Dostupni linkovi

Rusi dolaze zbog krize u KAP-u


Kombinat aluminijuma u Podgorici

Delegacija ruskog Ministarstva za vanredne situacije i ministar Sergej Šojgu stižu sjutra u Crnu Goru. Šojgu će sa crnogorskim zvaničnicima razgovarati o krizi u Kombinatu aluminijuma čiji je vlasnik ruski tajkun Oleg Deripaska.Time se otvara pitanje da li je KAP isključivo ekonomsko socijalni problem ili ima i spoljno političku važnost.

Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, kako su objavile podgoričke "Vijesti", uskoro će doputovati u Pogoricu kako bi sa čelnicima crnogorske Vlade razgovarao oko krize u Kombinatu aluminijuma, ali i o nekim drugim mogućim ulaganjima pošto je ruska državna kompanija "Interrea" kupila tendersku dokumentaciju za Elektroprivredu.

Na pitanje da li posjeta Šojgua ukazuje i na posebno političko interesovanje Moskve za Crnu Goru Predrag Bošković, član Savjeta za privatizaciju, kaže:

"Prije svega, smatram da je i tada i za ovo vrijeme privatizacije samog KAP-a i danas KAP je bio isključivo ekonomsko socijalno pitanje. Kao što se u ovom momentu u čitavu priču uključuju i spoljnopolitički faktori je posljedica nekih drugih stvari, neriješenih odnosa u pitanjima da li KAP ili ne treba. Znate da je ta kompanija koja je vlasnik KAP-a je zatvorila skoro sve svoje aluminijumske kombinate u svijetu s obzirom da ostvaruje iz proizvodnih aktivnost tih kompanija značajni gubitak. U Crnoj Gori je specifična situacija, s obzirom da smo mala ekonomija koja je značajno zavisna i od uvoza, stranih direktnih investicija a KAP je bio jedan od značajnijih izvora sredstava iz inostranstva s obzirom da je sam generisao preko 70 procenata ukupnog izvoza Crne Gore tako da je za Crnu Goru sa tog aspekta vrlo značajno pitanje. Tako da ga uopšte ne bih posmatrao kao političko pitanje već prije svega ekonomsko socijalno."


Novinar "Monitora" Zoran Radulović smatra da spoljnopolitička dimenzija u slučaju KAP-a sada nije u prvom planu:

"Kombinat bi kao i svaka druga fabrika u svijetu trebalo da ima manje više isključivo tu ekonomsku dimenziju, međutim, zbog svih tih pogrešnih koraka koji su se radili u prošlosti, a posebno oko i poslije privatizacijom danas u Crnoj Gori ima i naglašenu socijalnu dimenziju, a ako insistiramo na nekom širokom shvatanju možemo mu dati i nekakav taj spoljnopolitički značaj. Mada ipak mislim da će na ovim razgovorima biti dominantno ta ekonomska eventualno socijalna priča, mada gosti u Crnoj Gori neće pretjerano zanimati ta socijalna priča, a domaćini će na njoj insistirati kao na sastavnom dijelu tih ekonomskih parametara oko Kombinata."


Kombinat aluminijuma, čiji je vlasnik ruski oligarh Oleg Deripaska, do sada je bio najvažnija, ali svakako ne i jedina ruska investicija u Crnoj Gori, koju su neki strani magazini proglasili ruskom kolonijom na Balkanu. Na opasnost od potčinjavanja Crne Gore Moskvi ranije je više puta ukazivao i general u penziji Blagoje Grahovac:

"Nije ništa novo što se tiče ruske politike na ovim prostorima. Najavio sam prije nekoliko godina da će učiniti sve da izvrše ekonomsko ovladavanje ovim prostorom Balkana sve u cilju političkog ovladavanja nakon toga, a opet sve u cilju geopolitičkog preimućstva na zapadnom Balkanu. I to što dolazi gospodin Šojgu, ministar za vanredne situacije, je logičan slijed. Ako analiziramo ministarstvo gospodina Šojgua utvrdićemo da se samo personalno nalazi preko stotinu generala. Prema tome, potpuno je jasno čime se bave i ne treba biti spokojan zbog toga što on dolazi. Mislim da treba više biti zabrinut."
XS
SM
MD
LG