Dostupni linkovi

Vlada se vraća u KAP sa pravom veta u bordu direktora


Kombinat aluminijuma Podgorica, Foto: Savo Prelević
Kombinat aluminijuma Podgorica, Foto: Savo Prelević

Vlada bi do kraja ovog mjeseca trebalo da se vrati u vlasničku strukturu podgoričkog Kombinata aluminijuma. Iako, povodom špekulacija o smjeni sadašnjeg prvog čovjeka KAP-a Vječeslava Krilova, u Vladi negiraju da postoji namjera da se utiče na eventualne rezove u sastavu menadžmenta, predstavnik države u bordu direktora će ipak raspolagati moćnim sredstvom za vršenje uticaja na kadrovanje u ovom preduzeću.

Crnogorski ministar ekonomije Branko Vujović je u izjavi za naš Radio rekao da nijesu tačne nezvanične medijske informacije, da Vlada nastoji da utiče na smjenu aktuelnog predsjednika borda direktora podgoričkog Kombinata aluminijuma Vječeslava Krilova, jer bi na tom mjestu radije vidjela nekog drugog.

Vlada će, pojašnjava ministar ekonomije Vujović, moći da koristi pravo veta ili da učestvuje u izboru predsjednika Odbora direktora i izvršnog menadžera.


Vujović kaže da Vlada nema mogućnost da vrši rezove u sastavu uprave Kombinata, ali ipak naglašava da će predstavnik države, koji će se uskoro naći u bordu direktora, raspolagati moćnim instrumentom, koji će, eventualno, biti moguće upotrijebiti u ove svrhe.

"Ne, ne. To Vlada prosto ne može da uradi. Vlada će kada bude jedan od akcionara imati mogućnost da učestvuje u izboru Odbora direktora i menadžmenta u kompaniji a to pitanje će biti regulisano akcionarskim ugovorom. Vlada će tada kroz svoju odluku moći da koristi pravo veta ili da učestvuje u izboru predsjednika Odbora direktora i izvršnog menadžera. U Bordu će imati jednog predstavnika koji će imati pravo veta za neke odluke koje, između ostalog, mogu biti i takvog karaktera", navodi Vujović.

Vlada će predstavnika u bordu direktora imati zahvaljujući povratkom u vlasničku strukturu Kombinata aluminijuma, na osnovu ugovora o poravnanju koji su još novembra prošle godine potpisali Vlada Crne Gore i većinski vlasnik podgoričkog Kombinata aluminijuma Centralno-evropska aluminijumska kompanija, ruskog tajkuna Olega Deripaske.

Spor unutar ruske uprave

Vječeslav Krylov, april 2010, za vrijeme protesta radnika KAP-a, Foto. Savo Prelević

Ugovor je sklopljen kao pravni osnov za dodjeljivanje državne pomoći KAP-u, pošto mu je, nakon pada cijene aluminijuma, prijetilo gašenje ali, između ostalog, predviđa i povratak dijela akcija Vladi, čime ruska kompanija i država Crna Gora postaju ravnopravni suvlasnici KAP-a, sa po 30-ak posto akcija.

Uoči predstojeće promjene u vlasničkoj strukturi ovog preduzeća, mediji iskazuju značajan interes za mogućnost smjene prvog čovjeka KAP-a Vječeslava Krilova, koji u domaćoj javnosti nije upamćen po naročito diplomatskom pristupu.

Nedavno se špekulisalo da Krilov želi da se otarasi člana odbora direktora Andreja Kuznjecova, koji se prije nekoliko mjeseci, navodno, otvoreno suprotstavio “samovolji” Krilova, i to zbog razlike u pogledu dalje strategije upravljanja KAP-om i nikšićkim Rudnicima boksita, kojim takođe gazduje Deripaskina kompanija.

Nove špekulacije o mogućoj Krilovljevoj smjeni, moguće je protumačiti i kao moguć odgovor na njegove namjere da ukloni Kuznjecova, koji je, do prije nekoliko mjeseci bio direktor za odnose sa Vladom.

Za to vrijeme u Boksitima je u toku dramatičan štrajk rudara, koji su zauzeli upravnu zgradu tražeći novac koji im se duguje, a nedavno je i u Kombinatu bilo burno, kada su tokom protesta, radnici menadžmentu uskratili pristup u fabriku i takođe zauzeli upravnu zgradu.

U Sindikatu Kombinata aluminijuma su ravnodušni prema informacijama o mogućoj smjeni predsjednika borda direktora Vječeslava Krilova:

"Niti smo dovodili gospodina Krilova niti možemo pričati o njegovoj smjeni.Što se tiče tih nagovještaja iz štampe a što smo i mi jutros pročitali, mogu samo da kažem da ja korektnu saradnju imam i gospodin Krilov sa nama. Što se tiče saradnje ona je na obostrano zadovoljstvo korektna."


U svakom slučaju, sindikalci se raduju, dugo iščekivanom povratku Vlade u upravu KAP-a.

"Što se tiče ulaska, oni ulaze evo pola godine. Čuli smo da ulazi krajem jula, što je nas obradovalo. To su ti njihovi poslovni odnosi između CEAC-a i Vlade. Ja mislim i stojim pri tome da svako treba da radi svoj posao, i firma i država."

XS
SM
MD
LG