Dostupni linkovi

Pompeo najavio vizna ograničenja za zaposlenike kineskih tehnoloških kompanija


Američki državni sekretar Mike Pompeo
Američki državni sekretar Mike Pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo saopštio je u srijedu kako će Sjedinjene Države uvesti vizna ograničenja za kineske kompanije poput Huaweija, koje je optužio za omogućavanje kršenja ljudskih prava.

Pompeo je također rekao da bi sve telekomunikacijske kompanije širom svijeta “trebale da smatraju sebe obaviještenima”, da ukoliko posluju sa Huaweijem “posluju sa kršiteljima ljudskih prava”.

On je za konferenciji za medije, prenosi Reuters, rekao da će State Department “uvesti vizna ograničenja na pojedine zaposlenike kineskih tehnoloških kompanija poput Huaweija koji pružaju materijalnu podršku režimima koji su uključeni u kršenje ljudskih prava i zloupotrebu na globalnoj razini”.

Pompeo je također komentarisao odluku britanskog premijera Borisa Johnsona da izbaci Huawei opremu iz njihove 5G mreže do kraja 2027. godine rekavši da je “brže uvijek bolje”.

Nakon što su prvobitno donijeli odluku o dozvoli ograničene upotrebe Huawei tehnologije u izgradnji novog sistema mreža, Velika Britanija se, poput SAD-a povlači iz korištenja opreme ove kineske kompanije.

U odvojenoj izjavi koja se odnosi na navodna zlostavljanja kineske muslimanske manjine Ujgura, Pompeo je optužio Huawei da je “produžena ruka kineske Komunističke stranke koja cenzurište političke disidente i omogućava masovne logore u Xinjiangu”. Ranije optužbe na račun Huaweija iz Sjedinjenih Država uključuju i one da ova kineska tehnološka kompanija špijunira u ime vlade Kine.

Huawei poriče špijunažu i kažu da SAD žele da spriječe njihov rast jer niti jedna američka kompanija ne nudi istu tehnologiju po konkurentnim cijenama.

XS
SM
MD
LG