsku i nacionalnu bezbednost Srbije od presudnog značaja da pažljivo prati investicione dogovore koji mogu predstavljati prostor za prenos tehnologije, špijunažu, krađu ličnih podataka građana ili kompromitovanje kritične infrastrukture”.

Kako se ocenjuje u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), Srbija ima razloga za zabrinutost za privatne informacije koje su na mreži kojom upravlja Narodna Republika Kina.

“Huawei je usko vezan za Komunističku partiju Kine koja, prema kineskom zakonu, može primorati Huawei da manipuliše, ometa ili vrši špijunažu nad informaciono-komunikacionim sistemima izvan kineskih granica, u bilo kojoj zemlji koja koristi svoju tehnologiju”, navodi se u odgovoru ambasade.

U njemu se dodaje i da se diplomatsko predstavništvo Amerike u Srbiji nada da fokus na bezbednost mreže otvara mogućnosti i za američke IT kompanije, ali da je glavni cilj zaštita sigurnosti digitalne infrastrukture u Americi i ohrabrenje saveznika, uključujući Srbiju, da to isto urade.

Američki predsednik Donald Tramp (Trump) stavio je u maju prošle godine Huawei na crnu listu, uz zabranu američkim kompanijama da koriste opremu ovog kineskog tehnološkog giganta, uz obrazloženje da se time ugrožava nacionalna bezbednost. Osim toga, američko ministarstvo trgovine je stavilo Huawei na "listu entiteta" od kojih je zabranjeno da se naručuju tehnologiju za američke firme bez vladinog odobrenja.

Prema podacima Udruženja za elektronske komunikacije informaciono društvo Privredne komore Srbije (PKS), u Srbiji trenutno radi 670 IT kompanija sa stranim kapitalom koje su članice tog udruženja.

Kako se navodi u podacima koje je Radiju Slobodna Evropa dostavilo ovo udruženje, najveći broj kompanija je iz SAD – 72. Slede Švajcarska (65), Nemačka (53), Italija (38) i Holandija (37). Narodna Republika Kina (NRK) u Srbiji ima registrovane četiri kompanije, među kojima je i Huawei.

Na pitanje da li se na IT tržište u Srbiji odražava aktuelna geopolitička situacija između američke Vlade i kineske kompanije Huawei, u Privrednoj komori Srbije odgovaraju odrečno.

“Članice PKS nisu kontaktirale ni jedno telo PKS sa bilo kakvim problemima u realizovanju projekata sa kompanijom Huawei”, kaže za RSE Marjan Stojanović, sekretar Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo Privredne komore Srbije.

Konkurenti na srpskom tržištu

Prema rečima Mihaila Jovanovića, direktora Vladine Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Srbija zauzima neutralnu poziciju.

„Mislim da to neće uticati na to da li će Huawei raditi neke velike komercijalne poslove u Srbiji, jer je Huawei već prisutan u gotovo svim telekomunikacionim kompanijama u Srbiji“, kaže Jovanović za RSE na pitanje kako sankcije Amerike na kineski Huawei utiču na srpsko IT tržište.

Prema njegovim rečima, Srbija tu situaciju ne posmatra iz političkog ugla i želi da se pokaže kao zemlja otvorena za sve strane investicije.

Vlada Srbije je prethodnih godina potpisala memorandume o razumevanju sa šest stranih IT kompanija, među kojima je pet američkih i kineski Huawei.

Prema rečima Mihaila Jovanovića osim sa kineskom kompanijom, memorandum je potpisan sa američkim kompanijama Microsoft, Oracle, IBM, NVIDIA i Nutanix.

Prema njegovim rečima, to je bio prvi korak ka saradnji u okviru državnog DATA centra u Kragujevcu, koji bi trebalo da počne sa radom polovinom oktobra. DATA centar bi trebalo da omogući da se na bezbedan način smešta oprema i čuvaju podaci različitih korisnika.

„Državni DATA centar je tako projektovan da ima kapacitete za smeštaj opreme i podataka državne uprave i lokalne samouprave, ali smo ga projektovali tako da ima dovoljno kapaciteta i za potencijalno komercijalne korisnike. Tako da kroz ove memorandume mi pozivamo velike svetske IT kompanije da razmisle o tome da svoje velike svetske DATA centre kao komercijalni korisnici smeste u Srbiji“, kaže Jovanović.

