Dostupni linkovi

Huawei u središtu konflikta SAD i Kine


Nadzorna kamera ispred fabrike Huaweija u kineskom gradu Donguanu
Nadzorna kamera ispred fabrike Huaweija u kineskom gradu Donguanu

Američki predsjednik Donald Trump je proglasio vanredno stanje, da bi, kako je obrazloženo, zaštitio američku telekomunikacionu mrežu od "stranih neprijatelja". U izvršnoj uredbi, objavljenoj kasno u srijedu, nije imenovana niti jedna kompanija, ali se vjeruje da je meta kineski telekomunikacioni gigant Huawei.

Sam Huawei je rekao da će zabrana poslovanja u SAD štetiti samo američkim korisnicima i kompanijama.

Kineske vlasti su kritikovale odluku SAD zbog stavljanja telekomunikacionog giganta na crnu listu, najavljujući da će zaštiti svoje kompanije u trenutku kada rastu tenzije između dvije zemlje zbog trgovinskog rata.

Izvršnom uredbom Donalda Trumpa suštinski je američkim kompanijama zabranjena upotreba stranih telekomunikacionih kompanija za koje se vjeruje da predstavljaju rizik za nacionalnu sigurnost.

Proglašeno je ekonomsko vanredno stanje kojim se vladi SAD daju ovlasti da zabrani tehnologije i usluge "stranih neprijatelja" označenih da predstavljaju "neprihvatljivi rizik" po nacionalnu sigurnost, uključujući i zbog sajber špijunaže i sabotaže.

Uredba, nije imenovala niti jednu državu ili kompaniju posebno ali stiže nakon mjeseci američkog pritiska na kineskog telekomunikacionog giganta Huawei i reflektuje vladinu zabrinutost da bi njihova oprema mogla predstavljati tehnološku prijetnju po "internet u SAD i telekomunikacionu infrastrukturu".

Prema saopštenju Bijele kuće, Trumpova naredba ima za cilj da "zaštiti Ameriku od stranih neprijatelja koji aktivno i sve više kreiraju i eksploatišu ranjivosti u informacionim i komunikacionim tehnologijama infrastrukturama i službama".

Takođe se sekretaru za trgovinu daju ovlasti da "zabrani transakcije koje predstavljaju neprihvatljiv rizik za nacionalnu bezbjednost", kako stoji u saopštenju.

U saopštenju ovim povodom Huawei, koji se sam prepoznao, je odgovorio:

"Ako SAD ograniče Huawei, to neće učiniti bezbjednijim Sjedinjene države, niti će ih učiniti snažnijim. Samo će natjerati SAD da koriste inferiornu i skuplju alternativnu i opremu, i da zaostaje iza ostalih zemlja...i na kraju, nanosi štetu američkim kompanijama i korisnicima".

Takođe su naveli da su "nerazumne restrikcije" po Huawei, otvorile i "druga ozbiljna zakonska pitanja".

Kompanije je doduše saopštila da su spremni da "komuniciraju sa SAD da osiguraju bezbjednost produkta", čime su podsjetili da su iste garancije dali Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) i drugim EU državama.

Tokom susreta u Londonu u utorak, predsjednik Huaweia Liang Hua je rekao da je "spreman da potpiše sporazume o nešpijuniranju sa vladama" budući da se nastavljaju strahovanja oko bezbjednosti upotrebe njihovih proizvoda.

Njemačkoj je takođe prije dva mjeseca ova kompanija ponudila nekoliko stotina miliona eura ulaganja za bezbjednost telekomunikacija. Takođe im je posljednjih sedmica i ponuđen ugovor o nešpijuniranju.

Nekoliko zemlja, predvođenih SAD, su iskazale zabrinutost posljednjih mjeseci jer strahuju da proizvode Huaweia Kina može koristiti za špijunažu, što je optužba koje kompanija izričito odbacuje.

Oni tvrde da ne predstavljaju prijetnju i da funkcionišu nezavisno od kineske vlade.

Ren Žengrei, osnivač kompanije i izvršni direktor je u februaru je rekao za CBS News da će Huawei odbaciti svaki pokušaj sakupljanja obavještajnih podataka preko njihovih proizvoda, čak iako kineska vlada to bude tražila od njih.

"Mi nikada nijesmo učestvovali u špijunaži i mi ne dozvoljavamo niti jednom od naših zaposlenih da rade tako nešto. I mi apsolutno nikada nijesmo imali spoljne kanale", kazao je Žengrei.

U avgustu prošle godine je Trump potpisao zakon kojim se brani američkoj vladi upotreba opreme od Huaweia i još jednog kineskog provajdera ZTE Corp-a.

SAD takođe uporno pritiskaju zapadne saveznike da odbace novu generaciju mobilne mreže 5G.

Osim ove uredbe američko ministarstvo trgovine je stavilo Huawei na njihovu "listu entiteta" kojim se svim kompanijama brani da naručuju tehnologiju za američke firme bez vladinog odobrenja.

U trgovinskim ratovima svi gube
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Sve ovo se dešava u momentu pogoršavanja tenzija između SAD i Kine zbog trgovinskog rata uzrokovanog povećanjem američkih tarifa na robu uvezenu iz Kine i uzvratnim mjerama Pekinga.

Telekomunikacioni div Huawei u epicentru je američko-kineske borbe za prevlast koja dominira globalnom politikom posljednjih godina.

Potez Trumpa je odmah pozdravio predsjednik američke Federalne komisije za komunikacije Ajit Pai koji je to nazvao "značajnim korakom prema bezbjednosti američkih mreža".

Trumpov sekretar trgovine Wilbur Ross, je rekao da se izvršna naredba razmatrala već više od godinu dana i da ima za cilj da zaštiti američki lanac snabdijevanja za telekomunikacione tehnologije.

"Pod vođstvom predsjednika Trumpa, Amerikanci će biti u stanju da vjeruju da je naša bazi podataka i infrastruktura sigurna", rekao je Ross.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Šuang je opisao američke akcije "protiv konkretnih kineskih kompanija" kao "sramotne i nepravedne".

"Mi apelujemo na SAD da prekinu da pritiskaju kineske kompanije uz izgovor bezbjednosti i osiguraju fer, pravednu i nediskriminatornu sredinu za njihove normalne investicije i operacije", naveo je Šuang u saopštenju.

SAD su već uvele restrikcije za federalne agencije kojima je zabranjena upotreba Huawei proizvoda, a pokušavaju da nagovore i saveznike da ih odbace. Australija i Novi Zeland su već blokirale upotrebu Huawei opreme u 5G mrežama.

No BBC azijski reporter za biznis Karishma Vaswani navodi u analizi da je istina kada Huawei kaže da će SAD biti na gubitku. Kako navodi čak i bez američkog tržišta, vjerovatno je da će Huawei zadržati kontrolu između 40 i 60 posto mreža širom svijeta, i to, kako kaže, pokazuju analize tehnološke industrije.

Ali ukazuje da ono što može pogoditi Huawei je odluka ministarstva trgovine SAD da ih stave na "listu entiteta" čime se brani američkim kompanijama bilo kakvo poslovanje sa njima.

Stoga kako zaključuje Huaweiju možda ne treba američko tržište, ali sasvim sigurno im trebaju ključne komponente koje dobijaju sa njega.

Trump i kineski predsjednik Si Đinping, prema očekivanjima treba da se susretnu u Japanu sljedećeg mjeseca.

Mjere protiv Huawei preduzete su u trenutku kada je američki ministar finansija Steven Mnuchin rekao da će uskoro posjetiti Kinu da bi nastavio pregovore o trgovinskom sporazumu.

Nade o njegovom postizanju dovedene su u pitanje nakon što je Vašington podigao carine sa 10 na 25 posto na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara. Peking je uzvratio tarifama od 25 odsto na 60 milijardi američkog uvoza.

Ograničenje izvoza je "ozbiljna eskalacija sa Kinom koja će makar minimalno smanjiti perspektivu za nastavak trgovinskih pregovora i dovesti ih u pitanje" prenosi The Guardian analizu Eurasia grupe.

"Osim ukoliko se ne bude djelovalo vrlo pažljivo, ova situacija će vjerovatno staviti i američke i kineske kompanije u novi rizik", stoji u zaključku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG