Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sindikalci pozvali Vladu da obuzda 'bahate poslodavce'


Milo Đukanović na sastanku sa predstavnicima sindikata, 8. jun 2010. Foto: Savo Prelević
Crnogorski premijer Milo Đukanović sastao se u utorak sa predstavnicima jednog od dva sindikata, radi razmatranja teškog materijalnog položaja zaposlenih u Crnoj Gori, koji su, opšti je utisak, propustili priliku da na pravi način ukažu na zabrinjavajuće dimenzije teškog položaja radnika. Jedno od glavnih pitanja, odnosilo se na aktuelni protest radnika nikšićkih Rudnika boksita, koji prijete preuzimanjem odgovornosti za poslovanje preduzeća.

Đukanović je, tokom susreta sa predstavnicima Sindikata, komentarišući radničke sugestije, da bi država trebalo da raskine ugovor sa trenutnim vlasnikom nikšićkih Rudnika boksita, rekao da to nije rješenje, odnosno, da je ugovore najlakše raskidati, ali da se postavlja pitanje - šta poslije toga.

,,Ne bi milijega glasa bilo poslodavcu. Vi mislite da je on tamo zato što misli da će da napravi veliki profit? Odavno on zagovara da se ta proizvodnja ugasi. Ali ono što moramo da kažemo tim ljudima jeste da nećemo ni mi kao Vlada dalje organizovati proizvodnju. Znači, nije problem raskinuti nego znati šta poslije."

Pored premijera Đukanovića, u posjeti Savezu sindikata su bili i pojedini ministri.

Milo Đukanović na sastanku sa predstavnicima sindikata, 8. jun 2010. Foto: Savo Prelević
Ministar ekonomije Branko Vujović je, obrativši se sindikalcima, rekao da je nemoguće očekivati kako će sve stavke kolektivnog ugovora u vremenu ekonomske krize poštovati, ali da će država učiniti sve što je u njenoj moći da očuva elementarna radnička prava, čime je relativizovao pravnu težinu ovog dokumenta.

Sličan pristup je, odgovarajući na ocjene o teškoj ekonomskoj situaciji, imao i vicepremijer i ministar finansija Igor Lukšić, koji je rekao da Crna Gora u tome nije usamljena.

,,Danas nema zemlje u svijetu gdje nemate štrajkova. Nema zemlje u svijetu gdje nemate socijalnih problema. U posljednjih 15 dana možete pratiti, kao domino efekat, ono što se dešava u Grčkoj zatim u Španiji, Portugalu, Italiji, zemljama koje pripadaju Zapadnoj Evropi. To su zemlje koje su bile u nuždi. Ili da preispituju nivo zarada u javnom sektoru, ili da ga smanjuju, ili da zamrzavaju plate, ili da uvećavaju poreze ili da razgovaraju o smanjenju broja zaposlenih."


Uprkos očekivanjima da će današnji susret predstavnika Saveza sindikata sa premijerom obilovati dramatičnim obraćanjima zbog teške materijalne situacije u kojoj se nalaze radnici u Crnoj Gori, izlaganja sindikalaca su više ličila na diskusije političara, nego na predstavnike radnika koji se suočavaju sa velikim teškoćama.

Ton diskusije je, uvodnim izlaganjem, djelimično odredio VD generalnog sekretara Saveza sindikata Zoran Masoničić, koji je prilično generalizovao temu - težak materijalno-socijalni položaj zaposlenih.

,,Ovo je tema koja u sebi sadrži veliki broj elemenata. Kolektivni ugovor, privatizacija, investicije, bankarska podrška razvoju privrede, stručno obrazovanje, prava zaposlenih i sindikalna prava. Kada to kažem mislim prvenstveno na poštovanje zakona i jačanje pravne države Crne Gore. Počeo je sa radom Fond rada koji predstavlja značajnu sigurnost radnih mjesta."


Đukanović: KAP ima budućnost

Predstavnik opštinskih sindikata sa sjevera države Bogdan Krgović je rekao da je položaj radnika iz siromašnije, sjeverne regije sve teži zbog nepoštovanja kolektvnih ugovora, loše privatizacije i stvaranja monopola.

,,Na sjeveru, što se tiče privrede gotovo da i ne postoji. Takođe, ne možemo biti zadovoljni ni otpremninama i socijalnim programima, koji su isplaćivani radnicima sa sjevera po osnovu tehnološkog viška dok su neki u drugim sredinama dobijali mnogo veće iznose.Na osnovu prethodno rečenog može se reći da je veliki broj radnika sa sjevera, uslijed stečaja, likvidacije, privatizacije ostao bez posla i danas se nalazi na Zavoduza nezaposlena lica."


Protesti radnika KAP-a, 28. april 2010. Foto: Savo Prelević
Predstavnici sindikata su se žalili na probleme radnika ugašenih preduzeća, prema kojima nijesu izmirene sve obaveze, odnosno, isplaćene otpremnine. Sindikalci kažu da su i radnici koji su zadržali radna mjesta bili primorani da se odluče na najradikalnije oblike štrajka, čime su podsjetili na praksu da se, tokom radničkih protesta, nasilno zauzimaju upravne zgrade preduzeća.

Sindikalci su pozvali Vladu da "obuzda bahate poslodavce koji sve besprizornije krše prava radnika".

Jedan od sindikalaca je uputio direktno pitanje premijeru Đukanoviću: "Da li podgorički Kombinat aluminijuma ima budućnost".

"U Vladi su svi saglasni da KAP ima budućnost i da je ova kompanija veoma potrebna državi",
odgovorio je Đukanović.

,,Nije u političkoj javnosti oko toga toliko unison stav. Dobijali smo mnogo kritika zbog takvog stava. Mnogi su nam sugerisali, da kažem neka prelamanja preko koljena. Ne, naše je uvjerenje da bez obzira što će Crna Gora u budućnosti sigurno biti dominatno turistička zemlja i zemlja usluga dakle, stabilnost naše ekonomije traži kapacitete kao što je KAP i kao što je Željezara."

Pročitajte i ovo:
Praznik jada, a ne rada
Blokadom uprave prijete i radnici Željezare Nikšić
Smijenjeni sindikalni vođa optužuje rudare
Usvajanje zakona stvorilo uslove za prekid štrajka rudara?
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG