Dostupni linkovi

Riješen spor radnika i ruskih vlasnika KAP-a


Protest radnika KAP-a, Fotografije uz tekst Savo Prelević
Protest radnika KAP-a, Fotografije uz tekst Savo Prelević
Predstavnici Vlade, uprave i radnika podgoričkog Kombinata aluminijuma, postigli su u petak konačan dogovor koji obezbjeđuje nesmetani nastavak rada najvećeg crnogorskog preduzeća. Radnici su, nakon žestoke provale nezadovoljstva, zadovoljni jer su prihvaćeni svi njihovi zahtjevi.

Sukob radnika i uprave podgoričkog Kombinata aluminijuma okončan je sporazumom, koji ustvari predstavlja pristajanje poslovodstva kompanije na sve radničke zahtjeve: poštovanje kolektivnog ugovora, ukidanje na desetine podijeljenih, odnosno planiranih otkaza i ukidanje nove cjeline 'Zelenilo', koju radnici smatraju načinom oslobađanja od viška zapošljenih.

Nakon izliva radničkog nezadovoljstva, koje je eskaliralo sukobom uprave i zapošljenih, radnici su u petak ujutro bili u iščekivanju sastanka predstavnika Vlade i Uprave kombinata, a situacija je bila potpuno mirna. Proizvodnja se odvijala bez prekida, a radnici koji nijesu upošljeni nalazili su se u fabričkom krugu ispred zgrade uprave koju su u četvrtak popodne na silu zauzeli, pošto su prethodno menadžmentu zabranili ulaz u fabrički krug.

Ministar Branko Vujović na sastanku sa radnicima KAP-a
Iako su isprva plasirane informacije da je upravna zgrada demolirana, ispostavilo se da je sve ispravno, osim stakla na jednoj vitrini, koje je, prema riječima radnika, namjerno razbio radnik obezbjeđenja KAP-a, napuštajući zgradu nakon konfrontacije sa radnicima. "Sporazumom radnika, uprave i Vlade, stvorili smo preduslove da Kombinat može normalno nastaviti sa radom", rekao je ministar ekonomije Branko Vujović nakon sastanka:

"Poslovodstvo treba da ponudi socijalni program kojeg ćemo pokušati popraviti kroz dopunska sredstva koja će se obezbijediti od prodaje nekretnina, kako bi to bilo stimulativno da radnici na dobrovoljnoj osnovi prepoznaju interes i iskoriste pravo raskida radnog odnosa sa otpremninama koje bi mogle biti interesantne za radnike. Sindikat je prihvatio da se obezbjedi normalno poslovanje u Kombinatu aluminijuma, da se odustane od štrajka koji je bio zakazan za 5. maj Mi smo uzeli obavezu kao Ministarstvo ekonomije da ćemo pomoći u pregovorima između poslovodsta i državnih organa ili kupaca da bi se na korektan način valorizovale te nekretnine koije kombinat ima. Radi se o zemljištu, poslovnim prostorima kako bi se socijalni fond dopunio."


Predsjednik uprave Kombinata Vjačeslav Krilov je dao jezgrovitu izjavu, ali je ustvari rekao da se otišlo i dalje od rješavanja trenutne situacije:

Vječeslav Krilov nakon sastanka
"Želim da se složim sa svim ovim što je gospodin ministar rekao i da dodam da ne samo što smo riješili tekuću komplikovanu situaciju u KAP-u, već smo počeli da nalazimo put za rješavanje ekonomskih pitanja i socijalnih programa."

Većinski paket akcija podgoričkog Kombinata aluminijuma je krajem 2005. godine prodat Centralnoevropskoj aliminijumskoj kompaniji ruskog tajkuna Olega Deripaske, ali se nakon nekoliko vrlo profitabilnih godina, zbog pada cijene aliminijuma na svjetskom tržištu i drastičnog poskupljenja električne energije, našao u nevoljama i prije početka svjetske ekonomske krize koja je situaciju samo pogoršala. KAP je prodat za nepunih 50 miliona eura, a prema zvaničnim podacima, Vlada je ovu kompaniju, po raznim osnovama, pomogla sa 200 miliona eura.

U međuvremenu je proizvodnja prepolovljena, radnici su štrajkovali, a sve je okončano dogovorom Vlade i Rusa koji je podrazumijevao socijalni program, odnosno šest do 15 hiljada eura svim radnicima koji dobrovoljno napuste firmu. Međutim, uprava je nastojala da se po svaku cijenu oslobodi što većeg broja zapošljenih, pa je pribjegavala i raznim metodama pritisaka i zastrašivanja radnika. Kulminacija nezadovoljstva je bila kada su radnici odlučili da na fabričkoj kapiji zabrane ulaz menadžmentu.

Predsjednik Sindikata KAP-a Zoran Milošević je, nakon današnjeg potpisivanja sporazuma sa upravom KAP-a i Vladom, izrazio zadovoljstvo rezultatom, ali i načinom rješavanja problema:

"Sve se može postići kompromisom, dogovorom. Svi naši zahtjevi koje smo dali ovdje su ispunjeni. Ovdje nema puno priče, vraćamo se nazad u KAP da radimo i što je najbitnije KAP nastavlja sa proizvodnjom. Ovaj sporazum predviđa da jedanput nedjeljno, uz prisustvo gospodina Branka Vujovića, ministra ekonomije, poslodavaca i sindikata, ako ima nekih nesporazuma, da izgladimo. Mislim da je to čvrst oslonac za dalju saradnju i ovakvo rješavanje bilo kojih otvorenih pitanja."

*****
Pročitajte i ovo:
Radnici KAP-a otjerali vlasnika, zauzeli fabriku
Otkazi u KAP-u, radnici traže da država otjera vlasnike
Predizborni period u znaku štrajkova
Poslovodstvo 'Aluminija' uzelo od radnika 2,5 miliona
Vlada i KAP potpisali ugovor o poravnanju
Rješavanje problema KAP-a i nikšićke Livnice
Ćutanje države na štrajkove radnika
Radnici nikšićke Hladne valjaonice štrajkuju glađu
XS
SM
MD
LG