Huawei kamere u Beogradu: Ko gleda 'Velikog Brata'?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Upozorenje iz Vašingtona

Međutim, da čvrsta saradnja sa kineskim kompanijama već ima posledice vidi se i u odgovoru američke ambasade u kojem se navodi da su već imali razgovore sa zvaničnicima i privrednicima Srbije o sigurnom internet saobraćaju koji ulazi i izlazi iz američkog diplomatskog predstavništva.

U odgovoru ambasade se navodi da će Stejt department ove godine početi da zahteva „Čist put“ za sav 5G mrežni saobraćaj koji ulazi i izlazi iz američkih diplomatskih objekata.

“To znači da komunikacijske staze koje koriste naše ambasade i konzulati ne smeju koristiti nikakvu opremu za prenos, kontrolu, računanje ili skladištenje od nepoverljivih IT dobavljača”, dodaje se.

Operatori mobilne mreže širom sveta, kako se objašnjava u odgovoru ambasade, počinju da prepoznaju rizik i odlučuju da nabave svoju opremu i usluge od pouzdanih dobavljača.

“Mnogi vodeći svetski operatori - uključujući špansku Telefonicu, Orange u Francuskoj, O2 u Velikoj Britaniji, Jio u Indiji, Bell Canada, Telstra u Australiji i drugi – postaju „Clean Telcos“ (“čiste telekomunikacione kompanije”)”, navodi se u pisanom odgovoru iz ambasade.

Dodaju da su o ovoj temi “poslednjih nedelja” imali “otvorene i plodne” razgovore sa zvaničnicima u Srbiji i provajderima telekomunikacija.

“Te su poruke veoma dobro primljene; i predstavnici vlasti i predstavnici privatnog sektora složili su se da je važno verovati da kompanije 5G opreme i softvera neće pretiti nacionalnoj bezbednosti, privatnosti, intelektualnoj svojini ili ličnim pravima. Srećom, znamo da većina srpskih provajdera već koristi isključivo pouzdane evropske provajdere za opremanje svojih mobilnih mreža”, navode u ambasadi.

Da je Huawei među glavnim „igračima“ u koje se gleda kada je reč u uvođenju 5G mreže u Srbiji potvrdio je u aprilu prošle godine ministar finansija Srbije Siniša Mali koji je razgovarao je u Pekingu sa predstavnicima kompanije i o mogućnosti uvođenja 5G mreže.

Podrivanje pravila slobodnog tržišta

Ambasada SAD u Srbiji u pisanom odgovoru za RSE navodi da se zalaže konkurenciju na srpskom IT tržištu, ali napominje da u mnogim slučajevima zvanični Peking “podstiče ekonomsku zavisnost i podriva pravila slobodnog tržišta”.

“Svake godine, konkurencija iz Narodne Republike Kine krade intelektualno vlasništvo iz Sjedinjenih Država i Evrope u vrednosti od stotine milijardi evra”, dodaje se u odgovoru ambasade u kojem se upozorava da Peking često zaobilazi međunarodna pravila i norme trgovine, investicija i inovacija.

“Štaviše, Narodna Republika Kina svojim trgovinskim partnerima ne pruža recipročni pristup tržištu, a favorizuje netransparentne ugovore čiji detalji nisu vidljivi građanima Srbije”, navodi se u odgovoru ambasade SAD.

Druge države zabranile Huawei

Nakon Sjedinjenih Američkih Država, i vlada Velike Britanije je 14. jula najavila da planira zabranu upotrebe Huawei opreme na svojoj mreži. Time je poništena odluka Velike Britanije iz januaru ove godine, kada je vlada u Londonu odlučila da prihvati ponudu kineske kompanije da isporuči 35 odsto potrebne opreme za britansku 5G mrežu, što je naišlo na snažan otpor u redovima vladajuće konzervativne stranke.

Na liniji sa Sjedinjenim Državama je i Rumunija, čiji je predsednik Klaus Johanis (Iohannis) u avgustu prošle godine potpisao memorandum o razumevanju sa američkom Vladom o 5G tehnologiji. U dokumentu se ne navodi eksplicitno ime niti jedne kompanije, već se utvrđuju kriterijumi transparentnosti za provajdere koji će biti odabrani za razvoj 5G mreže u toj zemlji.

Sličan sporazum potpisali su u septembru 2019. godine zvaničnici Poljske i SAD. Poljski ministar digitalnih poslova Marek Zagorski (Zagórski) izjavio je u februaru ove godine za portal Politico da Poljska planira da ograniči „visoko rizične“ dobavljače 5G telekomunikacija na načine koji prevazilaze niz bezbednosnih kontrola koje je ranije predložila Evropska unija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG